sâmbătă, 12 noiembrie 2016

ARDEI GRAŞI UMPLUŢI CU OREZ


Ingrediente:

1 kg ardei graşi (cam 9 bucăţi), 
3 ardei pepperoni roşii şi galbeni (ardei dulci mici), 
100 g orez, 
500 ml suc de roşii, 
sau 3 linguri pastă de roşii diluată cu apă, 
3 linguri ulei, 
1 ceapă, 
2-3 linguriţe sare, 
1 linguriţă zahăr pentru sos, 
2 linguri faină, 
mărar verde, 
pătrunjel verde, 
frunze de ţelină, 
cimbru, 
2-3 frunze de dafin.




Mod de preparare:

Se spală orezul în 2-3 ape şi se lasă la înmuiat în apă curată cu o oră înainte.

Curăţăm ceapa, o spălăm împreună cu pepperoni şi ardeii graşi. Tăiem codiţele ardeilor şi, cu ajutorul unei linguriţe, scoatem seminţele şi lamelele dinăuntru (având grijă să nu-i rupem), apoi spălăm ardeii în exterior şi interior şi îi lăsăm cu gura în jos, ca să se scurgă apa din ei.

Tăiem mărunt ceapa şi ardeii pepperoni şi îi punem într-o cratiţă la călit în ulei, apoi, când s-au înmuiat şi ceapa a devenit sticloasă, adăugăm orezul scurs şi lăsăm să se călească împreună câteva minute.



Stingem totul cu 300 ml apă caldă, adăugăm sarea, mărarul verde şi pătrunjelul verde (spălate şi tocate mărunt) şi lăsăm să fiarbă totul aproximativ 15 - 20 de minute, apoi tragem deoparte şi verificăm. Dacă orezul a absorbit toată apa (depinde şi de tipul orezului folosit), mai punem o jumătate de cană de apă caldă (cam 100 ml) pentru ca orezul să aiba ce absorbi şi să se dezvolte până se mai răceşte şi lăsăm totul acoperit. Când s-a mai răcit puţin, punem cele două ouă întregi şi amestecăm uşor.


Cu ajutorul unei linguriţe, umplem cu acest amestec ardeii, aşezându-i pe rând în oala în care urmează să-i fierbem la cuptor. Vom aşeza ardeii vertical, unul lângă altul, iar deasupra presărăm la fiecare puţină făină pentru a nu ieşi orezul afară în timpul fierberii. La sfârşit, punem foile de dafin printre ardei şi frunzele de ţelină tocate mărunt.


Frecăm cele 2 linguri de făină cu 2 linguri de apă şi adăugăm zahărul, sarea şi sucul de roşii sau pasta de roşii diluată, apoi turnăm compoziţia printre ardei, având grijă să ajungă lichidul până sus dar să nu-i acopere complet, iar dacă e necesar mai completăm cu puţină apă. Putem pune şi o crenguţă de cimbru sau 2 linguriţe de cimbru uscat.



Punem oala la cuptor, fără capac, şi lăsăm să fiarbă totul aproximativ 40 de minute. Când au prins o pojghiţă deasupra înseamna că sunt gata.


Când s-au răcit, îi putem scoate cu grijă într-o oală curată, daca se poate tot vertical aşezaţi, iar sosul îl mai putem potrivi de gust şi turna într-o altă oală pentru păstrare, sau dacă doriţi îi puteţi pune împreuna (eu prefer prima variantă).


Se pot servi simpli, împreună cu sosul de roşii, dar putem adăuga şi o lingură de smântână dulce în momentul servirii.

Notă: O porţie normală este de 2 ardei şi 4 linguri de sos.


Poftă bună !