luni, 14 noiembrie 2016

HUMUS (PIURE DE NĂUT)



Ingrediente:

500 g năut fiert,
(poate fi cumpărat în conservă prefiert),
2 linguriţe granule de usturoi,
1 linguriţă rasă de sare,
50 g susan,
8-10 linguri de lapte dulce
(poate fi și lapte vegetal),
10 linguri cu ulei de masline,
1 linguriţă turmeric, 
1 linguriţă boia dulce,
1 vârf de cuţit chilli,
2 linguriţe coriandru măcinat,
2 linguriţe chimen măcinat,
zeama de la 1/2 de lămâie,
1 vârf de cuţit piper alb,
2 linguriţe susan pentru a-l integra la final în piure (opţional).

Mod de preparare:

Punem năutul fiert într-o sită şi îl spălăm cu apă rece, apoi decojim boabele. Apa de la fiertul năutului nu se aruncă, ci se strecoară pentru a putea fi folosită ulterior.




Într-o tigaie antiaderentă, prăjim cele 50 g de susan, dar fără să se ardă şi să se carbonizeze, apoi îl lăsăm să se răcească.

Punem în recipientul blenderului susanul prăjit, sarea şi 2 linguri de ulei de măsline şi le mixăm. Vom obţine o pastă asemănătoare pastei tahini care se găseşte în comerţ.



Dacă am cumpărat tahini la borcan, sărim peste această etapă.

În bolul în care facem preparatul punem năutul curăţat, apoi îl zdrobim până devine pastă, continuând să mixăm şi după ce începem să adăugăm pasta de susan (tahini), zeama de lămâie şi laptele (acesta din urmă adăugat în mai multe reprize), uleiul de măsline şi condimentele indicate mai sus. Trebuie să rezulte un amestec consistent, uşor moale dar nu fluid (curgător). Adăugăm câteva linguri și din apa în care a fiert năutul, până ajungem la consistența dorită.







La final, mai putem adăuga 2 linguriţe de susan crud şi amestecăm totul cu o lingură de lemn, apoi punem piureul rezultat într-un vas curat unde îl putem orna după dorinţă.






Se poate servi simplu, fiind tartinabil, alături de măsline, rondele de ceapă, ardei, etc., sau ca aperitiv, în farfurie, cu ouă ochiuri deasupra.

O variantă simplificată a rețetei puteți găsi aici:
Humus - rețeta vegană simplă




Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: