duminică, 20 noiembrie 2016

CHIMION SECUIESC


Ingrediente:

1 litru de alcool de 96 de grade, 
(sau cel puţin 87 de grade), 
500 ml apă, 
200 g zahăr, 
1 plic cu zahăr vanilat, 
2 linguri mari de chimen (cu vârf), 
250 ml apă pentru decoctul de chimen. 

Mod de preparare:

Fierbem 2 linguri mari de chimen în 250 ml apă şi lăsăm să clocotească aproximativ 20-30 de minute, apoi îl lăsăm acoperit cu un capac să se răcească.


Într-o cratiţă, punem cele 200 g de zahăr la caramelizat şi, când apare un punct galben la mijloc, începem să amestecăm cu o lingură de lemn, până se lichefiază tot zahărul.

Stingem zahărul caramelizat cu cei 500 ml de apă, pe care am încalzit-o în prealabil (nu se pune rece), şi lăsăm să fiarbă împreună până devine totul un lichid omogen, apoi îl lăsăm la răcit.

Într-un vas curat punem alcoolul, ceaiul de chimen strecurat, apa de caramel şi zahărul vanilat şi amestecăm totul bine.Dacă vi se pare că a ieşit prea tare (prea alcoolizat), mai puteţi adăuga apă, dar asta o puteţi face şi mai târziu.

Punem lichidul (cu ajutorul unei pâlnii) în sticle cu dop şi îl lăsăm să se aşeze câteva ore sau chiar 1-2 zile până la servire.

Se serveşte ca aperitiv înainte de masă.

Notă: 1 porţie=50 mlChimionul secuiesc este o băutură digestivă tradiţională în zona secuiască unde, pe vremuri, oamenii fiind mari mâncători de produse din carne şi grăsimi animale, o beau ca să le ajute la topirea grăsimilor şi pentru o digestie mai bună.

Notă: eticheta de pe sticlă nu aparţie chimionului secuiesc.

Să vă fie de folos !

Niciun comentariu: