550 g făină,
150 g unt sau margarină,
150 ml smântână sau iaurt,
3 linguri de lapte (30 ml),
20 g drojdie,
1 linguriță rasă de zahăr,
1 linguriță cu vârf sare fină (10 g),
1 linguriță chimen măcinat,
2 ouă (dintre care unul pentru uns, la sfârșit).
Mod de preparare:
1. Într-un castron, frecăm drojdia cu zahărul, până se lichefiază, adăugăm 100 g făină cernută și 2 linguri de lapte și lăsăm să stea acoperită circa 15 minute.
2. Peste restul de făină (cernută), se adaugă maiaua, apoi untul moale (topit și răcit), smântâna, laptele, oul întreg, sarea, chimenul, amestecănd totul bine cu o lingură de lemn. La sfârșit, se frământă cu mâna 4-5 minute. Aluatul va ieși mai vârtos. Se lasă să se odihnească acoperit, într-un loc cald, încă 15-20 de minute.
3. După ce și-a dublat volumul, se așează pe o foaie de silicon presărată cu puțină făină și se întinde într-o foaie cu grosimea de 4-5 mm care, apoi, se taie cu o formă specială de covrigei (care are din fabricație forma de covrigei - cu 3 despărțituri), trecută mereu prin făină, ca să nu se lipească aluatul de ea.
În absența formei de covrigei, foaia se taie cu cuțitul sau cu ruleta trecută prin făină, în fâșii de 2/7 cm; se pot forma diferite figurine sau pot fi lăsate și așa, sub formă de bețigașe.
4. Covrigeii se așează în tavă cu distanță de 1 cm între ei și se ung deasupra cu ou bătut sau gălbenușul bătut cu 2 linguri de apă. Se mai pot presăra cu puțin chimen pentru decor.
5. Se coc la foc mijlociu (200 grade), circa 20 de minute, până când se rumenesc puțin. Nu se întrebuințează multă făină în timpul manoperei, aluatul fiind vârtos.
Se servesc după ce s-au răcit complet.
Se pot păstra timp îndelungat, în cămară, în cutie de carton, închisă.
Poftă bună!
Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu