sâmbătă, 12 noiembrie 2016

BUDINCĂ DE OREZ CU MERE
Ingrediente:

100 g orez alb cu bobul lung, 
1-2 linguri sirop de agave, 
(îl putem înlocui cu 1 lingură de miere fluidă), 
1 plic de zahăr vanilat, 
2-3 linguriţe scorţişoară,
2 linguri de zahăr, 
1 praf de sare, 
1 litru de lapte dulce,
2 linguri pesmet din biscuiţi
sau pesmet obişnuit, fin sau griş
6 mere potrivite, 
100 g unt, 
2 ouă. 

Mod de preparare:

Se spală orezul în 2-3 ape, se scurge bine şi se pune la fiert în apă curată, care trebuie să îl acopere cu un deget, plus un praf de sare, pentru aproximativ 10 minute. Dacă orezul e prefiert, omitem etapa de fierbere în apă.

Scurgem bine orezul într-o sită. Într-un vas, punem 50 g de unt şi îl topim, adăugăm orezul si îl lăsăm 1-2 minute să se rumenească puţin fără să-şi schimbe culoarea, apoi adăugăm laptele cald şi lăsăm să fiarbă totul la foc mic, aproximativ 30 de minute. La început amestecăm continuu compoziţia, pentru că va avea tendinţa să se ridice şi să curgă afară. Când e gata fiert, adăugăm zahărul vanilat şi îl tragem deoparte, lăsându-l cu capacul pus să se răcească şi să se umfle, pentru că el va mai absorbi din lichid.

Pregătim merele!

Le curăţăm de coajă, le spălăm şi înainte şi după, apoi le dăm pe răzătoarea mare. Le amestecăm cu 2 linguri de zahăr şi 2 linguriţe de scorţişoară şi le lăsăm să stea ca să-şi lase sucul.

Batem cele 2 ouă (şi un praf de sare) cu un tel, până devin spumoase şi îşi măresc volumul. Adăugăm 1-2 linguri de sirop de agave (eu am pus numai una, dar dacă vă place mai dulce, puteţi pune două şi puteţi să înlocuiţi siropul cu miere sau zahăr) şi continuăm să batem până considerăm că este suficient de spumos. Punem ouăle batute peste orezul răcit, chiar dacă mai e puţin călduţ, şi amestecăm uşor cu o lingură de lemn.

Pregătim vasul pentru cuptor, ungându-l cu untul rămas, astfel încât să fie distribuit uniform pe fundul şi pereţii vasului.

Nu punem pesmet sau făină peste unt, pentru că va face o coajă arsă în timpul coacerii.

Cu un polonic, turnăm jumătate din cantitatea de orez şi o distribuim uniform, apoi presărăm jumătate din cantitatea de pesmet.

Stoarcem merele cu mâna şi le aşezăm pe rând peste orez.
Presărăm pesmetul rămas peste mere.Turnăm compoziţia de orez rămasă şi o nivelăm, apoi o punem la cuptorul preîncălzit, la foc moderat, pentru 30-40 de minute, până cand prinde o crustă mai închisă la suprafaţă, dar fără să se ardă.


Se lasă să se răceasca câteva ore (chiar şi până a doua zi), după care se porţionează şi se serveşte ca desert sau gustare de sine stătătoare.

La sfârşit, putem să-l presărăm cu puţin zahăr şi scorţişoară.

E un desert delicios, cu un număr mai redus de calorii decât prăjiturile.

Poftă bună !

Niciun comentariu: