marți, 15 noiembrie 2016

ARDEI COPŢI UMPLUŢI CU VINETE


Ingrediente:

12 bucati ardei graşi verzi,  
1 kg de vinete, 
200 ml ulei, de preferat de măsline, 
1 lămâie mare, 
sare, 
1 linguriţă rasă de zahăr, 
frunze proaspete de mentă şi busuioc (opţional), 
1 ceapă roşie (opţional). 

Mod de preparare:

Spălăm legumele. Coacem vinetele prin metoda clasică - de obicei eu folosesc pentru asta o cratiţă mare de oţel cu fund dublu.

Când sunt coapte, le punem într-un vas cu sită una lângă alta, apoi începem să le decojim şi le mutăm în alt vas cu strecurător.

Curăţăm ardeii de cotoare, le scoatem seminţele şi îi spălăm puţin în interior, apoi îi lăsăm la scurs cu gura în jos. Dacă au lamele mari în interior, le radem cu o linguriţă, iar dacă au părţi stricate, atunci renunţăm la acei ardei.

Coacem ardeii, având grijă să-i rotim pe toate părţile (chiar dacă nu au codiţe, putem să băgăm degetele în interior şi să-i rotim). Când sunt copţi peste tot, îi scoatem într-o cratiţă cu capac şi presărăm puţină sare peste ei, apoi punem capacul peste cratiţă. Acest lucru va face ca ardeii să se înmoaie puţin şi cojile să se desprindă foarte uşor când îi curăţăm.

Lăsăm ardeii la răcit, iar vinetele la fel, aşteptând minim 30 de minute - 1 oră ca să se scurgă sucul amar din vinete. Se toacă apoi vinetele, pe rând, înlăturând codiţele, iar miezul tocat îl punem într-un bol separat.

Frecăm vinetele cu un praf de sare, zahărul (punem puţin pentru echilibrarea gustului) şi zeama de la o lamâie mai mare, apoi începem să adăugăm treptat, în firicel subţire, uleiul. Când sunt gata, adăugăm verdeaţa tăiată foarte fin şi un ardei copt tăiat cubuleţe.


In această compoziţie nu adăugăm ceapă.

Cu o lingura, umplem ardeii cu salata de vinete, având grijă să nu-i rupem de tot (dacă s-au rupt puţin avem grijă să-i suprapunem pentru că sunt flexibili şi îi putem modela până sunt calzi), apoi îi aşezăm unul lângă altul într-un vas cu capac şi îi punem la frigider pentru minim 2 ore ca să se răcească.


Pentru servire, îi aşezăm pe un platou mic sau direct în farfurie, după caz, şi ornăm cu frunze proaspete de mentă şi busuioc şi inele de ceapă (eu prefer ceapa roşie). 
Ca variantă, putem prăji puţin inelele de ceapă, le scoatem şi le presărăm cu puţină sare şi apoi le punem peste ardeii din farfurie.

Această combinaţie este deosebit de gustoasa şi aromată.




Poftă bună !