marți, 15 noiembrie 2016

SALATĂ DE VINETE CU DOVLECEI (DIETETICĂ)


Ingrediente:

1 kg de vinete
1/2 kg dovlecei
1 lămâie
3 linguriţe rase de sare
150 ml de ulei de floarea soarelui sau de măsline.

Mod de preparare:

Spălăm bine legumele. Curăţăm dovleceii de coajă, îi tăiem pe jumătate şi, dacă au sâmburi mari, scoatem acea parte din mijloc afară, apoi îi tăiem în bucăţi potrivite şi îi lăsăm într-o sită, presăraţi cu sare, să stea până îşi lasă o cantitate apreciabila de apă, după care îi stoarcem uşor şi îi punem la fiert în apă curată pentru 15-20 de minute, până vedem că sunt moi. Strecurăm dovleceii şi îi punem într-un bol unde îi zdrobim ca şi pe cartofi în cazul piureului.

Pe o tablă încinsă coacem vinetele, având grijă să le întoarcem pe toate părţile, inclusiv vertical, până când în acea parte coaja lor prinde o crustă tare. Când sunt gata coapte, le luăm pe rând şi, cu ajutorul unui cuţit cu lama subţire şi scurtă (de preferat din plasic sau silicon), despicăm şi înlăturăm crusta, ţinându-le de codiţă. Dacă la mijlocul vinetei găsim zone necoapte, cu sâmburi foarte negri sau cu alta textură decât normală, le înlăturăm de tot pentru că altfel vor strica preparatul. Nu vom spăla vinetele după curăţare pentru că li se va duce toată aroma şi gustul bun, schimbându-şi chiar şi culoarea şi nici nu e necesar.

Punem vinetele curăţate într-o strecuratoare puţin înclinată şi le lăsăm până se scurge zeama lor amăruie şi rămân doar uşor călduţe.

Între timp, stoarcem lămâia.

Tocăm bine vinetele cu cuţitul de lemn sau plastic şi punem miezul într-un bol unde le vom freca, adăugăm sarea şi zeama de lămâie şi la sfârşit piureul de dovlecei, amestecându-le ca să se omogenizeze bine. Incepem să le frecăm amestecând spre dreapta, în aceeaşi direcţie, până picurăm treptat tot uleiul. Dacă sunt bine lucrate, ele devin din ce în ce mai albe şi mai pufoase. Deşi unele persoane tind să creada că numai oul de la maioneză se poate tăia, va atenţionez că tăierea poate apare la orice emulsionare cu ulei, inclusiv icre de peşte sau salată de vinete. Eu am vazut şi vinete tăiate. Deci respectaţi această regulă, a amestecatului cu grijă ca la maioneză.

Eu pefer să le prepar aşa decât să le trec prin blender sau mixer şi asta pentru a-şi păstra acea textură plăcută din pulpa legumei, salata fiind mai savuroasă decât dacă am transforma-o într-o pastă subţire cu blenderul.



Daca aţi folosit cantităţi diferite de legume, păstraţi proporţia de 1:2, adică jumătate cantitate de dovlecei faţă de cea de vinete.

Se pune salata într-un vas curat cu capac, apoi se lasă la frigider minim 2 ore. Caldă poate produce indigestii. Intre timp ce stă la frigider, se mai poate ridica la suprafaţă puţin ulei sau suc de la legume dar nu înseamnă că trebuie să-l aruncăm ci să-l reîncorporăm în salată atunci cand o servim.




Se poate servi alături de salată de ardei capia copţi sau după preferinţe. Este foarte consistentă şi plăcută la gust, fiind mai uşor de digerat datorită combinaţiei cu dovleceii.

Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT