miercuri, 1 august 2018

CREMĂ LA CEŞTI


Ingrediente:

1 litru de lapte,
4 ouă,
150 g zahăr,
1 pachet zahăr vanilat,
1 linguriţă esenţă de vanilie sau 
seminţele de la o păstaie de vanilie.

Mod de preparare:

Se pune laptele la fiert împreună cu zahărul şi seminţele de la păstaia de vanilie sau zahărul vanilat. Dacă folosim esență de vanilie, o punem după ce luăm laptele de pe foc.

Într-un castron, se bat ouăle întregi cu un vârf de cuțit de sare, peste care se va turna, încetul cu încetul, laptele cu zahărul şi vanilia, apoi se strecoară.


Se toarnă compoziţia în ceştile puse în tavă în aşa fel încât să fie cât mai pline, deoarece crema va scădea foate mult la fiert. Din toată cantitatea, trebuie să iasă cam 4 cești mari sau 8 mai mici. 


Se toarnă apă clocotită în tavă, cu grijă ca să nu intre apă în ceşti. Ceştile vor fi aşezate într-o tavă pentru cuptor în aşa fel încât apa să poată circula printre ele.

Se dă tava la cuptor. Focul trebuie potrivit astfel ca apa să nu fiarbă în clocote mari şi să ajungă în ceşti.
Crema în ceşti de mărime potrivită se ţine în cuptor aproximativ 40 de minute, la foc domol. Pentru că am pus compoziția în cești mari, am programat cuptorul la 60 de minute, la aproximativ 165 de grade. Când ceştile sunt mici, se ţin mai puţin. 

Se încearcă dacă e gata scoţând o ceaşcă şi aplecând-o într-o parte. Crema trebuie să se ţină fără să fie prea întărită. Se scoate tava şi se lasă să se răcească în apa în care au fiert.


Apoi se scot ceștile din apă și după ce se mai lasă la răcit la temperatura camerei, crema se poate servi.

Crema se poate servi puțin călduţă sau rece.




Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

vineri, 27 iulie 2018

CHIFTELUȚE DE DOVLECEI


Ingrediente:



3 dovlecei mici (sau 2 mai mari),

2 ouă,

3 căței de usturoi,

1/4 linguriță piper măcinat,

2 linguri de făină,
mărar verde sau uscat,
100 g mozarella rasă sau cașcaval ras (opțional),
150 ml ulei.

Mod de preparare:

Dovleceii curățați de coajă, spălați și scurși de apă, se rad într-un castron, se adaugă sare și se lasă deoparte, aproximativ o oră, ca să-și lase apa. 



După aceasta, se storc bine presându-i între palme și se pun în alt castron. Se adaugă ouăle, făina, usturoiul zdrobit, frunzele de mărar tocate mărunt și piper după gust, opțional brânza rasă (dacă punem și brânză, atunci micșorăm cantitatea de sare), amestecând bine totul. 


Se ia cu o lingură din compoziție și se pun chifteluțele într-o tigaie cu ulei încins. Se prăjesc pe ambele părți până se rumenesc. Dacă vrem să fie mai rumenite, le punem într-o tavă, la cuptor la 150 de grade, pentru 10 minute.



Se servesc calde, dar sunt bune și reci. La servire, se mai poate adăuga o lingură de smântână sau iaurt cremos sau un sos de usturoi.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

vineri, 29 iunie 2018

SALATĂ DE VALERIANĂ


Ingrediente:


125 grame de frunze de valeriană,

150 grame de roșii cherry,
100 grame de brânză tare,
50 grame de muguri de pin,
5 căpățăni de ridichi roșii (opțional),
ulei pentru salate,
1 linguriță rasă condimente pentru salate,
zeama de la 1/2 de lămâie,
sare de mare.


Mod de preparare:

1. Frunzele de valeriană se pun într-o strecurătoare și se spală bine sub un jet de apă rece. Se lasă să se usuce și, între timp, se mai vântură în strecurătoare.

2. Punem frunzele de valeriană într-un bol.

Roșiile cherry se spală bine și se taie în sferturi. Le adăugăm peste valeriană.


Brânza, de orice tip doriți să folosiți, se taie în felii foarte subțiri, bețigașe sau patrate. Ridichile se spală, se decojesc și se taie felii subțiri. Se pun toate acestea în bol și se stropesc cu uleiul pentru salate. 


Se condimentează cu sare de mare și condimente pentru salate și apoi se adaugă zeama proaspătă de lămâie. 


La sfârșit se presară semințele de pin.




Cantitățile ingredientelor pot varia, în funcție de gustul fiecăruia.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT