marți, 12 octombrie 2021

FILEURI DE MILACOP ÎN CRUSTA DE MĂLAI

Ingrediente:

1 pește de circa 1 kg (în cazul de față milacop);

1 lămâie,

sare, 

condimente pentru pește,

4 linguri de mălai,

2 linguri de făină,

ulei pentru prăjit.

Pentru mujdei:

1/2 căpățână de usturoi (aprox. 5 căței de usturoi),

1 lingură oțet alb sau zeamă (sare) de lămâie,

4-5 linguri de ulei, 

4-5 linguri de apă caldă. 

(Sau urmăriți rețeta aici: Mujdei de usturoi )

Mod de preparare:

Prepararea milacopului a necesitat mai multe etape:
1.curățarea de solzi;
2.secționarea peștelui pentru a scoate organele interne;
3.spălarea rapidă sub jet de apă rece (interior și exterior);
4.îndepărtarea aripioarelor, a cozii și a capului;
5. filetarea (am scos și am îndepărtat și coloana vertebrală cu această ocazie);
6. punerea fileurilor obținute într-un vas cu grătar pentru a sta la frigider 30 de minute, după ce se toarnă peste ele zeama de la o lămâie și se presară peste ele  condimentele pentru pește, ca să-și tragă bine aromele;


7. La scoaterea din frigider, se zvântă fileurile, apoi se pregătește amestecul pentru crustă din mălai și făină (proporția e de 2:1);
8. Se trece fiecare bucată prin acest amestec și se pun pe o planșă una lângă alta;


9. Se pregătește mujdeiul din 5 căței de usturoi zdrobiți, amestecați cu puțină sare, 4-5 linguri de ulei, 1 lingură de oțet alb și puțină apă caldă;
10. Se încinge uleiul într-o tigaie, apoi se pun fileurile la rumenit până capătă o culoare mai închisă; trebuie evitat să fie întoarse în tigaie de prea multe ori pentru a nu le fărâmița (se întorc cu o spatulă de cel mult două ori; putem să ne ajutăm și cu o furculiță pentru a fi siguri că nu se rup);



11. Se scot fileurile într-un vas curat și se presară peste ele 1 - 2 linguri din mujdeiul de usturoi preparat;


12. Când toate sunt gata, se acoperă vasul cu un capac, care se dublează cu un șervet de bucătărie (eu am folosit șervet de hârtie dar l-am schimbat de mai multe ori pentru că se umezea). Astel se obțin fileuri fragede, care vor fi foarte bune atât calde,cât și reci.



Trebuie știut că peștele nu dezvoltă toxine la prăjirea în tigaie precum alte tipuri de carne.
Pot fi servite simple sau cu garnituri diverse.




Rețeta de mujdei poate fi văzută aici:

Poftă bună!


Niciun comentariu: