Calitatea preparatelor din vinete depinde de calitatea vinetelor. Cele superioare trebuie să aibă culoarea închisă, violacee, aproape neagră, să fie lucioase (semn că sunt proaspete) și pufoase la pipăit (înseamnă că semințele nu sunt dezvoltate).
Dacă îndeplinesc aceste condiții, vinetele nu vor fi amare. Se prepară coapte, umplute cu diverse compoziții sau ca mâncare.
În rețeta de față le-am făcut pane. Pentru această rețetă am folosit:
Ingrediente:
2 vinete de mărime medie,
3 ouă întregi,
circa 250 g făină albă,
sare, piper,
untdelemn pentru prăjit,
1 linguriță granule de usturoi.
Mod de preparare:
Vinetele spălate, necurățate de coajă, se taie în felii de 1 cm grosime și se pun într-un vas cu sită în straturi, presărând fiecare strat cu puțină sare.
Se lasă să stea circa 30 de minute ca să-și lase apa. Apoi, se spală sub un jet de apă rece și se strâng bine între palme, având grijă să nu se strivească și le punem în alt vas.
Într-un castronel (puțin mai mare decât feliile de vinete) se pune făina, iar în altul se bat cele 3 ouă întregi cu foarte puțină sare.
Se ia fiecare felie de vânătă și se trece prin făină pe ambele părți, după care o așezăm pe un blat, un nylon sau o folie de silicon.
Tigaia în care le vom prăji se înfierbântă (goală) 3-4 minute la foc mijlociu și apoi se pune untdelemn ca să acopere tot fundul tigăii, cu o înălțime de circa 0.5 cm. Se ia cu furculița câte o felie de vânătă, se trece prin oul bătut (pe ambele părți), apoi prin făină (tot pe ambele părți) și se pune în tigaie la rumenit.
Feliile se pun în tigaie unele lângă altele, fără să se înghesuie, și se rumenesc pe ambele părți.
Pe măsură ce unele sunt prăjite, se scot într-un vas curat și se completează cu altele.
Aceste felii de vinete pane se pot servi cu sos de usturoi (mujdei) sau sos Bechamel.
Se pot servi și între felii de pâine, ca sandviș, sau putem face chiar un burger vegan dacă le punem în câte o chiflă tăiată în două, alături de o felie de cașcaval, brânză mozarella sau Feta, inele de ceapă, o felie de roșie și o frunză de salată verde, sau alte combinații dorite.
Rețeta de sos Bechamel în varianta light (dietetic) o puteți găsi aici: Sos Bechamel dietetic. În acest sos se poate adăuga de această dată zeama de la o jumătate de lămâie și piper proaspăt măcinat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu