3 kg de gogoșari,
1 kg de ardei capia (opțional),
2 kg roșii,
600 g - 1 kg ceapă albă,
600 ml untdelemn,
2 linguri de zahăr,
2 linguri de sare grunjoasă,
1/2 - 1 linguriță piper măcinat,
2 foi de dafin,
1 legătură de frunze de țelină.
Mod de preparare:
Gogoșarii și ardeii se coc pe plită și, pe măsură ce s-au copt pe toate părțile, se pun într-o oală cu capac, unde presărăm puțină sare pe ei. În felul acesta, se vor coji foarte ușor. Gogoșarii și ardeii nu trebuie copți foarte tare pentru că, la decojire, rămâne prea puțină pulpă.
Se dau prin mărunțitorul electric: ceapa (curățată și spălată în prealabil) și roșiile tăiate în patru (spălate și zvântate în prealabil) și se pun în boluri separate; peste roșii se adaugă zahărul, piperul și foile de dafin.
Gogoșarii decojiți, cu cotoarele și sâmburii eliminați, se pot da, de asemenea, prin mărunțitorul electric sau, dacă vrem să rămână bucăți mai mari, îi tăiem după dorință.
Se pune tot uleiul în vasul în care se prepară zacusca. După ce se înfierbântă, se pune ceapa tocată împreună cu sarea. Se lasă să se călească până devine moale, sticloasă și cu o tentă gălbuie. Se amestecă din când în când cu o lingură de lemn pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Peste ceapa călită se adaugă gogoșarii mărunțiți și se lasă să se călească împreună încă 5-10 minute, până când și gogoșarii încep să prindă o culoare mai gălbuie.
Se adaugă roșiile, (în care am pus zahărul, piperul și foile de dafin) și frunzele de țelină tăiate cât mai mărunt. Se lasă să fiarbă circa 10 minute, apoi se pune vasul la cuptor și se lasă să fiarbă până când lichidul din vas scade, zacusca devine mai consistentă și tot uleiul se ridică la suprafață.
Între timp se pregătesc borcanele și capacele, ambele trebuind trecute prin apă fierbinte și puse cu gura în jos pe o tavă, să se scurgă bine apa. Când zacusca e gata, se scoate din cuptor și, cu o lingură de mărime potrivită, se umple fiecare borcan cu zacusca fierbinte, se închide imediat cu capac și se pune pe un blat de lemn sau o tavă mare cu capacul în jos. După ce toate borcanele s-au umplut, se acoperă cu o țesătură groasă, mai multe prosoape sau chiar o păturică, și se lasă să se răcească până seara sau până a doua zi la temperatura camerei. În felul acesta, nu va mai fi nevoie de conservanți.
A doua zi, borcanele se vor șterge cu un șervet și se vor așeza pe un raft în cămară, unde se vor păstra până la utilizarea lor.
Din cantitatea arătată la ingrediente au ieșit 11 borcane a câte 300 g fiecare.
Poftă bună!
Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu