vineri, 22 decembrie 2017

SUPĂ DE LINTE VERDE


Ingrediente:
(pentru 6 porţii)

2 - 3 linguri de ulei,
1 ceapă galbenă mare, tăiată cubuleţe,
1 lingură de chimen măcinat,
2 morcovi potriviţi, curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe,
1 rădăcină de pătrunjel, curăţată şi tăiată cubuleţe,
2 căni (500 g) de linte verde,
2 litri de supă de legume
sau apă caldă în care am dizolvat un cub de concentrat de legume,
sare,
piper proaspăt măcinat,
iaurt simplu sau smântână proaspătă pentru decor,
vedeaţă după gust.


Mod de preparare:

Mai întâi am obţinut o supă din legume pentru că tocmai îmi planificasem să fac şi o salată a la russe, dar am păstrat separat legumele pentru supa de linte.Într-o cratiţă, la foc mediu, încălzim uleiul. Punem ceapa şi o gătim până când devine moale şi translucidă (cam 10 minute). După primele 5 minute, adăugăm morcovii şi pătrunjelul rădăcină şi lăsăm să se călească împreună. Stingem totul cu supa de legume şi adăugăm chimenul.Adăugăm restul cantităţii de apă (caldă) şi lintea.

Notă: Cantitatea de lichid poate varia în fucţie de cât de uscată este lintea; boabele vechi uscate vor avea nevoie de o cantitate mai mare de lichid. 

Reducem focul la minim, acoperim şi fierbem până când lintea se înmoaie. Începem să verificăm dacă s-a fiert după 20 de minute.

Cu 5 minute înainte, adăugăm verdeaţa: busuioc verde, pătrunjel verde, mărar verde sau chiar frunze de spanac verde (acestea din urmă opărite separat în apă clocotită şi apoi scurse). La sfârşit, asezonăm cu sare şi piper, după gust.Servim imediat în boluri calde. Punem deasupra fiecărei porţii 1 - 2 linguri de iaurt sau smântână, după preferinţă. 

Notă: Această supă poate fi preparată în ajun şi reîncălzită ulterior. Se poate şi fără verdeaţă, dar combinaţia linte-pătrunjel verde, precum şi cu alte verdeţuri ce conţin vitamina C, combate foarte eficient anemia.

Iaurtul sau smântână se pun ca să subţieze puţin consistenţa lintei. Dacă avem smântână pentru gătit, o putem pune, diluată cu apă rece, direct în oală, cu 5 minute înainte de final, odată cu verdeaţa.
Poftă bună!


Niciun comentariu: