800 g făină albă,
160 g zahăr,
340 ml lapte,
1 linguriţă rom (de preferinţă alb),
25 g drojdie,
2 linguriţe susan,
sau două linguriţe scorţişoară măcinată fin,
sau două linguriţe scorţişoară măcinată fin,
100 g unt,
sau 100 g margarină Rama,
sau 100 g margarină Rama,
3 ouă,
un praf de sare.
Mod de preparare:
Se face o maia din puţină făină şi drojdia înmuiată în lapte călduţ. Se presară cu făină, se acoperă cu un şervet curat şi se lasă să dospească la loc cald.
După ce a dospit, se adaugă restul de făină, romul, două ouă bătute ca pentru omletă, zahărul şi sarea dizolvate în restul de lapte călduţ, împreună cu acesta. Se frământă bine, în timp ce adăugăm treptat untul sau margarina moale, până când aluatul nu se mai prinde de mâini.
Când aluatul este aproape frământat, se adaugă scorţişoara sau susanul, după caz, sau împărţim aluatul în două părţi şi facem o parte cu susan şi cealaltă cu scorţişoară (caz în care adăugăm doar câte o linguriţă la jumătate cantitatea de aluat).
Se modelează aluatul sub formă lungă şi se pune în două forme de chec, unse cu ulei.
Pâinile se lasă să dospească în forme circa 30 de minute, se ung cu ou bătut ca pentru omletă şi se introduc în cuptor. Se pot da şi alte forme: de chifle, cornuri, melcişori, etc.
Timpul de coacere este de circa 40 de minute.
După ce s-au copt, se ung pe deasupra cu o pensulă înmuiată în apă îndulcită.
Se lasă în tavă până se răcesc puţin şi apoi se răstoarnă pe planşetă, lăsându-se să se răcească bine.
Sunt deosebit de bune cu unt şi miere, de exemplu, sau alte gustări simple, alături de un pahar cu lapte simplu sau cu cacao.
Poftă bună!
Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu