vineri, 8 decembrie 2017

FENICUL ÎNĂBUŞIT


Ingrediente:
(pentru 4 porţii)

2 bulbi de fenicul,
60 g unt,
2 linguri de ulei de măsline,
zeama de la 1/2 de lămâie,
250 ml supă de legume, 
(sau apă cu un cub concentrat de legume),
1 lingură pătrunjel tocat (cu frunza plată),
frunze de ţelină,
sare,
piper alb măcinat.

Mod de preparare:

Curăţăm părţile maronii ale bulbilor de fenicul. Înlăturăm tulpinile tari şi frunzele. Tăiem bulbii pe lungime în sferturi.Într-o tigaie mare, la foc mic, încălzim uleiul şi punem untul la topit. Punem feniculul într-un singur strat şi sotăm până când devine auriu pe toate părţile (cam 8 - 10 minute). Între timp îl întoarcem uşor şi pe alte părţi.
Adăugăm zeama de lămâie, apoi 1/2 cană de supă caldă. Cu ajutorul unei linguri, stropim bucăţile de fenicul cu zeama din tigaie pentru a combina aromele. Reducem focul la mic, acoperim parţial tigaia cu un capac şi fierbem până când bucăţile se înmoaie, dar nu se sfărâmă, cam 25 - 30 de minute. În timpul gătitului, întoarcem feniculul din când în când şi turnăm restul de supă, câte 2 linguri o dată, când e necesar. Adăugăm frunzele de pătrunjel şi ţelină tocate. La sfârşit, sosul ar trebui să aibă o textură vâscoasă.Se serveşte cât mai fierbinte.

Notă: Feniculul are o aromă dulce, asemănătoare anasonului, şi poate fi gătit în mai multe feluri. Acest preparat constituie un aperitiv uşor pentru prânz, servit alături de pâine crocantă. O altă variantă ar fi să-l folosim pe post de garnitură la cină. De exemplu eu l-am servit alături de spanac prăjit rapid cu parmezan, a cărui reţetă o puteţi găsi dând click aici:
SPANAC PRĂJIT RAPID CU PARMEZAN

Feniculul poate fi preparat şi sub formă de pane. Această variantă o puteţi găsi pe blog aici:
FENICUL PANE

Poftă bună!

Niciun comentariu: