vineri, 15 decembrie 2017

BRIOŞE CU AFINE ŞI VANILIE


Ingrediente:
(pentru 4 porţii)

150 g migdale măcinate,
(se poate folosi şi făină de migdale; în acest caz omitem făina de mai jos),
150 g zahăr pudră,
50 g făină,
175 g unt,
4 albuşuri,
1 linguriţă esenţă de vanilie,
150 g afine.

Mod de preparare:

Pe o tavă specială pentru brioşe, punem 10 forme de hârtie şi le ungem. 



Amestecăm albuşurile cu un vârf de linguriţă de sare, apoi cu zahărul pudră cu aromă de vanilie, adăugăm untul topit şi la sfârşit migdalele măcinate (sau făina de migdale, caz în care nu mai punem şi făină) şi făina. Adăugăm şi esenţa de vanilie dacă nu am avut zahăr cu aromă de vanilie. 


Cu ajutorul unei linguri, punem amestecul în formele de hârtie şi presărăm afinele.




Coacem brioşele în cuptorul încălzit în prealabil timp de 15 minute, până se coc şi la mijloc.
Le lăsăm să stea 5 minute în cuptor cu focul stins, apoi le mutăm pe o tavă ca să se răcească de tot.



Ele sunt foarte bune dimineaţa, la micul dejun, lângă un ceai, dar şi la gustările de peste zi, lângă o cană cu lapte, ceai sau o ceaşcă de cafea. Prepararea lor nu durează mai mult de 20 de minute în total (5 minute pregătire şi 15 minute coacere).

Notă: în cazul eliminării celor 50 g de făină albă şi înlocuirea ei cu făină de migdale, brioşele ies puţin mai închise la culoare (ca în pozele mele) dar pot fi mâncate şi de persoanele care au alergie la gluten. În plus sunt chiar mai gustoase.





Poftă bună!