Ingrediente:
900 g arpacaş de grâu,
500 g zahăr tos,
300 g miez de nucă (3 căni pline),
1 praf de sare,
coaja rasă de la 2 lămâi,
50 ml rom sau esenţă de rom echivalentă,
esenţă de vanilie,
pesmet din biscuiţi simpli răzuiţi,
pentru ornat: ciocolată simplă, fină (fără umplutură, alune sau stafide,pentru a nu se rupe),
bomboane colorate.
Mod de preparare:
Există mai multe reţete de colivă, cu diferite cantităţi de zahăr şi nucă la o pungă de arpacaş. Coliva tradiţională nu e dulce şi se face doar cu 300 g de zahăr, dar ca desert aceasta este mai fadă. Cea cu 900 g de zahăr la 900 g arpacaş este mult prea dulce pentru o colivă. Eu nu pot să o mănânc atât de dulce. Eu merg pe această variantă de mijloc, pe care o prezint aici, pe care am testat-o şi mi-a plăcut.
Arpacaşul se poate fierbe într-o oală emailată obişnuită, fără pete sau smalţ sărit, sau în oale sub presiune, caz în care timpul de fiert se va reduce la jumătate.
La fiert, apa trebuie să acopere grâul şi să fie încă o dată cât grâul (la 900 g arpacaş, cam 1.5 litri apă). După ce a început să fiarbă, reducem focul şi lăsăm să fiarbă la foc mediu spre mic. Nu trebuie să amestecăm prea mult, ca la orez.
Dar înainte să punem arpacaşul la fiert, îl alegem să nu aibă gunoaie, pietricele şi alte elemente străine, apoi îl spălăm în mai multe ape, reci şi calde alternativ, până vedem că e aproape limpede.
Trebuie să alegem şi nuca să nu aibă coji, care vor deranja dacă se vor găsi prin colivă. După ce se alege miez cu miez, nuca se trece prin maşina de măcinat nucă şi se pune într-un castron, în aşteptare. Cine doreşte, o poate prăji puţin în tavă îaninte de a o măcina.
La fierberea arpacaşului se adaugă şi o linguriţă rasă de sare. E gata când boabele au început să crape. În acel moment, adăugăm toată cantitatea de zahăr şi le vom lăsa să dea un clocot împreună (foarte important!). Cu zahărul fiert, coliva nu se va lăsa când va fi pusă pe platou, se va modela uşor şi nu se va înăcri repede.
După ce s-a terminat fiertul arpacaşului, se lasă la răcit, eventual de seara până dimineaţa. Când s-a răcit, adăugăm nuca măcinată ( se poate adăuga şi mai multă nucă măcinată dar nu mai mult de 500 g), esenţa de rom sau romul, vanilia şi coaja de lămâie. Amestecăm bine, cu o lingură de lemn sau frământăm direct cu mâna curată, pentru a ajunge aromele peste tot.
În general, se obişnuieşte să se pună colivă pe două platouri mai mici, unul pentru preot şi unul pentru familie, iar restul se împarte în pahare de unică folosinţă, pe care le putem ornamenta simplu şi pe care le vom acoperi cu puţină folie, de care vom lipi o linguriţă de unică folosinţă. Paharele se împart credincioşilor care participă la slujba de la biserică. Dacă mai împărţim şi alte alimente, de exemplu chifle, mere, bomboane, ciocolăţi, putem forma pungi care să conţină, pe lângă paharul cu colivă, şi câte o bucată din celelalte alimente şi astfel ne va fi mult mai uşor să le distribuim. Desigur, se obişnuieşte să se dea şi câte un pahar de vin, care va fi servit tot în pahare de unică folosinţă, la biserică, având grijă să punem o sticlă de vin şi lângă coliva preotului.
Tot ce ducem să împărţim la biserică trebuie pus pe masa care ni se va indica, pentru a putea fi sfinţite de către preot în timpul slujbei. La sfârşitul slujbei, dăm preotului ce dorim şi ce i-am pregătit şi apoi mergem la ieşirea din biserică pentru a împărţi ce am adus și credincioşilor.
Ornamentarea platourilor cu colivă nu trebuie să fie complicată. După ce punem coliva pe platou, o netezim cu o spatulă pe margini şi în partea de sus, apoi presărăm pesmetul din biscuiţi (dat prin sită) în strat mai gros, mai întâi în părţile laterale şi la sfârşit în partea de sus. Putem pune patrăţele de ciocolată la mijloc, care să formeze o cruce, apoi în partea de sus, spre margine, bomboane mici albastre, care simbolizează cerul iar în partea de jos bomboane verzi, care simbolizează iarba. Pentru a o înviora, putem pune câteva bomboane roşii în jurul crucii, care simbolizează jertfa.
Putem forma crucea şi cu ajutorul unui şablon decupat
dintr-un carton, mijlocul formei decupate umplând-o cu cacao cernută. Zahăr pudră nu se pune pentru că înmoaie coliva şi s-ar putea să formeze un sirop care să curgă.
Este un exemplu de ornare, pentru că aici nu există reguli, fiecare gospodină îşi foloseşte priceperea şi imaginaţia, însă fără a exagera.
Să vă fie de folos!
Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu