duminică, 10 decembrie 2017

VINIŞOR DE CASĂ DIN SMOCHINE SAU STAFIDEIngrediente:


1 kg smochine sau 500 g stafide,

2 kg zahăr tos,
6 litri apă purificată,
3 lămâi, 
10 g drojdie proaspătă (opţional).


Mod de preparare:


Smochinele sau stafidele se toacă cu un tocător sau se trec prin maşina de tocat, apoi se pun într-o damigeană de 10 litri. Zahărul se dizolvă în 3 litri de apă, se adaugă sucul de la o lămâie şi se lasă să fiarbă 10 minute, apoi se răceşte cu restul de apă şi se toarnă peste smochine, împreună cu zeama de la celelalte lămâi (circa 100 ml de suc) şi coaja de la o lămâie întreagă (ca să primească un gust uşor amărui). 

Drojdia se freacă cu o linguriţă de zahăr până ce se lichefiază, apoi se diluează cu puţină apă şi se adaugă în damigeană. Se poate lăsa să fermenteze şi mai încet, fără drojdie adăugată, numai cu drojdiile sălbatice din aer şi de pe fructe. Damigeana se astupă cu dop de fermentaţie, al cărui furtun se pune într-un recipient cu apă, ca să nu intre aer înăuntru. În timpul fermentării, mai ales la început, apa din recipient va scădea rapid, aşa că trebuie să fim atenţi să o completăm la timp. De asemenea, compoziţia din damigeană va creşte în volum, deci trebuie să ne asigurăm că am lăsat destul spaţiu liber în partea de sus.

Damigeana se lasă la temperatura camerei (18 - 20 grade Celsius) pentru ca vinul să fermenteze 5 - 6 săptămâni, agitându-l o dată zilnic. După ce s-a limpezit bine, se trage în sticle, care vor fi astupate cu dopuri şi vor fi păstrate la rece. După 1 - 2 săptămâni, în timp ce lichidul se clarifică, dacă se văd depuneri la fundul sticlelor, se mai trage o dată în alte sticle curate, având grijă să turnăm numai partea clară, curată şi să aruncăm partea cu depuneri, apoi procedăm la fel, astupăm sticlele cu dopuri şi le păstrăm la rece.


Smochine, curmale şi stafide după fermentaţie

Peste drojdia de vin rămasă se pot pune 6 litri de apă, 2 kg de zahăr şi zeama de la 2 - 3 lămâi  (zahărul se fierbe 10 minute împreună cu jumătate din cantitatea de apă rece şi cu zeama celorlalte lămâi. Vinul se lasă să fermenteze 2 -3 săptămâni, agitându-l o dată zilnic, până când se limpezeşte bine, apoi se trage în sticle, sau vinul din seria I se amestecă cu vinul din seria II, pentru a se obţine un vin de calitate mai bună, cu mai mult alcool.

Culoarea vinişorului de stafide imediat după extragere

Practic acesta nu este un vin, care prin definiţie este obţinut numai din zeama strugurilor, fără alte adaosuri, este un vinişor vitaminizant şi se recomadă să fie băut după ce lichidul din sticle devine clar şi transparent. Se recomandă 200 ml pe zi, nu mai mult, dacă se poate în două reprize, mai ales în perioada iernii. Este deci o băutură cu rol terapeutic, dar şi reconfortant.

După un an, va avea mai multă tărie, iar gustul şi aroma lui se vor transforma. Este recomandabil să fie consumat după minim 6 luni, dar după un an devine mult mai eficient.

Se poate face şi din combinaţia ambelor fructe, smochine şi stafide, ba chiar şi cu adaos de curmale, dar trebuie repectată proporţia cantităţilor arătate la "Ingrediente".


Băutură  mixtă vitaminizantă

Să vă fie de folos ! 


Niciun comentariu: