vineri, 30 iunie 2017

MÂNCARE DE CIUPERCI CU OREZ DE POST



Ingrediente:

1 ceapă;

500 g ciuperci champignons;

4-5 căţei de usturoi;

50 ml ulei;
1 cub de concentrat de legume (bio);
100 g orez;
400 ml apă;

Condimente:

1 foaie de dafin;

busuioc uscat;

oregano;

măghiran;

leuştean uscat;

1 vârf de cuţit de chilli;

1/2 linguriţă de sare;

busuioc verde (la sfârşit).


Mod de preparare:


Se spală zarzavatul, se curăţă şi se taie conform specificului fiecărei legume:


Curăţăm ceapa, o spălăm şi o tocăm mărunt, la fel şi usturoiul. De la ciuperci îndepărtăm codiţele (de data asta folosim numai pălăriile) şi le tăiem în 2-3 bucăţi mai mari.














Notă: Pentru acest preparat am folosit o oală ceramică.


Punem uleiul şi ceapa tocată în oală, apoi punem oala pe flacără mică, cu capacul pus, pentru 5 minute. În oala ceramică, ceapa se va înăbuşi, nu se va prăji sau arde.



Separat, încălzim apa la care adăugăm cubul de concentrat de legume.


Când ceapa din oală s-a înmuiat şi a devenit lucioasă, adăugăm ciupercile, usturoiul, condimentele şi 200 ml de apă, apoi punem capacul şi lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 30 de minute.


Spălăm orezul şi îl lăsăm la înmuiat în apa care a rămas.



Când ciupercile s-au înmuiat suficient, adăugăm orezul şi busuiocul verde tăiat mărunt, apoi lăsăm să fiarbă pentru încă 15-20 de minute, cu capacul acoperit. Dacă vrem ca orezul să rămână alb, îl fierbem separat, dar eu am preferat aşa ca să se îmbibe cu aceeaşi aromă şi condimente.


Notă: Închidem focul şi lăsăm mâncarea să stea aproximativ 1-2 ore. În mod normal, mâncarea de ciuperci ar trebui să stea 5 ore după ce a fost gătită şi abia după aceea servită şi niciodată nu trebuie reîncălzită, dar oala ceramică are efect mai rapid şi a fost suficient şi atât.


Între timp, pregătim şi o salată. Eu am făcut salată din 2 ardei capia copţi şi 2 roşii coapte pe grătar.

Roşiile coapte se decojesc după ce se răcesc şi se taie în 4-5 bucăţi (mai groase).

Ardeii copţi, curăţaţi de coajă, seminţe şi cotoare, se taie în fâşii mai lungi. Punem ambele în boluri separate şi pregătim un sos din: 1/2 linguriţă sare, 1 linguriţă zahăr, sucul de la 1/2 lămâie, 1-2 linguri de apă, 1 lingură de ulei, mărar tocat şi 1 linguriţă rasă de pudră de usturoi. După ce omogenizăm bine sosul, îl distribuim uniform peste roşii şi ardei. Punem ambele boluri la rece, în frigider, pentru că salata e bună rece.







Distribuim în farfurii şi servim cu salată alături. Se poate mânca simplă sau cu pâine.

Chiar dacă aspectul nu e unul festiv, vă asigur că gustul preparatului a fost deosebit.




Poftă mare !