luni, 19 iunie 2017

CREMĂ DE ZAHĂR ARS
Ingrediente:

4 ouă,
500 ml lapte, 
150 g zahăr tos pentru cremă, 
1 plic cu zahăr vanilat, 
1 praf de sare, 
150 g zahăr tos pentru caramel. 

Mod de preparare: 

Se sparg ouăle întregi într-un bol. Se adaugă praful de sare şi se bat cu telul până devin spumoase. Se adaugă zahărul pentru cremă şi zahărul vanilat şi se bat cu telul până devine o compoziţie spumoasă şi legată, cu zahărul topit. Se adaugă treptat laptele.


Într-o oală în care vom fierbe crema, punem zahărul pentru caramel. Lăsăm să se topească la foc mic până devine fluid şi are culoarea konjakului, apoi prin învârtirea vasului, distribuim caramelul uniform pe pereţi.


După ce am făcut caramelul, îl lăsăm la răcit. Dăm drumul cuptorului pentru a se încălzi. Turnăm compoziţia de cremă în vasul cu caramel. Punem acel vas la bain-marie pentru început. Apa trebuie să nu ajungă la fundul vasului şi să clocotească, altfel compoziţia se va brânzi. Din acest motiv, din când în când mai turnăm câte un pahar de apă rece atunci când apa din vasul de jos începe să clocotească. După ce vedem că s-a coagulat puţin, punem vasul cu cel de dedesubt cu apă, aşa cum e, la cuptor. Lăsăm să ce închege 50-60 de minute. Când vedem că şi la suprafaţă a prins o culoare mai închisă şi s-a întărit, stingem focul şi scoatem vasul din cuptor.

Scoatem vasul cu crema şi îl lăsăm să se răcească, apoi îl punem la frigider de seara până dimineaţa, sau până a doua zi.


Scoatem vasul de la frigider şi dăm cu cuţitul pe margine ca să se desprindă crema de pe pereţi, apoi îl răsturnăm cu totul în vasul de servit.


Dacă mai rămâne caramel pe fundul vasului, punem puţină apă peste el şi îl dăm câteva clocote până devine un sirop fluid pe care îl turnăm apoi peste cremă.
Împărţim în boluri sau cupe şi servim.


Poftă bună !

Niciun comentariu: