duminică, 11 iunie 2017

BUSUIOCUL - O PLANTĂ CARE NE FACE MÂNCAREA MAI DIGESTIBILĂ


BUSUIOCUL 

Busuiocul a fost o plantă aromatică foarte cunoscută în Asia, timp de secole. Astăzi creşte şi în Europa, în multe varietăţi şi specii, care diferă ca aromă, culoare a frunzelor şi formă. Planta poate creşte în înălţime până la 50 cm şi, dacă nu-i sunt culese frunzele cu regularitate, vara dezvoltă flori în nuanţe de alb până la roz şi chiar violet.

Frunzele busuiocului sunt bogate în uleiuri esenţiale. Aromele sale sunt variate, în fucţie de specie, cum ar fi busuiocul lămâios, busuiocul scorţişoară, busuiocul camforat, busuiocul anason, busuiocul picant tailandez sau busuiocul exotic mexican. Pentru a-şi dezvolta aroma la maximum, busuiocul necesită un loc cald şi însorit, cu sol umed. Busuiocul are nevoie de căldură pentru a creşte. El creşte bine şi în grădinile de iarnă, dar va muri dacă nu este udat cum trebuie.

Dacă mutaţi busuiocul la interior pentru iarnă, puteţi culege frunzele de-a lungul întregului an. Le puteţi usca sau congela, pentru a le utiliza ulterior, dar ele îşi pierd gustul şi aroma. Trebuie culese înainte ca planta să înflorească.

GASTRONOMIE:

Busuiocul este folosit foarte des în bucătăria mediteraneană. Se adaugă salatelor şi pastelor, dar şi felurilor pe bază de carne şi peşte. Datorită lui, felurile grele de mâncare devin mai digestibile.

EFECTE TERAPEUTICE:

Uleiul esenţial calmează nervii şi alungă stresul. Ceaiul din frunze de busuioc ajută împotriva crampelor stomacale şi stimulează pofta de mâncare.

COSMETICĂ:

Busuiocul este foarte eficient în menţinerea respiraţiei proaspete. Adăugaţi 1 mână de frunze proaspete într-o cană de apă fierbinte, lăsaţi să stea 15 minute şi clătiţi-vă gura cu acest amestec.

SCOPURI DECORATIVE:

Datorită varietăţii florilor şi a diferitelor sale arome, busuiocul arată foarte bine pe balcoane şi terase şi în plus împrospătează şi parfumează aerul în mod plăcut.

Florile sale reprezintă o atracţie pentru fluturi şi albine.

Sugestie:

SOS PESTO CLASIC

Spălaţi şi uscaţi 2 mâini de busuioc, îndepărtând partea mai groasă a tulpinilor.

Amestecaţi-le cu 1 linguriţă muguri de pin, 1 căţel de usturoi zdrobit şi 3 linguri de ulei de măsline. Adăugaţi sare şi piper după gust.

Sosul acesta se potriveşte bine la paste, peste care se rade parmezan.

Dar mai puteţi încerca să tăvăliţi cuburile de pâine pentru crutoane prin acest sos, înainte să le puneţi la cuptor ca să devină crocante.

Să vă fie de folos !


S Î N Z I A N ANiciun comentariu: