luni, 3 aprilie 2017

COLŢUNAŞI CU MAGIUN DE PRUNEIngrediente: 

250 g făină albă (trei nule); 
1 ou întreg; 
100 g magiun de prune; 
1 linguriţă rasă de sare; 
3-4 linguri de pesmet fin; 
3 linguri de ulei; 
100 ml apă călduţă (aproximativ). 

Mod de preparare: 

Se cerne făina într-un bol, adăugăm la mijloc oul şi începem să frământăm un aluat de tăiţei, adăugând din când în când câte puţină apă călduţă. Aluatul trebuie frământat până devine elastic şi nu se rupe la întindere. El nu trebuie să fie nici prea tare, nici foarte moale. Când e gata, se poate lăsa acoperit, pentru aproximativ 30 de minute, la odihnă.


Aluatul se împarte în două părţi. Din prima parte întindem o foaie în formă dreptunghiulară sau patrată, după cât vrem să fie de subţire. O punem la odihnă şi întindem a doua parte de aluat la fel. Nu trebuie înfăinat prea mult pentru că se întăreşte prea tare.


Estimăm pătratele care vor rezulta la final şi punem în mijlocul fiecăruia câte o linguriţă cu vârf de magiun de prune. Printre rânduri, pe marginile patratelor ce vor rezulta la final, umezim cu degetul folosind foarte puţină apă.

Peste această foaie punem ce-a de a doua foaie şi presăm cu degetele pe coloane şi rânduri, în locurile unde a fost umectat, ca să se lipească bine, apoi tăiem patratele.

Putem folosi o formă de tăiat cu model sau un cuţit obişnuit. Presăm pe margini fiecare colţunaş rezultat, ca să fie lipit bine.De asemenea, pentru formarea colţunaşilor putem folosi o formă specială, cu care procedăm astfel:
presărăm puţină făină pe ea, tăiem aluatul de colţunaş cu un pahar de mărime potrivită, îl punem peste forma desfăcută, adăugăm la mijloc magiunul, umezim marginile roată şi închidem forma, apoi extragem colţunaşul gata format.Punem toţi colţunaşii pregătiţi pentru fiert unul lângă altul.

Într-o cratiţă sau tigaie mai largă punem uleiul şi, când e fierbinte, adăugăm pesmetul. Dăm focul mic şi amestecăm cu o lingură să nu se ardă - se rumeneşte fără să se carbonizeze şi să devină maro închis la culoare. Când e gata, închidem focul şi lăsăm cratiţa alături pe aragaz.Punem oala cu apă pentru fiert în care adăugăm şi sarea. Putem adăuga şi o linguriţă de ulei. Când apa începe să fiarbă, punem colţunaşii, atâţi cât să încapă unul lângă altul. Avem grijă să verificăm să nu se lipească între ei sau de pereţii vasului.Se fierb aproximativ 10-15 minute, apoi când vedem că s-au înmuiat, îi scoatem cu o spumieră, aşteptând să se scurgă cât mai multă apă, se trec prin pesmet pe ambele părţi şi se pun în vasul final. Se presară cu zahăr pudră.

Când am terminat toţi colţunaşii de fiert, aşteptăm să se răcească şi îi putem servi.La servire se mai poate presăra şi puţină nucă rasă.
Sunt foarte gustoşi chiar şi a doua zi.Poftă bună !

Niciun comentariu: