duminică, 13 noiembrie 2016

SALATĂ DE LEGUME CU MAIONEZĂ ŞI TARHON


Ingrediente:

3-4 rădăcini de morcov,
2 rădăcini de păstârnac, 
2-3 rădăcini de pătrunjel, 
1 rădăcină de ţelină (1/2 sau 1/4 dacă e mare), 
3-4 cartofi medii sau 2 mai mari, 
1 cutie mică cu mazăre verde, 
1 cutie mică cu porumb dulce, 
tarhon, 
sare dupa gust. 

Pentru sosul de maioneză:

4 ouă fierte tari,
1 ou crud, 
500 ml ulei de floarea soarelui, 
2-3 linguri de muştar, 
sucul de la o lămâie, 
3 linguri de smântână dulce, 
tarhon. 

Mod de preparare:

Se curăţă şi se spală bine toate legumele. Se pun apoi să fiarbă în apă cu sare (sarea nu lasă să iasă mineralele din legume în timpul fierberii). Eu le-am fiert cam 40 de minute în oală normală.

Se strecoară şi se lasă legumele să se răcească în vasul strecurător (între timp se mai scurge apa). Se scoate conţinutul celor 2 conserve, de porumb şi de mazăre, şi se dau într-un clocot în vase separate, după care se strecoară (tot separat).

Până se răcesc legumele, fierbem bine ouăle (5-7 minute) în apă cu puţin oţet (ajută la decojirea lor uşoară). Odată răcite şi decojite
, se taie în două, iar gălbenuşurile se pun în bolul în care vom prepara maioneza. 

Se fărâmiţează bine gălbenuşurile fierte cu o furculiţă, apoi se adaugă gălbenuşul crud, muştarul şi se omogenizează bine. Dacă nu suntem siguri că oul crud e ecologic şi foarte proaspăt, mai bine îl înlocuim cu unul tot fiert.


Punem sucul de lămâie treptat, în timp ce amestecăm continuu. Când compoziţia a devenit omogenă, începem să picurăm uleiul în timp ce amestecăm într-un singur sens
. Avem grijă să nu punem ulei mult deodată până când compoziţia nu a început să devină groasă şi, de asemenea, să nu schimbăm sensul de amestecare. 

E gata atunci când nu mai cade de pe lingură dacă o ridicăm în sus, iar în vas rămân urmele lingurii fără să se mai acopere dâra atunci când o învârtim în maioneză. Desigur, putem folosi un mixer care ne salvează din timpul de lucru.

Punem într-un bol 5-6 linguri de maioneză pentru ornat. Adăugăm în maioneza rămasă câte o lingură de smântâna dulce şi amestecăm după fiecare ca să se omogenizeze bine, apoi la sfârşit adăugăm tarhonul tăiat mărunt. (De obicei eu am tarhon pus la borcan cu sare sau oţet).

Tăiem legumele cubuleţe mici şi le punem într-un castron suficient de încăpător ca să putem face amestecul. Adăugăm porumbul şi mazărea. La sfârşit putem să le mai adăugăm un strop de sare (1 linguriţă rasă ajunge). Punem cu lingura sosul de maioneză peste legume şi le amestecăm încet, de jos în sus.


Aşezăm apoi toată compoziţia într-un vas de servit, punem maioneza lăsată pentru ornat deasupra şi nivelăm cu dosul unei linguri de metal sau cu o spatulă, apoi se decorează după fantezia fiecăreia. Punem toată salata la frigider pentru cel puţin 2 ore înainte de servire. Se serveşte rece şi niciodată călduţă, aşa cum e imediat după că am preparat-o.


Dacă vrem să facem o salată de post, fără maioneză, putem face un sos din 4-5 linguri de muştar frecate cu 50-100 ml de ulei şi zeama de la 1-2 lămâi, peste care adăugăm tarhonul tăiat mărunt, apoi îl turnăm peste legumele tăiate.

Tarhonul face salata mai digestivă şi îi dă o aromă aparte, foarte plăcută. 

Salata este atât de apetisantă încât nici nu o să băgaţi de seamă că nu are carne în ea, în plus nici nu provoacă indegestii ca cea care conţine şi carne.Poftă bună !

Niciun comentariu: