duminică, 13 noiembrie 2016

MAGIUN DE PRUNE FĂRĂ ZAHĂRIngrediente:

prune dulci, proaspete şi cât mai coapte.

Mod de preparare:

Cantitatea de prune dorită se sortează, înlăturând fructele stricate şi viermănoase. Se spală bine prunele, se scurg de apă şi li se scot sâmburii. Pulpele fructelor se pun într-un vas emailat la care am pus puţină apă pe fund ca să nu se ardă. Se lasă prunele câteva ore ca să-şi lase zeama, sau chiar de seara până dimineaţa.

Se fierb aproximativ 2 ore, la foc mediu pentru început, apoi mai redus, şi nu uităm să amestecăm din când în când. Eu prefer să folosesc drept capac, în timpul fierberii, o sită cu mâner de dimensiunea oalei, pentru a facilita evaporarea lichidului (se găseşte în comerţ).

Se lasă până a doua zi acoperit cu sita, când se pune din nou la fiert la foc mic pentru încă 1-2 ore (sau la cuptor), până scade lichidul şi magiunul are consistenţa dorită.

Se pregăteşte alături o oală cu apa fierbinte, chiar clocotită, pe fundul căreia am pus o pânză sau un prosop. Vom trece toate borcanele şi capacele prin apa fierbinte şi le vom umple imediat cu magiun din oală, şi el fierbinte, şi închidem imediat fiecare borcan cu capacul lui. Întoarcem fiecare borcan cu capacul în jos. La sfârşit, acoperim toate borcanele cu o pătură sau mai multe prosoape şi le lăsăm să se răcească, până a doua zi, la temperatura camerei. În felul acesta, nu vom mai avea nevoie să fierbem borcanele la bain-marie (să le sterilizăm prin fierbere).

Notă: Dacă vrem să fim siguri că nu prind floare deasupra , adăugăm şi foarte puţin salicilat înainte să le închidem cu capac. E mult mai sănătos decât gemul cu mucegai.Pentru cine vrea ca magiunul să fie fără pieliţe de prune, care se mai pot vedea în compoziţie, poate da prunele prin maşina de tocat înainte să le fiarbă. Eu le prefer însă întregi. În pieliţe este mult resveratrol şi multe alte substanţe benefice.

Trebuie avut grijă să nu se ardă şi să devină o pastă prea închisă, cu gust de afumat, de multe ori mai puternic decât cel de prună. Eu îl prefer şi puţin mai suculent, nu întărit şi uscat ca marmelada.
Poftă bună !

Niciun comentariu: