sâmbătă, 12 noiembrie 2016

MÂNCARE DE MORCOVI


Ingrediente:

30 g unt, 
400 g morcovi, 
1 lingură de ulei, 
2 linguri zahăr tos, 
1 lingură de făină, 
1 vârf de cuţit chilli.



Mod de preparare:

Spălăm morcovii, îi curăţăm de coajă, îi clătim bine şi apoi, după ce s-au scurs, îi tăiem bastonaşe de 2-3 cm lungime sau chiar mai lungi puţin.


Intr-o cratiţă, punem untul la topit la foc mic, adăugăm morcovii şi lăsăm să se călească puţin până îşi schimbă culoarea. Presărăm sare, apoi adăugăm aproximativ 200 ml de apă fierbinte peste ei şi îi lăsăm să fiarbă sub capac până se înmoaie.


Separat, într-o tigaie, amestecăm o lingură de făină cu una de zahăr şi lăsăm pe foc mic până devin uşor brune, adăugăm uleiul şi lăsăm puţin la călit până se transformă într-o pastă uşor maronie, după care adăugăm 200 ml de apă fierbinte şi lăsăm să fiarbă până se dizolvă toate cocoloaşele de zahăr şi făina caramelizate.


Când e gata, turnăm acest sos caramel peste morcovi, punem chilli şi încă o lingură de zahăr şi lăsăm să fiarbă împreună încă 10-15 minute, la foc mic, până se îngroaşă puţin.

Se serveşte simplă, cu smântână adăugată sau iaurt grecesc, care îi dă şi o tentă puţin acrişoară. Dacă dorim, mai putem adauga în mâncare şi puţin mărar verde sau pătrunjel verde atunci când e aproape gata.

Această mâncare este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă şi dacă o veţi face o dată, veţi reveni la ea mereu.

Poftă bună !