Ingrediente:
Pentru clătite (15 bucăţi):
4 ouă,
250 g făină albă (cernută),
2 linguriţe sare,
2 linguri ulei de floarea soarelui,
500 ml lapte dulce.
Pentru piureul de spanac:
3 ouă,
450 g spanac (am folosit congelat),
50 g mozarella rasă,
200 g smântână pentru gătit,
150 ml lapte dulce,
1 lingură de făină albă,
1 linguriţă sare,
1 linguriţă granule de usturoi (opţional),
2 linguri ulei.
La toate acestea se adauga uleiul pentru prăjitul clătitelor, dar va fi o cantitate mică deoarece, cu ajutorul unei sticle cu picurător, punem atât cât să ungem suprafaţa tigăii, înainte de a pune fiecare clatită.
Mod de preparare:
Pentru clătite procedăm astfel:
Punem făina cernută într-o oală, facem o adâncitură la mijloc şi spargem cele 4 ouă întregi. Amestecăm, apoi punem sarea, uleiul şi laptele dulce. După ce am amestecat bine să nu rămână cocoloaşe, acoperim şi lăsăm 2 ore să se odihnească. Atunci când începem să le preparăm, mai putem adăuga puţină apă, pentru a dilua compoziţia până la consistenţa unei smântâni mai subţiri, fluide.
Tigaia trebuie să fie bine încinsă, dar fără a o lăsa pe foc până iese fum din ea, pentru că atunci şi clătitele vor avea gust şi miros de fum sau de ulei ars. Pentru această budincă, clătitele nu trebuie să fie foarte subţiri, dar nici foarte groase.
Pentru piureul de spanac, procedăm astfel:
Într-o cratiţă mai adâncă, punem uleiul, spanacul, mărarul, sarea şi foarte puţină apă şi lăsăm să dea câteva clocote împreună. Adăugăm laptele frecat cu făina şi lăsăm să fiarbă, dar nu uităm să amestecăm din când în când. Apoi adăugăm smântâna de gătit şi o mai lăsăm să fiarbă puţin până s-a îngroşat şi are mirosul specific de spanac fiert. Luăm vasul de pe foc, adăugăm mozarella rasă, amestecăm şi o lăsăm la răcit cu capacul acoperit. Dupa ce s-a răcit suficient, adăugăm praful de usturoi şi gălbenuşurile de la cele 3 ouă. Batem albuşurile de la cele trei ouă, cu un vârf de cuţit de sare, până se întăresc bine, apoi le adăugăm peste spanac, amestecând de jos în sus.
Asamblarea budincii:
Într-un vas termorezistent (de tip yena), punem puţin ulei şi presărăm pesmet fin, apoi aşezăm pe rând fiecare clătită, alternativ cu 2 linguri din compoziţia de spanac, pe care o nivelăm ca să fie uniform distribuită pe toată suprafaţa. Când am terminat, ultimul strat trebuie sa fie de spanac. Presărăm peste budincă încă puţină mozarella rasă şi o punem la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute. Se scoate şi se lasă să se răcească puţin, apoi se poate porționa și servi.
Este foarte bună şi consistentă. Cine doreşte, poate să adauge la servire şi puţin piper şi chiar o lingură-două
dintr-un sos preferat, de exemplu sos bechamel sau chiar smântână dulce simplă.
Este la fel de bună şi a doua zi, dar va trebui reîncălzită, pentru că rece nu e bună.
Poftă bună !
Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu