sâmbătă, 12 noiembrie 2016

CLĂTITE "SĂRMĂLUŢE" CU UMPLUTURĂ DE MERE



Ingrediente:

4 ouă,  
400 g făină albă, 
400 ml lapte dulce,  
300 ml apă minerală,  
un praf de sare,  
1 plic cu zahăr vanilat,  
1 linguriţă esenţă de rom,  
50 g zahăr brun sau după gust,  
1 linguriţă scorţişoară,  
40 ml ulei de floarea soarelui.


Din această cantitate trebuie să iasă aproximativ 30 de clătite. Dacă doriţi mai puţine, adaptaţi cantităţile dar păstraţi proporţia.

Mod de preparare:

Se bat oăule întregi cu telul, adăugând şi un praf de sare, până devin spumoase. Adăugăm o lingură mare de ulei, apoi începem să punem alternativ laptele şi făina (trecută prin sită), amestecând bine pentru ca aluatul rezultat să fie cât mai omogen şi fără cocoloaşe de făină. Punem aluatul să se odihnească 1 - 2 ore.

Între timp preparăm merele: le curăţăm de coajă, le spălăm su bun jet de apă şi le tăiem în bucăţi potrivite, punându-le într-un vas în care le vom căli. Adăugăm peste ele 2-3 linguri de ulei şi 2-3 linguri de apă, în funcţie de cât de zemoase sunt merele. Le punem pe foc mediu şi avem grijă să le amestecăm din când în când. După 20 de minute adăugăm zahărul brun şi le mai lăsăm încă 15-20 de minute, până scad şi încep să aibă consistenţa unui gem mai gros. Oprim focul şi adăugăm scorţişoara, zahărul vanilat şi esenţa de rom. Le scoatem într-un vas curat şi le lăsăm să se răcească până coacem clătitele.




Peste aluatul de clătite, punem cam 200-250 ml apă minerală, restul păstrăm pentru a mai dilua preparatul pe parcurs, pentru că el se va mai îngroşa până le terminăm de copt.



E bine să pregătim uleiul pentru copt într-un recipient cu gât îngust sau picurător, pentru ca să nu scăpăm prea mult ulei în tigaie. Punem tigaia în care coacem clătitele la foc mediu şi picurăm ulei doar atâta cât să se ungă toată suprafaţa tigăii, nu mai mult. Când e încinsă bine, turnăm cu polonicul în mijlocul tigăii, (cam 1/2 din capacitatea polonicului), având grijă ca prin rotire să distribuim uniform compoziţia pe toată suprafaţa. Când începe să se întăreasca pe margini şi să se desprindă uşor de tigaie, înseamnă că trebuie întoarsă. De obicei, eu folosesc o spatulă pentru margini dacă nu s-au desprins de tot şi o întorc pur şi simplu apucând cu ambele mâini de o margine, având grijă să fac mişcarea foarte rapid.

Coacerea pe o parte durează cam 1-2 minute.

Punem clătitele coapte pe un platou, una peste alta, până le-am terminat pe toate.



Când suntem gata cu toate clătitele şi merele s-au răcit, începem umplerea. Pui o lingură de mere la mijocul clătitei, pliezi de pe lateral din ambele părţi spre mijloc şi apoi le rulezi de la un capăt la altul. Trebuie să ai grijă să nu se rupă, pentru că aceste clătite sunt destul de fragede şi fine. E de preferat să le punem într-un vas termorezistent.


Când le servim pe farfurie, putem să le presărăm şi decorăm cu zahăr brun şi scorţişoară. 


Aceste clătite se pot păstra 1-2 zile, nu se întăresc şi sunt mult mai gustoase reci decât calde.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT



Niciun comentariu: