Ingrediente:
4 ouă,
400 g făină albă,
400 ml lapte dulce,
300 ml apă minerală,
un praf de sare,
1 plic cu zahăr vanilat,
1 linguriţă esenţă de rom,
50 g zahăr brun sau după gust,
1 linguriţă scorţişoară,
40 ml ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare:
Se bat oăule întregi cu telul, adăugând şi un praf de sare, până devin spumoase. Adăugăm o lingură mare de ulei, apoi începem să punem alternativ laptele şi făina (trecută prin sită), amestecând bine pentru ca aluatul rezultat să fie cât mai omogen şi fără cocoloaşe de făină. Punem aluatul să se odihnească 1 - 2 ore.
Între timp preparăm merele: le curăţăm de coajă, le spălăm su bun jet de apă şi le tăiem în bucăţi potrivite, punându-le într-un vas în care le vom căli. Adăugăm peste ele 2-3 linguri de ulei şi 2-3 linguri de apă, în funcţie de cât de zemoase sunt merele. Le punem pe foc mediu şi avem grijă să le amestecăm din când în când. După 20 de minute adăugăm zahărul brun şi le mai lăsăm încă 15-20 de minute, până scad şi încep să aibă consistenţa unui gem mai gros. Oprim focul şi adăugăm scorţişoara, zahărul vanilat şi esenţa de rom. Le scoatem într-un vas curat şi le lăsăm să se răcească până coacem clătitele.
Peste aluatul de clătite, punem cam 200-250 ml apă minerală, restul păstrăm pentru a mai dilua preparatul pe parcurs, pentru că el se va mai îngroşa până le terminăm de copt.
Coacerea pe o parte durează cam 1-2 minute.
Punem clătitele coapte pe un platou, una peste alta, până le-am terminat pe toate.
Când le servim pe farfurie, putem să le presărăm şi decorăm cu zahăr brun şi scorţişoară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu