vineri, 8 decembrie 2017

FENICUL ÎNĂBUŞIT


Ingrediente:
(pentru 4 porţii)

2 bulbi de fenicul,
60 g unt,
2 linguri de ulei de măsline,
zeama de la 1/2 de lămâie,
250 ml supă de legume, 
(sau apă cu un cub concentrat de legume),
1 lingură pătrunjel tocat (cu frunza plată),
frunze de ţelină,
sare,
piper alb măcinat.

Mod de preparare:

Curăţăm părţile maronii ale bulbilor de fenicul. Înlăturăm tulpinile tari şi frunzele. Tăiem bulbii pe lungime în sferturi.



Într-o tigaie mare, la foc mic, încălzim uleiul şi punem untul la topit. Punem feniculul într-un singur strat şi sotăm până când devine auriu pe toate părţile (cam 8 - 10 minute). 




Adăugăm zeama de lămâie, apoi 1/2 cană de supă caldă. Cu ajutorul unei linguri, stropim bucăţile de fenicul cu zeama din tigaie pentru a combina aromele. 



Reducem focul la mic, acoperim parţial tigaia cu un capac şi fierbem până când bucăţile se înmoaie, dar fără să se sfărâme, cam 25 - 30 de minute. În timpul gătitului, întoarcem feniculul din când în când şi turnăm restul de supă, câte 2 linguri odată, când e necesar. Adăugăm frunzele de pătrunjel şi ţelină tocate. La sfârşit, sosul ar trebui să aibă o textură vâscoasă.



Se serveşte cât mai fierbinte.

Notă: Feniculul are o aromă dulce, asemănătoare anasonului, şi poate fi gătit în mai multe feluri. Acest preparat constituie un aperitiv uşor pentru prânz, servit alături de pâine crocantă. O altă variantă ar fi să-l folosim pe post de garnitură la cină. De exemplu eu l-am servit alături de spanac prăjit rapid cu parmezan, a cărui reţetă o puteţi găsi dând click aici:
SPANAC PRĂJIT RAPID CU PARMEZAN

Feniculul poate fi preparat şi sub formă de pane. Această variantă o puteţi găsi pe blog aici:
FENICUL PANE

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

SPANAC PRĂJIT RAPID CU PARMEZAN


Ingrediente:
(pentru 2 porţii)

2 linguri ulei de măsline,
20 g unt,
1 legătură de spanac (250 g) sau
2 cutii de baby spanac ambalat (a câte 100 g fiecare),
4 căţei de usturoi tocaţi,
sare, 
piper alb măcinat,
2 linguri de parmezan ras.

Mod de preparare:

Această combinaţie poate fi o gustare rapidă sau poate constitui o garnitură excelentă alături de un fel principal, format din legume la grătar sau dintr-o supă-cremă săţioasă. Un strop de parmezan proaspăt, ras, completează aromele legumelor şi le dă savoare.



Într-un wok sau o tigaie, la foc mediu spre mare, încălzim uleiul de măsline, în timp ce înclinăm tigaia dintr-o parte în alta pentru ca uleiul să acopere atât fundul tigăii, cât şi lateralele acesteia, apoi punem cubul de unt să se topească.

Când uleiul s-a încins, punem spanacul (direct din sita în care l-am spălat), agităm şi amestecăm rapid timp de un minut. Spanacul se va înmuia vizibil şi îşi va lăsa puţină apă. Acoperim până când se înmoaie bine, cam încă 1 - 2 minute. Adăugăm usturoiul şi mai lăsăm pe foc 1 minut. 



Scoatem capacul şi asezonăm, după gust, cu sare şi piper.
Îl mai lăsăm 1 minut pe foc fără capac pus, astfel încât excesul de lichid să se evapore, apoi luăm vasul de pe foc.

Presărăm parmezan deasupra  şi amestecăm, apoi acoperim cu capac, pentru ca parmezanul să se topească la căldura formată.




Se serveşte imediat!

Sfat: Dacă îl facem într-o tigaie mai mare, putem sparge două ouă direct lângă spanac și astfel se vor îmbiba mai bine aromele.



O altă idee e să-l asociem lângă fenicul înăbuşit. Puteţi găsi reţeta dând click aici:
FENICUL ÎNĂBUŞIT.




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

joi, 7 decembrie 2017

CIUPERCI CU USTUROI


Ingrediente:

1 kg ciuperci la alegere,
(în cazul de faţă pleurotus),
60 g unt,
3 linguri ulei de măsline,
5 - 6 căţei de usturoi,
1 ceapă (de preferat haşmă),
3 linguri de pătrunjel tocat,
1 linguriţă rasă oregano uscat,
1 cană (200 ml) de supă de legume,
(poate fi apă cu un cub de concentrat de legume),
după gust: sare şi
piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare:

Se spală bine ciupercile, se îndepărtează părţile prea tari de la codiţe şi se toacă sau se taie în felii mai subţiri.
Ceapa şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt.




Într-o tigaie mare, la foc mediu, topim untul şi uleiul de măsline. Dacă pregătim pentru perioada postului, putem pune mai mult ulei de măsline pentru a înlocui untul. 

Punem ceapa şi usturoiul, apoi sotăm până când se înmoaie - cam 5 minute. Adăugăm ciupercile şi sotăm până când devin strălucitoare şi aurii - cam 10 minute (depinde şi de vas).







Adăugăm supa, oregano şi pătrunjelul, amestecăm bine şi le mai gătim încă 15 - 20 de minute.



Asezonăm după gust cu sare şi piper proaspăt măcinat. Servim imediat!

Se poate servi ca fel principal, cu pâine crocantă, sau putem folosi preparatul ca topping pentru mămăligă cu sos de roşii şi şofran sau ca sos pentru paste. Cine doreşte, poate adăuga smântână dulce la servire.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT