luni, 31 iulie 2017

GEM EXOTIC DE PIERSICI


Ingrediente:

4 kg de piersici, curăţate de coajă şi sâmburi şi cântărite,
2 kg de zahăr,
2 plicuri de zahăr vanilat,
10 bucăţi migdale opărite şi decojite,
4 - 5 sâmburi de caise, opăriţi şi decojiţi,
1 - 2 linguriţe rase de nucşoară, 
1 linguriţă rasă pudră de scorţişoară,
zeama de la 2 portocale,
1/4 de linguriţă pudră de cuişoare 
sau decoctul de la 10 cuişoare într-o ceşcuţă de apă (lichidul),
1 linguriţă rasă sare de lămâie dizolvată în puţină apă călduţă,
sau zeama de la 1 lămâie mică sau de la 1/2 lămâie mare, 
2 tablete salicilat (aspirină) sau alt conservant, opţional.

Mod de preparare:



Se aleg fructele cu pulpă consistentă. Cele cu pulpa apoasă sau moale, ca şi soiurile timpurii, nu sunt bune pentru gemuri. Fructele spălate se decojesc. Pentru a se decoji, se ţin 4 - 5 minute în apă clocotită, după care se introduc imediat în apă rece.





Piersicile decojite se desfac în două cu un cuţit inoxidabil, se îndepărtează sâmburii şi se taie în felii pe lungime. Se pot tăia şi rondele.



Peste piersicile tăiate se pune zahărul şi se lasă 40 - 60 de minute (sau chiar de seara până dimineaţa, acoperite), după care se pun la un foc mediu, amestecând din când în când, deoarece gemul se prinde uşor de fundul vasului. Pe parcurs, se adaugă zeama de la cele 2 portocale şi celelalte ingrediente, mai puţin sarea de lămâie sau/şi zeama de lămâie, care se adaugă spre sfârşitul fierberii.




Se continuă fierberea până când gemul este bine legat. Spre sfârşitul fierberii se adaugă sarea de lămâie dizolvată în puţină apă caldă sau/şi zeama de lămâie.

Gemul se toarnă fierbinte în borcane uscate şi încălzite care apoi se sterilizează. Deasupra fiecăruia, putem pune puţin praf de salicilat (aspirină), apoi le punem capacul opărit, şters şi uscat şi le întoarcem cu capacul în jos, după care le acoperim cu o pătură sau mai multe prosoape groase.




După ce se răcesc la temperatura camerei, sub o pătură, borcanele se pun pe un raft în cămară pentru a fi consumate ulterior, după dorinţă.



Notă: Gemul, pe lângă că e aromat, fin şi gustos, are şi proprietăţi afrodisiace datorită combinaţiei de ingrediente adăugate.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 29 iulie 2017

PIURE DE CARTOFI CU ULEI DE MĂSLINE


Ingrediente:
(pentru 1 porţie, dacă e meniu de sine stătător):

500 g cartofi,
2 linguri ulei de măsline,
1 lingură smântână dulce 
sau 2 linguri de lapte dulce (încălzit),
20 g unt,
1 linguriţă oţet alb,
sare,
piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare:

Umplem pe trei sferturi o oală cu apă şi o aducem la temperatura de fierbere.

Între timp, spălăm cartofii, îi decojim şi îi tăiem în sferturi. Când apa a ajuns la punctul de fierbere, adăugăm cartofii şi îi lăsăm să fiarbă circa 20 de minute, până când se simt moi atunci când sunt înţepaţi cu o furculiţă.


Aici sunt 500 g de cartofi cântăriţi după curăţare




Scurgem apa din oală şi punem cartofii la loc. Punem oala cu cartofi pe foc mic şi, cu un zdrobitor de cartofi, facem piureul în apa rămasă. Adăugăm uleiul de măsline, smântâna (sau laptele) şi untul. Punem la sfârşit şi oţetul şi asezonăm cu sare şi piper.




Pentru servire, punem piureul în bol. Facem cu dosul unei linguri o gaură la mijloc şi turnăm în ea o lingură de ulei de măsline, care-i va spori savoarea.


Se serveşte imediat. Se pot asocia murături, de exemplu gogoşari marinaţi, sau salate diverse, cum ar fi cea de roșii.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

marți, 25 iulie 2017

PRĂJITURĂ FRAGEDĂ CU CAISE SAU PIERSICI


Ingrediente:

1 kg de caise sau piersici (cântărite cu sâmburi),
140 g unt,
140 g zahăr pudră,
2 ouă,
180 g făină,
1 praf de copt,
zahăr vanilat.



Mod de preparare:

Untul, ţinut la temperatura camerei cu 1-2 ore înainte ca să fie moale, se freacă spumă, apoi se adaugă zahărul pudră şi se freacă mai departe până se formează o masă spumoasă.



Amestecăm praful de copt cu făina cernută. Adăugăm ouăle întregi, bătute anterior cu un praf de sare, zahărul vanilat şi făina amestecată cu praful de copt şi amestecăm totul bine încă 10 minute.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau cu puţin ulei sau unt topit şi făină, se toarnă compoziţia rezultată. Se nivelează cu o spatulă. Deasupra, se aşează caisele sau piersicile cu partea scobită în sus.





Prăjitura se coace la foc potrivit (mai mic, pentru a avea timp şi caisele să se coacă), pentru aproximativ 50 - 60 de minute. Nu se deschide uşa cuptorului în primele 20 de minute. Când s-a copt, prăjitura se scoate şi se pudrează bine cu zahăr, apoi se lasă să se răcească.



Se taie rece, pentru că fructele alunecă atunci când sunt prea calde.
În această rețetă am folosit caise, dar cu piersici iese la fel de bună.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT