vineri, 25 noiembrie 2016

CARTOFI CU SMÂNTÂNĂ LA CUPTOR


Ingrediente:

600 g cartofi cântăriţi în coajă,
100 ml lapte dulce,
1 lingură cu făină albă (cu vârf),
200 g smântână dulce,
parmezan sau altă brînză rasă,
25 g unt,
sare,
piper (un vârf de cuţit) - opţional.




Mod de preparare:

Spălăm cartofii, îi curăţăm de coajă, îi spălăm din nou, apoi îi tăiem în cuburi mai mari (cam de 3 cm) şi îi punem la fiert, în apă curată, cu o linguriţă de sare adăugată, pentru aproximativ 15 minute.



Între timp, ungem vasul pentru cuptor cu unt şi pregătim sosul de smântână.

Punem într-un bol făina, adăugăm laptele (rece), amestecăm până nu mai sunt cocoloaşe, apoi adăugăm treptat smântâna (cântărită), amestecând în continuare cu un tel până se omogenizează totul.

Dacă nu folosim brânză sărată la sfârşit, atunci adăugăm puţină sare (1/2 de linguriţă) şi eventual puţin piper.





Verificăm cartofii şi dacă sunt gata îi strecurăm de apă şi, după ce s-au scurs, îi răsturnăm aşa fierbinţi în vasul pentru cuptor.





Turnăm apoi sosul de smântână peste cartofi, dar fără să-i amestecăm, apoi presărăm brânza aleasă.




Punem vasul la cuptor pentru 15 minute. Nu este necesar să-i ţinem mai mult şi să se ardă, pentru că mâncare care se arde devine toxică şi trebuie aruncată.





Scoatem vasul din cuptor şi distribuim preparatul în farfurii.

Această mâncare se serveşte fierbinte.

Pentru savoare, putem pregăti separat şi o salată verde sau de roşii şi meniul va fi astfel complet.










Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

joi, 24 noiembrie 2016

OCHIURI ROMÂNEŞTI


Ingrediente:

ouă (în cazul de faţă 3),
apă (de un lat de palmă),
oţet (25 ml),
sare (o linguriţă rasă pusă în apă),
unt (10 g pentru un ou, sau după gust),
parmezan sau altă brânză la alegere, 
(mozarella, caşcaval) - opţional.

Mod de preparare:
Se spală ouăle în exterior. Într-o crăticioară mai mică, punem apă de o palmă, adăugăm cam 25 ml oţet de vin şi o linguriţă de sare.


Separat pregătim topirea untului, pe care îl estimăm după numărul de ouă pe care le preparăm. La 3 ouă eu am folosit 30 g de unt, dar se poate folosi mai puţin, după gustul fiecăruia.

Dacă vrem să facem ouăle mai tari, le punem în apa fierbinte dar care nu a ajuns la punctul de fierbere şi astfel se vor coagula mai încet iar gălbenuşul se va întări între timp, de la cleios la tare. Dacă vrem să facem ouă cu gălbenuşuri moi, punem ouăle când apa clocoteşte (dar după ce le punem micşorăm puţin temperatura), ca să se coaguleze dintr-o dată albuşurile în jurul gălbenuşurilor şi gălbenuşurile să rămână moi. Ouăle se lasă să fiarbă fără să se amestece, eventual după un timp putem verifica cu o spatulă dacă s-a prins vreunul de fundul cratiţei.

Le lăsăm să fiarbă după consistenţa pe care vrem să o aibă, ca şi la ouăle fierte în coajă (ceva mai puţin timp însă).

Se scot în vasul de servire folosind o paletă şi având grijă să se scurgă bine apa din ele.



Se toarnă untul topit peste ele.


Poate la prima vedere pare mult unt, însă el va fi absorbit de ouă şi în acelaşi timp le va face delicioase.

Dacă dorim le presărăm cu brânza aleasă şi punem un capac peste, ca să se topească puţin brânza şi ouăle să absoarbă din unt. Acest lucru se face pe masă, în orice caz nu pe flacără. Aceste ochiuri nu se prăjesc.





Apoi le servim cu o salată alături, murături sau măsline, la alegere.




O altă variantă ar fi să topim untul direct în vasul de servit, pe care îl ţinem la cald pe flacăra cea mai mică, iar când scoatem ochiurile le punem direct peste unt, oprim focul, le presărăm cu brânza rasă, le lăsăm un minut să-şi absoarbă puţin unt, acoperite cu capac, iar apoi le punem pe masă pentru a fi servite.






Poftă bună ! 

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

miercuri, 23 noiembrie 2016

SUPĂ DE MORCOVI CU PASTE MICI ŞI PORTOCALĂ



Ingrediente:

600 g morcovi (carote),
1 portocală,
40g unt,
200 g paste mici (sau fidea),
1 linguriţă rasă sare,
1 lingură făină,
1 lingură zahăr,
2 litri de apă curată,
1 lingură mare de vegeta ,
(sau un cub concentrat de legume),
1 linguriţă chimen, 
1 vârf de cuţit de piper măcinat.





Notă: Supa de morcovi este recomandată în special celor mai în vârstă, pentru că va curăţa organismul de toxine fără a-i scădea temperatura. Recent, morcovul a fost declarat de către Societatea americană pentru combaterea cancerului ca fiind o legumă puternic anticancerigenă.

Mod de preparare:

Se spală bine morcovii şi portocala. Se curăţă morcovii prin râzâire, se spală din nou şi se scurg de apă.


Tăiem morcovii în cuburi sau îi radem pe răzătoare.



Punem morcovii (tăiaţi sau râzâiţi) la fiert, într-o oală cu 200 ml de apă. Îi fierbem până a scăzut aproape de tot lichidul, apoi îi lăsăm să se răcească.


În restul de apă, punem vegeta (sau cubul concentrat de legume), ca să se dizolve.

Când morcovii fierţi s-au răcit, îi pasăm cu un mixer vertical în aceeaşi oală.



Adăugăm apa pregătită, chimenul şi sarea, apoi lăsăm să fiarbă împreună.

Preparăm un caramel dintr-o lingură de făină şi una de zahăr, pe care le punem într-o cratiţă mică. Când apare o zonă în care îşi schimbă culoarea, începem să amestecăm bine cu o lingură până se topesc şi caramelizează, stingem cu 1 pahar de apă şi lăsăm să clocotească până vedem că nu mai există nimic nedizolvat.





Turnăm totul peste supa din oală, amestecăm şi lăsăm să fiarbă în continuare.

Într-o oală separată cu apă curată de un lat de palmă pe care am pus-o la încălzit, punem pastele făinoase, lăsându-le să dea câteva clocote, apoi le strecurăm şi le lăsăm să se scurgă.



Spre sfârşitul fierberii supei, adăugăm untul şi sarea.

Când e gata, punem pastele şi acoperim oala de supă cu un capac, lăsând-o să se odihnească, iar pastele să se mai dezvolte în lichid. 

Adăugăm zeama de la portocală fără a mai fierbe acum supa.

Notă: în loc de paste, putem face găluşti de griş ca la reţeta
Supă de legume cu găluşte de griş.



Distribuim în boluri, unde putem adăuga drept ornament câteva frunze de mentă proaspătă sau busuioc proaspăt.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT