joi, 24 noiembrie 2016

OCHIURI ROMÂNEŞTI


Ingrediente:

ouă (în cazul de faţă 3),
apă (de un lat de palmă),
oţet (25 ml),
sare (o linguriţă rasă pusă în apă),
unt (10 g pentru un ou, sau după gust),
parmezan sau altă brânză la alegere, 
(mozarella, caşcaval) - opţional.

Mod de preparare:
Se spală ouăle în exterior. Într-o crăticioară mai mică, punem apă de o palmă, adăugăm cam 25 ml oţet de vin şi o linguriţă de sare.


Separat pregătim topirea untului, pe care îl estimăm după numărul de ouă pe care le preparăm. La 3 ouă eu am folosit 30 g de unt, dar se poate folosi mai puţin, după gustul fiecăruia.

Dacă vrem să facem ouăle mai tari, le punem în apa fierbinte dar care nu a ajuns la punctul de fierbere şi astfel se vor coagula mai încet iar gălbenuşul se va întări între timp, de la cleios la tare. Dacă vrem să facem ouă cu gălbenuşuri moi, punem ouăle când apa clocoteşte (dar după ce le punem micşorăm puţin temperatura), ca să se coaguleze dintr-o dată albuşurile în jurul gălbenuşurilor şi gălbenuşurile să rămână moi. Ouăle se lasă să fiarbă fără să se amestece, eventual după un timp putem verifica cu o spatulă dacă s-a prins vreunul de fundul cratiţei.

Le lăsăm să fiarbă după consistenţa pe care vrem să o aibă, ca şi la ouăle fierte în coajă (ceva mai puţin timp însă).

Se scot în vasul de servire folosind o paletă şi având grijă să se scurgă bine apa din ele.



Se toarnă untul topit peste ele.


Poate la prima vedere pare mult unt, însă el va fi absorbit de ouă şi în acelaşi timp le va face delicioase.

Dacă dorim le presărăm cu brânza aleasă şi punem un capac peste, ca să se topească puţin brânza şi ouăle să absoarbă din unt. Acest lucru se face pe masă, în orice caz nu pe flacără. Aceste ochiuri nu se prăjesc.





Apoi le servim cu o salată alături, murături sau măsline, la alegere.




O altă variantă ar fi să topim untul direct în vasul de servit, pe care îl ţinem la cald pe flacăra cea mai mică, iar când scoatem ochiurile le punem direct peste unt, oprim focul, le presărăm cu brânza rasă, le lăsăm un minut să-şi absoarbă puţin unt, acoperite cu capac, iar apoi le punem pe masă pentru a fi servite.






Poftă bună ! 

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: