joi, 16 ianuarie 2025

SUPA DE ZARZAVAT CU CIUPERCI SI OREZ



Ingrediente:

(pentru trei porții)

2 litri de supă de zarzavat strecurată,
200 g ciuperci (orice varietate),
30 g unt (sau ghee), 
2 linguri de untdelemn,
o ceapă mijlocie,
30 g orez (o lingură cu vârf),
1 ou,
100 ml smântână sau iaurt,
pătrunjel verde (sau mărar verde),
1 linguriță (sau un cub) de concentrat de legume (Vegeta),
zeama de la o lămâie (sau sare de lămâie),
sare, piper.

Mod de preparare:

Ciupercile albe de pășune și mânătărcile sunt cele mai indicate, dar se pot folosi și alte ciuperci. Ciupercile se spală bine, se taie bucățele sau felii și se pun separat de zarzavat.

Se pune zarzavatul (ex.: țelină, păstârnac, morcovi, ceapă, un cartof) la fiert în 2 litri de apă curată la care am adăugat o linguriță de sare. Când legumele s-au înmuiat, se strecoară supa iar legumele se pun într-un vas separat.

Zarzavatul poate fi înlocuit cu o lingură de Vegeta sau un cub de cocentrat de legume.

În oala în care a fiert zarzavatul, se pun două linguri de untdelemn și se rumenesc ciupercile circa un minut cât să se dezvolte aroma, apoi se toarnă peste ele zeama fierbinte. Se lasă să fiarbă în supa clocotită circa 30 de minute, până se înmoaie bine.


Când ciupercile sunt fierte, se adaugă orezul și se mai lasă la fiert circa 10 - 15 minute. Spre final, se adaugă smântâna frecată cu puțină apă rece. Opțional se pot adăuga și 2 - 3 căței de usturoi tiați mărunt sau zdrobiți.

Când toate sunt fierte, se ia oala de pe foc și supa se drege imediat cu un gălbenuș de ou amestecat în prealabil cu zeama de la o lămâie, potrivindu-se gustul cu sare.




Deasupra se pun bucățelele de unt sau ghee și pătrunjelul sau mărarul tocat. Se poate presăra și piper măcinat.

Se servește imediat.

Poftă bună !



Max's concept.

© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT



luni, 13 ianuarie 2025

PÂINE DIN MĂLAI CU BRÂNZĂ FETA



Ingrediente:

(pentru 6 porții)

  1.   2 ouă mari bătute ușor,
  2.   2 căni de lapte dulce,
  3.   6 linguri de unt nesărat, topit (plus o cantitate suplimentară pentru ungerea tăvii),
  4.   1/2 cană de smântână,
  5.   2 căni de mălai fin,
  6.   3/4 căni de făină obișnuită,
  7.   1 linguriță de zahăr,
  8.   2 lingurițe de praf de copt,
  9.   1/2 linguriță bicarbonat de sodiu,
  10.   2 căni de brânză feta rasă (circa 350 g), (se poate înlocui cu telemea maturată),
  11.   Fâșii de ardei roșu copt pentru servit (opțional).
Mod de preparare:

1. Se preîncălzește cuptorul la 200°C cu grilajul fixat în centru. 
2. Într-un castron mare, se amestecă primele patru ingrediente.
3. Într-un alt castron, se cern mălaiul, făina, se daugă praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
4. Se bat cu telul ingredientele uscate (din castronul 2) în  mixtura cu ouă (din castronul 1), până la omogenizare completă.
5. Se adaugă brânza feta și se bate compoziția până la amestecare completă.
     Aluatul se lasă să se odihnească 10 minute!


6. Se unge cu unt o tavă de copt de 22 x 22 x 5 cm. Se toarnă aluatul în tavă și se uniformizează cu o spatulă.


7. Se introduce tava în cuptor și se lasă până se rumenește puțin și se simte fermă la atingere (circa 35 - 40 de minute). Dacă cuptorul e prea încins, se mai reglează temperatura.





Se servește caldă, eventual cu ardei copți sau lângă un pahar de lapte sau iaurt.

De asemenea, se poate servi alături de alte feluri de mâncare, cum ar fi, de exemplu, o omletă.


Dacă rămâne până a doua zi, se poate tăia cubulețe și amesteca cu cuburi de brânză de burduf, după care se adaugă deasupra câteva linguri de smântână (frecată cu puțină apă rece), se presară cu brânză rasă (mozarella) sau parmezan ras și se lasă la cuptor pentru 10 minute sau până vedem că brânza s-a topit și a prins o culoare aurie. 
Se servește caldă sau chiar fierbinte.




În rețeta de față am folosit jumătate din cantități (3 porții).


Poftă bună!     




Max's concept.

© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT





vineri, 23 august 2024

PÂINE SIMPLĂ CU APĂ MINERALĂ

Ingrediente:

650 g făină albă de grâu,

2 linguri de ulei,

1 linguriță sare,

1 linguriță zahăr,

25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată (1 plic),

350 ml apă minerală.


Mod de preparare:

Se face maiaua din drojdie, zahăr, 2 linguri de apă călduță și 2 linguri de făină, se acoperă și se lasă să crească (aproximativ 20 - 30 de minute).



În vasul cu restul de făină cernută se adaugă maiaua, uleiul, apa minerală și sarea. Apa se adaugă treptat, pentru a ajusta aluatul în funcție de făină, care poate absorbi mai multă sau mai puțină apă. Se frământă până când aluatul e elastic și se desprinde de pe mâini. Se presară cu puțină făină sau se unge cu puțin ulei și se lasă la dospit, în vasul acoperit, pentru circa o oră, într-un loc călduț. 


Când volumul aluatului s-a dublat, se scoate aluatul, se modelează și se  pune pe tava tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă din nou și se mai lasă pentru 20-30 de minute.

Se pune tava la copt în cuptorul preîncălzit pentru circa 40 de minute. Dacă se arde prea tare deasupra, se acoperă cu folie de aluminiu și se mai lasă să se coacă până când e gata (putem face testul cu scobitoarea).


Aici am folosit o formă de silicon.

Se scoate pâinea și se pune pe un șervet sau blat de lemn, acoperind-o cu alt șervet curat până se răcește la temperatura camerei. Se poate servi după circa două ore.


Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2024 MAX'S CONCEPT