luni, 13 ianuarie 2025

PÂINE DIN MĂLAI CU BRÂNZĂ FETA



Ingrediente:

(pentru 6 porții)

  1.   2 ouă mari bătute ușor,
  2.   2 căni de lapte dulce,
  3.   6 linguri de unt nesărat, topit (plus o cantitate suplimentară pentru ungerea tăvii),
  4.   1/2 cană de smântână,
  5.   2 căni de mălai fin,
  6.   3/4 căni de făină obișnuită,
  7.   1 linguriță de zahăr,
  8.   2 lingurițe de praf de copt,
  9.   1/2 linguriță bicarbonat de sodiu,
  10.   2 căni de brânză feta rasă (circa 350 g), (se poate înlocui cu telemea maturată),
  11.   Fâșii de ardei roșu copt pentru servit (opțional).
Mod de preparare:

1. Se preîncălzește cuptorul la 200°C cu grilajul fixat în centru. 
2. Într-un castron mare, se amestecă primele patru ingrediente.
3. Într-un alt castron, se cern mălaiul, făina, se daugă praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
4. Se bat cu telul ingredientele uscate (din castronul 2) în  mixtura cu ouă (din castronul 1), până la omogenizare completă.
5. Se adaugă brânza feta și se bate compoziția până la amestecare completă.
     Aluatul se lasă să se odihnească 10 minute!


6. Se unge cu unt o tavă de copt de 22 x 22 x 5 cm. Se toarnă aluatul în tavă și se uniformizează cu o spatulă.


7. Se introduce tava în cuptor și se lasă până se rumenește puțin și se simte fermă la atingere (circa 35 - 40 de minute). Dacă cuptorul e prea încins, se mai reglează temperatura.





Se servește caldă, eventual cu ardei copți sau lângă un pahar de lapte sau iaurt.

De asemenea, se poate servi alături de alte feluri de mâncare, cum ar fi, de exemplu, o omletă.


Dacă rămâne până a doua zi, se poate tăia cubulețe și amesteca cu cuburi de brânză de burduf, după care se adaugă deasupra câteva linguri de smântână (frecată cu puțină apă rece), se presară cu brânză rasă (mozarella) sau parmezan ras și se lasă la cuptor pentru 10 minute sau până vedem că brânza s-a topit și a prins o culoare aurie. 
Se servește caldă sau chiar fierbinte.




În rețeta de față am folosit jumătate din cantități (3 porții).


Poftă bună!     





Max's concept.

© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT





vineri, 23 august 2024

PÂINE SIMPLĂ CU APĂ MINERALĂ

Ingrediente:

650 g făină albă de grâu,

2 linguri de ulei,

1 linguriță sare,

1 linguriță zahăr,

25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată (1 plic),

350 ml apă minerală.


Mod de preparare:

Se face maiaua din drojdie, zahăr, 2 linguri de apă călduță și 2 linguri de făină, se acoperă și se lasă să crească (aproximativ 20 - 30 de minute).



În vasul cu restul de făină cernută se adaugă maiaua, uleiul, apa minerală și sarea. Apa se adaugă treptat, pentru a ajusta aluatul în funcție de făină, care poate absorbi mai multă sau mai puțină apă. Se frământă până când aluatul e elastic și se desprinde de pe mâini. Se presară cu puțină făină sau se unge cu puțin ulei și se lasă la dospit, în vasul acoperit, pentru circa o oră, într-un loc călduț. 


Când volumul aluatului s-a dublat, se scoate aluatul, se modelează și se  pune pe tava tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă din nou și se mai lasă pentru 20-30 de minute.

Se pune tava la copt în cuptorul preîncălzit pentru circa 40 de minute. Dacă se arde prea tare deasupra, se acoperă cu folie de aluminiu și se mai lasă să se coacă până când e gata (putem face testul cu scobitoarea).


Aici am folosit o formă de silicon.

Se scoate pâinea și se pune pe un șervet sau blat de lemn, acoperind-o cu alt șervet curat până se răcește la temperatura camerei. Se poate servi după circa două ore.


Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2024 MAX'S CONCEPT




SUPĂ DE LINTE ROȘIE



Ingrediente:

350 g linte roșie,
50 ml ulei de semințe,
1 ceapa medie tocată (sau 2 mai mici),
4 căței de usturoi tăiați bucăți (curățați de coajă),
2 lingurițe sare,
1 linguriță pudră de usturoi,
1 - 2 frunze de dafin,
2 linguri de otet de mere,
Pătrunjel pentru ornat (dacă se dorește).


Mod de preparare:




Se spală lintea și se pune la înmuiat în apă caldă pentru 2 ore. Se scurge de apă și se pune deoparte.


Se adaugă uleiul într-o oală mai mare. Se adaugă ceapa și se călește la foc mediu-mare timp de 5 minute, sau până când ceapa se înmoaie și devine sticloasă. Se adaugă sarea, lintea, usturoiul pudră și se călesc împreună un minut. Se adaugă circa 6 căni de apă (2.5 litri), foile de dafin și cățeii de usturoi.

Se aduce amestecul la fierbere la foc mediu. Setați focul la mic și fierbeți supa timp de 50 - 60 de minute. La sfârșit se adaugă cele două linguri de oțet de mere și se presară cu piper măcinat. 

Se pune supa în boluri și se ornează, dacă se dorește, fiecare bol, cu ​​puțin pătrunjel proaspăt tocat.


Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2024 MAX'S CONCEPT