marți, 9 iulie 2019

TOCANĂ DE ARDEI GRAȘI ȘI CIUPERCI PLEUROTUS


Ingrediente:

3 ardei grași mari 
(unul verde, unul galben și unul roșu),
1 ceapă mare,
3 căței de usturoi,
500 g ciuperci pleurotus,
5 capere,
100 g orez prefiert,
10 bucăți roșii cherry,
cimbru,
mărar,
busuioc verde,
mentă verde,
3 linguri ulei de floarea soarelui,
20 g unt,
2 foi de dafin,
1 cub concetrat cu bulion de roșii,
1 cub concetrat cu usturoi,
1 linguriță zahăr,
2 lingurițe sare,
piper măcinat după gust.

Mod de preparare:

Zarzavatul se curăță, se spală și se taie după caz.
Ardeii se taie în 4-5 bucăți, se scot cotoarele și se curăță semințele, apoi se clătesc și se lasă la scurs. 
Ciupercile pleurotus se trec rapid printr-un jet de apă și se lasă la scurs, apoi li se îndepărtează părțile tari, lemnoase și se taie în 2-3 bucăți mai mari.
Ardeii se taie în felii de 0.5 cm, ceapa se toacă mărunt, la fel și usturoiul, iar roșiile și caperele se taie în jumătăți.



În uleiul încins, se pune ceapa tocată la călit până devine moale și lucioasă. Se adaugă untul și se lasă să se topească, apoi se adaugă 1 linguriță de sare și ardeii, care se lasă să se călească sub capac până devin moi. 



Separat, se încălzește circa 500 ml apă curată în care se pun să se dizolve cuburile de concentrat de supă cu bulion și cel cu usturoi.



Se adaugă ciupercile și se amestecă ușor, de jos în sus, ca să nu se terciuiască. 



Se adaugă condimentele din ierburi și se lasă să se călească sub capac 5 minute, apoi se stinge totul cu apa caldă în care am dizolvat cuburile, se adaugă foile de dafin și se lasă să fiarbă sub capac, la foc mediu spre mic, circa 15 minute.





Se presară jumătățile de roșii cherry cu zahăr și o linguriță de sare. 



Se adaugă roșiile și caperele și se lasă să fiarbă împreună circa 10  minute. 



Se adaugă orezul și se mai completează cu apă dacă e necesar; se adaugă și menta și busuiocul verde și se lasă să fiarbă sub capac încă 10 minute. 






Se stinge focul și se lasă mâncarea să se odihnească (cu capacul pus) și orezul să se mai dezvolte în lichid. Se potrivește gustul de sare și se piperează după gust. 

Se poate servi atât caldă, cât și rece.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

duminică, 30 iunie 2019

PEȘTE PESCĂRESC


Ingrediente:

1 kg de pește (crap, somn, merluciu), 
1 ceapă mare (circa 150 g),
2 - 3 ardei grași (sau capia) mari,
1/2 kg roșii 
(sau o conservă de roșii depelate),
3 căței de usturoi,
1 foaie de dafin,
100 ml untdelemn,
piper,
făină,
sare.

Mod de preparare:

Peștele curățat se taie în jumătăți și apoi în bucăți de 4 - 5 cm, care se trec ușor prin făină. 



Untelemnul se pune într-o cratiță de 2 litri și, când s-a înfierbântat puțin, se așează bucățile de pește. Se prăjesc pe jumătate ( 2 - 3 minute pe fiecare parte ) și se scot pe hârtie absorbantă. 



În același untdelemn (eventual putem să-l strecurăm și să-l punem în alt vas), se pune imediat ceapa tăiată în felii subțiri, presărată cu o linguriță de sare, lăsând să se prăjească la foc mic, amestecând mai des, până când scade apa și devine lucioasă; se adaugă ardeii tăiați în felii subțiri sau cuburi, cu care se amestecă 2 minute ca să-și dezvolte aroma, usturoiul tocat, apoi roșiile curățate de coajă și tăiate în felii mai groase, foaia de dafin, un vârf de cuțit cu piper, o ramură de cimbru și circa 100 ml apă.





Se fierb pe plită la foc mic, circa 10 minute, ca să se formeze sosul. Acesta se va săra după gust. 
Se toarnă sosul într-o tavă medie și se adaugă măslinele nedesărate, dar fără sâmburi. 


Deasupra se așează bucățile de pește. 


Se pune tava la cuptor pentru circa 20 de minute, la 18o gr., apoi se scoate și se lasă să se răcească.



Se servește rece.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 29 iunie 2019

CIORBA DE LOBODA CU LEUSTEAN


Ingrediente:

o grămadă de frunze de lobodă,
1 țelină mică (rădăcină și frunze),
3 căței de usturoi,
3 fire de ceapă verde,
3 linguri ulei de măsline,
1 lingură mare de unt,
3 lingurițe cu vârf de sare,
zeama de la 1 lămâie mică,
frunzele de la o salată verde (opțional),
leuștean verde,
mărar verde,
2 gălbenușuri,
400 ml smântână dulce (groasă).

Mod de preparare:

Zarzavatul se curăță, se spală, se scruge și se taie fiecare după tipul său.

În vasul în care preparăm ciorba, punem uleiul și adăugăm ceapa și țelina tăiate mărunt. Lăsăm să se călească până devin moi, apoi adăugăm untul și usturoiul tocat.



Alegem frunzele de lobodă și eventual de salată și le tăiem în funcție de mărimea lor (să nu fie nici prea mărunte, nici prea mari). Separat încălzim 2.5 litri de apă pe care o adăugăm peste legumele călite.



Adăugăm loboda, salata verde și sarea și le le lăsăm să fiarbă acoperite circa 20 de minute.



Spălăm și lăsăm la înmuiat în apă rece orezul.
Alegem frunzele de mărar și leuștean, le spălăm sub un jet de apă, le scurgem și le tăiem mărunt.

Punem orezul (scurs de apă) la fiert, împreună cu mărarul verde și leușteanull verde pentru încă 15 minute.

Stingem focul și adăugăm zeama de lămâie.



Batem cele două gălbenușuri cu 2 linguri de apă rece. Separat, frecăm smântâna cu apă rece (circa 400 ml) și adăugăm gălbenușurile. Le omogenizăm. Adăugăm treptat câte un polonic din zeama fiartă și omogenizăm, apoi turnăm tot conținutul în oală și amestecăm bine. Potrivim gustul de sare. Lăsăm să stea acoperită cu capacul pentru 10 minute, apoi o distribuim în boluri și o servim.



Ciorba poate rămâne și nedreasă cu gălbenușuri și smântână, caz în care poate fi mâncată și rece.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT