duminică, 12 mai 2019

BRUSCHETE PRIMAVERA


Ingrediente:
(pentru 4 - 6 porții)

2 roșii mari curățate de semințe și coji
sau 5-6 roșii cherry, tocate cubulețe,
10 g de pătrunjel cu frunză lată proaspăt,
2 linguri de busuioc proaspăt tocat,
(sau o linguriță de busuioc uscat),
1 cățel de usturoi mare tocat, plus
4 - 6 căței de usturoi tăiați în jumătăți,
sare și piper proaspă măcinat,
12 felii crocante de pâine 
(fiecare groasă de aproximativ 12 mm),
80 - 125 ml ulei de măsline.

Mod de preparare:

Puteți folosi o franzelă feliată sau luați o baghetă și o tăiați felii pe diagonală.

Gătirea rapidă la grătar cerută de această rețetă poate fi efectuată cu ușurință în ultimul minut, în cuptorul încins sau într-o tigaie-grătar așezată pe plită.

1. Pregătiți focul pentru un grătar pe flacăra directă. 
Într-un bol mic, amestecați roșiile, pătrunjelul, busuiocul, usturoiul tocat, 1/2 de linguriță sare și 1/4 de linguriță piper. Lăsați bolul deoparte. Eu am folosit roșii cherry galbene, dar se pot face și cu cele de culoare roșie, așa cum e tradițional.



2. Așezați feliile de pâine pe grătar. Lăsați-le să se pătrundă, întorcându-le de două-trei ori, până când pâinea devine maro-aurie pe ambele părți (cam în 3 minute).



3. Scoateți-le de pe grătar și imediat frecați o față a fiecărei felii de pâine cu câte un cățel de usturoi tăiat, apăsând cățelul de usturoi pe suprafața pâinii. Aruncați ce a rămas din cățelul de usturoi la sfârșit. 

4. Ungeți sau stropiți aceeași suprafață a feliei de pâine cu niște ulei de măsline, sau și mai bine, ulei de măsline aromat cu busuioc. 



5. Puneți deasupra fiecărei felii de pâine o lingură din roșiile tocate cubulețe și așezați apoi feliile pe un platou. 



Serviți la masă cât mai repede posibil. În caz contrar, pâinea se va înmuia treptat, și chiar dacă va avea un gust bun, efectul nu va fi același.




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

joi, 9 mai 2019

MĂSURI ȘI GREUTĂȚI APROXIMATIVE ÎN BUCĂTĂRIE


Dacă din bucătăria unei gospodine lipsește cântarul sau paharul gradat, până la procurarea unuia este utilă cunoașterea unor greutăți și măsuri aproximative:


O LINGURIȚĂ RASĂ ECHIVALEAZĂ CU:
    • apă                5 g
    • griș                7 g
    • orez               9 g
    • făină              6 g
    • zahăr tos     10 g
    • unt               10 g
    • pesmet fin      5 g
    • lapte               5 g
    • ulei              3.5 g
  • greutatea mijlocie a unui ou este de 50 g
  • un pahar de lichior este egal cu capacitatea unei linguri de supă.



UN PAHAR OBIȘNUIT DE APĂ ECHIVALEAZĂ CU URMĂTOARELE CANTITĂȚI, ÎN GRAME:

  • făină                  125 g
  • zahăr tos           200 g
  • zahăr pudră       180 g
  • sare fină             220 g
  • orez                    230 g
  • griș                     200 g
  • nuci măcinate     200 g
  • nuci pisate          225 g
  • pesmet fin          125 g
  • lapte                   250 g
  • ulei                     250 g
  • smântână           250 g
  • apă                     250 g
  • sirop                   330 g.



Să vă fie de folos!

Sînziana🙋


Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

miercuri, 8 mai 2019

TIRAMISU CLASIC


Ingrediente:

450 g pișcoturi,
4 ouă,
50 - 100 ml coniac,
125 g zahăr pudră,
500 g brânză mascarpone,
100 ml frișcă lichidă,
150 ml cafea tare cu 1 lingură cu zahăr tos în ea,
1 lingură cu cacao,
50 ml lichior amaretto (opțional).

Mod de preparare:


1. Bateți gălbenușurile cu zahăr până obțineți o cremă.

2. Adăugați brânza mascarpone și frișca și amestecați energic.

3. Bateți albușurile spumă și adăugați-le în cremă. Amestecați ușor până se omogenizează.

4. Înmuiați pișcoturile în cafeaua amestecată cu coniac. Dacă nu vreți să aibă un gust prea alcoolizat la sfârșit, înlocuiți jumătate din coniac cu lichior amaretto. Nu țineți prea mult pișcotul - îl rotiți de 2-3 ori și îl puneți pe platou, formând baza. Dacă nu suportați alcoolul în prăjitură, înmuiați-le în lapte dulce.

5. Turnați jumătate de cremă, apoi puneți încă un rând de pișcoturi și din nou cremă.

6. Cerneți cacao deasupra.

7. Dați la rece pentru cel puțin 3 ore. Poate fi mai bună a doua zi sau după ce stă chiar 2-3 zile la frigider.

La servire, se mai poate pune un topping de caramel sau/și câteva fructe de pădure sau boabe din dulceață.




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT