miercuri, 2 mai 2018

CLĂTITE CU GEM ȘI NUCĂ MĂCINATĂ


Ingrediente:

2 ouă,
100 g făină albă 000,
300 ml lapte dulce,
1 vârf de linguriță sare,
2 linguri untdelemn,
2 linguri rom,
coajă de lămâie rasă (opțional),
2 - 3 linguri untdelemn pentru prăjit,
gem la alegere pentru umplut,
50 g nucă măcinată,
zahăr pudră după dorință.

Mod de preparare:

Se amestecă ouăle cu sarea, se adaugă făina cernută, uleiul, romul și se dizolvă toate cu lapte călduț, în timp ce amestecăm pentru a obține un aluat omogen, fără cocoloașe. Mai putem adăuga coajă rasă de lămâie și un plic cu zahăr vanilat. Se lasă la odihnă, acoperit, pentru 1 - 2 ore.

Aluatul final trebuie să fie cu puțin mai subțire decât smântâna dulce clasică. Dacă e prea gros, putem adăuga câteva linguri de apă minerală până la consistența dorită.

Încingem o tigaie pentru clătite și o ungem cu ulei, folosind o pensulă de silicon. Turnăm câte un polonic din aluat în centrul tigăii și rotim astfel ca să se distribuie uniform peste tot. Când aluatul începe să se desprindă de margini, întoarcem clătita și pe partea cealaltă. În general, se prăjește câte 1 - 2 minute pe fiecare parte.







Când e gata, o răsturnăm pe un platou rotud sau o farfurie adecvată.
După ce am terminat cu toate clătitele (ies cam 8 clătite din cantitatea dată), începem să le umplem cu gemul ales. 



Le împăturim în 4 și le punem într-un vas termorezistent. Le presărăm cu nucă măcinată și zahăr pudră după gust.



Putem umple clătitele și numai cu nucă și zahăr pudră, pe care le putem presăra și în interior, și deasupra.






Sunt bune călduțe, dar și reci.





Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


CIORBĂ DE ZARZAVAT CU FASOLE BOABE


Ingrediente:

150 g fasole boabe,
2 - 3 morcovi,
1 rădăcină păstârnac,
1 rădăcină pătrunjel,
2 ardei capia sau ardei grași,
1 ceapă mare,
150 g roșii (pot fi și cherry)
2 - 3 căței de usturoi,
3 linguri untdelemn,
3 lingurițe rase de sare,
2 1/2 litri apă,
frunze de țelină,
frunze de leuștean,
cimbru,
zeama de la 1/2 de lămâie,
puțin zahăr (peste roșii).

Mod de preparare:

Punem fasolea boabe la înmuiat pentru 3 - 4 ore. Dacă fasolea e mai veche sau cu boabe mari, se pune la înmuiat de seara până dimineața.



Se dă fasolea într-un fiert, apoi se strecoară și se aruncă prima apă.


Se pun la călit, în ulei încins, ceapa și usturoiul tăiate mărunt, împreună cu ardeii tăiați cuburi mici sau fideluță. Se stinge cu apa caldă și se adaugă restul de zarzavat tăiat cubulețe.
Adăugăm cimbrul și 2 lingurițe de sare.



Dacă folosim țelină și leuștean uscate le putem pune la fiert, dar dacă sunt proaspete le lăsăm mai spre sfârșit. Cu leuștean proaspăt aroma este mult mai puternică și mai plăcută decât cu cel uscat, dar dacă nu avem, punem 1 - 2 linguri de frunze uscate.



Adăugăm boabele de fasole și le lăsăm să fiarbă împreună 30 - 40 de minute (eu am folosit fasole cu boabe mici și nu a fost necesar mai mult).
Adăugăm roșiile tăiate felii, pe care le-am presărat cu puțin zahăr pentru a le atenua aciditatea.



După încă 10-15 minute verificăm și, dacă e gata, tragem oala deoparte. Mai putem adăuga sare (cel mult o linguriță rasă) și zeama de la 1/2 de lămâie. Ciorba nu trebuie dreasă, ea rămâne clară. Dacă vrem să-i dăm o culoare mai rozalie, putem adăuga la fierbere 2 - 3 felii de sfeclă roșie tăiată cuburi.



Se pune în farfurii și se servește fierbinte sau caldă, dar e bună și rece.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


MUJDEI DE USTUROI


USTUROIUL

Este o specie de legume mult folosită, cu bulbul format din mai mulți bulbișori (”căței”). Datorită gustului și mirosului caracteristic, se folosește la diferite preparate, mai ales din carne, la aromarea fripturilor de orice fel, la unele ciorbe, sosuri și crud, ca atare. În cazul peștelui și fructelor de mare e nelipsit.

Ingrediente:

4 - 6 căței de usturoi (1 căpățână),
1 linguriță rasă de sare,
4 - 5 linguri de apă fierbinte,
4 - 5 linguri de ulei de floarea soarelui,
3 linguri de zeamă de lămâie sau după gust,
sare după gust (1/2 linguriță dacă mai e nevoie).


Mod de preparare:



Usturoiul tăiat în felii se presară cu sare și se presează cu un ciocan de lemn sau cu dosul unei linguri. 





Se toarnă peste el apă fierbinte, după necesități. Se adaugă uleiul și zeama de lămâie, după gust.





Cu mujdei se aromează nu numai preparatele din pește sau carne, de genul fripturi la grătar sau rotisor, la cuptor sau înăbușite, ci și legumele fierte la abur sau coapte.

Se poate pune mujdei peste toate legumele fierte: cartofi, fasole verde, dovlecei, conopidă, praz, spanac, urzici, etc., care se servesc ca fel întâi de mâncare sau ca garnituri la alte preparate.

Se stropesc numai în momentul când se servesc, ca să-și păstreze mai bine aroma. De asemenea, avem grijă să nu sărăm și mujdeiul, și preparatul în același timp.

Legumele se pot fierbe și cu 1 - 2 zile înainte și se păstrează scurse la frigider; mujdeiul se adaugă numai în momentul servirii peste legumele calde sau reci și numai pe cantitatea necesară la o masă. Se poate servi la masă într-o sosieră pentru ca fiecare să-și adauge dacă dorește sau cât dorește.

Notă: A apărut o teorie nouă cum că nu e bine să pui sare pe usturoi pentru că devine toxic. Mă îndoiesc că cineva a făcut analize usturoiului cu sare în laborator și dacă ar fi adevărat, atunci și alte legume în combinație cu sarea pot deveni toxice, de exemplu ceapa. Se spun multe enormități neverificate științific. Fiecare să procedezeă după cum crede că e mai bine pentru el.




O altă variantă de preparare:

Peste cățeii de la o căpățână de usturoi, se pune o linguriță de sare și o linguriță de miere de albine.

Se freacă bine în piua de lemn sau mojar de ceramică, până se obține o pastă. Se pune apoi o lingură de ulei și se freacă până se obține o emulsie.

La final se adaugă 1-2 linguri de oțet de mere și se amestecă bine. Cu această cremă rezultată se asezonează mâncărurile în momentul servirii.






Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT