miercuri, 2 mai 2018

MUJDEI DE USTUROI


USTUROIUL

Este o specie de legume mult folosită, cu bulbul format din mai mulți bulbișori (”căței”). Datorită gustului și mirosului caracteristic, se folosește la diferite preparate, mai ales din carne, la aromarea fripturilor de orice fel, la unele ciorbe, sosuri și crud, ca atare. În cazul peștelui și fructelor de mare e nelipsit.

Ingrediente:

4 - 6 căței de usturoi (1 căpățână),
1 linguriță rasă de sare,
4 - 5 linguri de apă fierbinte,
4 - 5 linguri de ulei de floarea soarelui,
3 linguri de zeamă de lămâie sau după gust,
sare după gust (1/2 linguriță dacă mai e nevoie).


Mod de preparare:



Usturoiul tăiat în felii se presară cu sare și se presează cu un ciocan de lemn sau cu dosul unei linguri. 





Se toarnă peste el apă fierbinte, după necesități. Se adaugă uleiul și zeama de lămâie, după gust.





Cu mujdei se aromează nu numai preparatele din pește sau carne, de genul fripturi la grătar sau rotisor, la cuptor sau înăbușite, ci și legumele fierte la abur sau coapte.

Se poate pune mujdei peste toate legumele fierte: cartofi, fasole verde, dovlecei, conopidă, praz, spanac, urzici, etc., care se servesc ca fel întâi de mâncare sau ca garnituri la alte preparate.

Se stropesc numai în momentul când se servesc, ca să-și păstreze mai bine aroma. De asemenea, avem grijă să nu sărăm și mujdeiul, și preparatul în același timp.

Legumele se pot fierbe și cu 1 - 2 zile înainte și se păstrează scurse la frigider; mujdeiul se adaugă numai în momentul servirii peste legumele calde sau reci și numai pe cantitatea necesară la o masă. Se poate servi la masă într-o sosieră pentru ca fiecare să-și adauge dacă dorește sau cât dorește.

Notă: A apărut o teorie nouă cum că nu e bine să pui sare pe usturoi pentru că devine toxic. Mă îndoiesc că cineva a făcut analize usturoiului cu sare în laborator și dacă ar fi adevărat, atunci și alte legume în combinație cu sarea pot deveni toxice, de exemplu ceapa. Se spun multe enormități neverificate științific. Fiecare să procedezeă după cum crede că e mai bine pentru el.




O altă variantă de preparare:

Peste cățeii de la o căpățână de usturoi, se pune o linguriță de sare și o linguriță de miere de albine.

Se freacă bine în piua de lemn sau mojar de ceramică, până se obține o pastă. Se pune apoi o lingură de ulei și se freacă până se obține o emulsie.

La final se adaugă 1-2 linguri de oțet de mere și se amestecă bine. Cu această cremă rezultată se asezonează mâncărurile în momentul servirii.






Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 28 aprilie 2018

FRIPTURĂ DE PLEUROTUS


Ingrediente:

500 g ciuperci pleurotus (de preferință mai mari),
1 lingură drojdie inactivă,
1/2 linguriță sare,
1 lingură oregano uscat,
4 linguri ulei de măsline extravirgin,
1 linguriță granule de usturoi.

Mod de preparare:

Spălăm ciupercile rapid, sub un jet de apă rece, le scurgem de apă și le tăiem codițele tari.
Într-o tavă pentru cuptor antiaderentă punem uleiul și îl distribuim uniform, apoi așezăm ciupercile una lângă alta cu fața în jos. Le presărăm cu sare, oregano, granule de usturoi și drojdia inactivă. 



Le punem la cuptor la 175 de grade pentru 30 - 40 de minute. Spre sfârșit, putem mări temperatura la 200 de grade. 



Le scoatem într-un bol curat. Dacă vrem să fie mai picante, putem presăra puțin piper proaspăt măcinat la servire.



Se pot servi simple, sub formă de sandviș cu adaosuri de murături sau crudități sau ca fel principal de mâncare lângă o  garnitură, cum ar fi cea de cartofi și sparanghel înăbușit, ca în exemplul nostru.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


SPARANGHEL ÎNĂBUȘIT


Ingrediente:

500 g sparanghel (alb sau verde),
4 linguri ulei de măsline,
200 ml apă caldă în care am dizolvat un cub concentrat de legume,
1 linguriță rasă de sare,
1/4 linguriță boia dulce,
3 - 4 căței de usturoi.

Mod de preparare:

Se spală sparanghelul și se taie cam la 5 cm sub vârfuri sau unde vedem că începe partea lemnoasă.



Se încinge uleiul într-o cratiță antiaderentă și se pune sparanghelul să se rumenească 5 minute împreună cu usturoiul tăiat felii subțiri. Se întoarce din când În când ca să se rumenească peste tot. 



Se sărează și se presară cu boia, apoi se stinge cu apa caldă și se lasă să fiarbă sub capac de sită până când se evaporă apa. Cine dorește poate adăuga la sfârșit 2 - 3 linguri de vin alb și îl mai lasă 1 minut. 



Când e gata, se scoate într-un bol curat. 

Se servește simplu sau alături de alte preparate, cum ar fi friptură de ciuperci pleurotus și melci din cartofi rumeniți în unt și presărați cu parmezan, ca în exemplul de față. 


De asemenea, se poate scoate așa fiert pe un platou și se toarnă deasupra un sos la alegere.

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT