duminică, 14 ianuarie 2018

OUĂ OCHIURI LA CAPAC


Ingrediente:
(pentru 1 porție)

2 - 3 ouă,
2 linguri de ulei,
20 g unt,
sare, 
piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare:

Pentru fiecare porție lucrăm separat, astfel:

Spargem ouăle într-un bol. 



Cratița în care vor fi preparate se pune pe foc să se încălzească. După 1 - 2 minute, punem uleiul și untul să se topească (foarte puțin, pentru că dacă îl lăsăm prea mult se arde), apoi lăsăm să alunece ouăle dintr-o dată în cratiță, distanțăm puțin gălbenușurile și punem imediat capacul. Potrivim flacăra la mediu.

Ouăle se vor prăji sub capac în așa fel încât albușul va crește puțin și va fi ușor pufos, iar gălbenușurile din interior vor rămâne moi. 

Verificăm după 2 - 3 minute și, dacă albușul e închegat în totalitate, luăm cratița de pe foc și o punem pe masă, la servit. Nu se lasă mai mult, ca să nu se întărească gălbenușurile, pentru că nu vor mai fi la fel de bune. 

Se servesc direct din cratița în care au fost preparate.
La servire adăugăm sare și piper proaspăt măcinat.

Din punctul meu de vedere, sunt cele mai gustoase ochiuri, de aceea îmi fac câte trei odată.






Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

CARTOFI NATUR AROMAȚI


Ingrediente:

600 g cartofi,
2 linguri de ulei,
1 linguriță sare,
3 căței de usturoi,
1 linguriță chimen,
25 g unt,
plante aromatice: rozmarin, tarhon, pătrunjel verde, mărar, la alegere.

Mod de preparare:

Cartofii se curăță, se spală și se taie în cuburi de circa 3 cm.

Se pun la fiert în apă cu sare (apă doar cât să-i acopere puțin), la care adăugăm toate celelalte ingrediente: uleiul, plantele aromatice, cățeii de usturoi tăiați mărunt și chimenul. Se lasă să fiarbă aproximativ 15 minute, timp în care apa va scădea și uleiul și restul aromelor vor fi absorbite de cartofi. Când apa a scăzut, adăugăm untul și îi lăsăm să se rumenească 1 - 2 minute.


Se scot cartofii pe farfuria de servit. Cine dorește, poate presăra puțin piper măcinat și pătrunjel verde tocat. 
Se servesc imediat.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT



HUMUS - REŢETA VEGANĂ SIMPLĂ


Ingrediente:
(pentru 6 porţii)

1 conservă (de 240 g) de năut prefiert,
zeama de la 1 lămâie,
1/2 cană (125 g) tahini (pastă de susan),
3 linguri de ulei de măsline extravirgin, 
1 lingură de ulei de măsline pentru stropit,
6 căţei de usturoi tocaţi 
sau 2 - 3 lingurițe granule de usturoi,
1 linguriţă de chimen măcinat,
boia de ardei,
pătrunjel proaspăt cu frunza lată, tocat,
piper negru măcinat,
sare,
măsline negre pentru garnitură.

Mod de preparare:

Spălăm năutul scos din conservă și strecurat, înlăturăm cojile și îl clătim rapid sub un jet de apă rece. Îl dăm într-un clocot în foarte puțină apă (cât să-l acopere), apoi îl lăsăm să se răcească în zeamă. Apa de la fiert nu trebuie aruncată pentru că o vom folosi mai departe. Putem păstra şi câteva boabe întregi pentru decor. 

Într-un robot sau blender (cu lamă metalică), amestecăm năutul fiert, zeama de lămâie, tahini, 3 linguri din apa în care a fiert, 3 linguri de ulei de măsline, usturoiul, chimenul, piperul şi o  linguriţă de sare. Procesăm până când obţinem o pastă moale, cremoasă, continuând să adăugăm treptat din lichidul în care a fiert, în caz că este prea gros şi merge greu mixarea. Potrivim în continuare gustul de sare şi acreală, dacă e cazul.

















Pentru servire, întindem humusul pe un platou sau îl punem într-un bol adecvat. 



Garnisim cu boia de ardei, pătrunjel tocat (numai la servire), măsline și eventual felii de lămâie şi boabe de năut întregi, păstrate după fierbere. Stropim totul cu ulei de măsline și dăm la frigider pentru minim 30 de minute.

Îl servim alături de o pâine (pită) rumenită.

O altă variantă de preparare o puteţi găsi aici:
HUMUS (PIURE DE NĂUT)



Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT