duminică, 19 noiembrie 2017

LICHIOR DE OUĂ



Ingrediente:

(pentru 1 litru)

5 gălbenuşuri,
500 ml lapte dulce,
250 ml alcool,
350 g zahăr (de preferat zahăr pudră),
250 ml rom (de preferinţă alb),
vanilie (esenţă sau zahăr vanilat).

Mod de preparare:

Gălbenuşurile se freacă bine (2 - 3 minute), cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi se diluează cu laptele clocotit, adăugat câte puţin - o linguriţă la început, până se subţiază, şi apoi în şuvoi continuu, amestecând mereu cu lingura de lemn. 


După ce s-a topit tot zahărul, se adaugă alcoolul şi romul în şuvoi subţire şi continuu, amestecând tot timpul ca să nu se formeze cheaguri. Se toarnă în sticle şi se astupă bine.

După 10 zile, lichiorul se poate consuma. Pe parcurs se va îngroşa. În acest lichior se pot adăuga, după preferinţă, cacao, ciocolată sau nescafe care se freacă cu gălbenuşurile şi zahărul, se diluează totul cu laptele clocotit şi la sfârşit cu alcoolul şi romul.

În USA, lichiorul de ouă numit şi egg'n'grog (mai nou eggnog), este băutura tradiţională de Crăciun şi Anul Nou. Lichiorul de ouă a devenit o băutură tradiţională şi socială care se bea mai ales în timpul iernii. El a început să fie produs în cantităţi mari în anii 1800, fiind adus în America colonială din Anglia de est, unde s-a dezvoltat din băutura fierbinte numită lapte posset. Unii cred şi acum că a fost adus din USA în Europa.

Lichiorul de ouă se prepară rece şi se serveşte rece. Când îl serviţi, aduceţi-vă aminte de istoria lui şi cât este de iubit.



Să aveţi poftă !



Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

TĂIEŢEI CU LAPTE


Ingrediente:

1 litru de lapte dulce,
60 g tăieţei de casă sau din comerţ,
50 g zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Tăieţeii făcuţi în casă trebuie tăiaţi cât mai subţiri, ca pentru supă. 

Dacă folosim tăieţei din comerţ procedăm astfel:
tăieţeii din comerţ se fierb în apă cu puţină sare până când se înmoaie (cam10 minute), se deşartă în sită şi se limpezesc cu un jet de apă rece.
Se încălzeşte laptele şi se adaugă tăieţeii. Se fierb împreună 5 minute, apoi spre sfârşit se adaugă zahărul şi aromele dorite. Se acoperă şi se lasă 5-10 minute să se liniştească. 
Se distribuie în compotiere sau căni pentru supă.




Preparatul se poate servi atât cald, cât şi rece. Pe măsură ce se răceşte, el se mai îngroaşă. 

Dacă folosim tăieţei de casă, se procedează astfel: când laptele clocoteşte, se pun tăieţeii în formă de ploaie, amestecând cu lingura ca să nu se lipească unii de alţii. Tăieţeii se lasă să fiarbă la foc mic cam 10 minute (atenţie: vasul nu se pune direct pe foc, ca să nu se pârlească laptele). Înainte de a lua cratiţa de pe foc, se pune zahăr după gust şi puţin zahăr vanilat, dar aveţi grijă să nu fie prea dulci. 

Cine doreşte poate presăra şi puţină scorţişoară măcinată.

Varianta cu fidea o puteți găsi aici:
FIDEA CU LAPTE


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

joi, 16 noiembrie 2017

PASTĂ DE AVOCADO CU BABY SPANAC


Ingrediente:

1 cutie de baby spanac,
2 bucăţi avocado bine copt,
2 căţei de usturoi
sau 1 linguriţă de usturoi granule, 
1 linguriţă de sare
2-3 linguriţe de ulei de măsline extravirgin,
1 lingură smântână groasă,
2-3 linguri lapte,
zeama de la 1/2 de lămâie,
1 vârf de linguriţă piper măcinat.

Mod de preparare:

Într-o oală potrivită, înfierbântăm apa. Punem spanacul spălat şi îl dăm într-un clocot, apoi îl strecurăm. Spanacul doar se opăreşte, nu se fierbe mai mult.


Punem în blender miezul de la 2 avocado coapte, decojite, spanacul opărit şi celelalte ingrediente.




Lapte punem atât cât dorim ca să-l facă mai fluid, dar nu prea tare, să nu devină prea zemos.

Această pastă se pune pe farfurie şi se poate servi imediat.

Lângă ea putem servi şi ouă fierte. Putem adăuga şi câteva măsline verzi. De asemenea, o putem servi şi sub formă de tartine, pe felii de pâine prăjită.

Notă: Acesta este un mod mai sănătos de a găti spanacul. Avocado nu se prelucrează termic pentru că nu mai e bun, devine amar.




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT