luni, 18 septembrie 2017

SALEURI CU CAŞCAVAL SAU PARMEZAN


Ingrediente:

400 g făină superioară tip 000, 
200 g unt,
200 ml smântână sau iaurt,
1 gălbenuş,
1 linguriţă rasă sare fină (7 g),
1 lingură rasă chimen măcinat,
100 g parmezan sau caşcaval ras.

Mod de preparare:


Dacă untul nu a fost ţinut la temperatura camerei să fie suficient de moale, atunci îl topim pe foc mic şi îl lăsăm să se răcească. Adăugăm chimenul, sarea, gălbenuşul şi smântâna frecată cu 2-3 linguri de apă rece. Adăugăm apoi parmezanul ras (sau caşcavalul ras). După ce omogenizăm bine, adăugăm făina cernută. Frământăm până se leagă un aluat mai elastic şi omogen. Punem aluatul într-un bol şi îl lăsăm la frigider cel puţin 4 ore sau de seara până dimineaţa.



Pe o planşetă, presărată cu puţină făină, întindem aluatul în dreptunghi de grosime 4 mm. Apăsăm şi cu dosul palmei să îl uniformizăm (să aibă aceeaşi grosime peste tot şi lateral să fie marginile drepte).

Cu un cuţit trecut prin făină se taie aluatul în fâşii late de 1.5 cm şi lungi de 5 cm.

Batem albuşul cu furculiţa ca să se lichefieze şi, cu ajutorul unei pensule înmuiate în albuş, ungem saleurile peste tot, apoi presărăm parmezanul sau caşcavalul ras şi puţin chimen mărunţit.

Saleurile se ridică cu un cuţit lat, trecut prin făină şi se aşează într-o tavă neunsă, de preferinţă emailată, lăsând o distanţă de 1 cm între ele.



Se coc în cuptorul încălzit dinainte la foc mijlociu. În primele 12 minute nu deschidem uşa cuptorului, după aceea însă putem verifica şi, dacă nu se coc uniform, putem întoarce tava invers în cuptor şi mai reducem puţin focul ca să nu se rumenească prea mult. Se coc în aproximativ 20 de minute. Le scoatem imediat într-un vas separat.


Sunt foarte fragede (dar şi puţin crocante) şi se pot păstra mult timp, în pungă de nylon sau în cutie de carton închisă. Poate fi şi un vas de yena. Se pot servi simple sau ca gustare lângă iaurt sau chiar lângă supe (în loc de pâine).




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT


duminică, 17 septembrie 2017

CARTOFI CREMOŞI CU ROZMARIN


Ingrediente:

(pentru 4 porţii)

3 - 4 cartofi mari ( 875 g cu totul),
2 linguri de unt,
200 ml smântână pentru gătit
sau frişcă neîndulcită şi nebătută,
2 linguriţe rozmarin uscat,
3 gălbenuşuri de ou,
100 g brânză rasă (Gruyere sau mozarella),
1 linguriţă de sare (7 g),
1/2 linguriţă piper alb măcinat,
2-3 linguriţe pastă de roşii diluată cu 250 ml apă rece,
sau 250 ml suc de roşii,
3 - 4 căţei de usturoi (opţional),
parmezan.

Mod de preparare:

Ungem cu unt un vas pentru cuptor şi îl punem deoparte.

Aşezăm cartofii spălaţi într-o cratiţă mare şi punem apă astfel încât să-i acopere.

Aducem cartofii la fierbere la foc mare, apoi reducem flacăra la mediu şi acoperim vasul. Lăsăm să fiarbă molcom până când se simt moi atunci când sunt înţepaţi cu un cuţit (cam 25 - 30 de minute). Scurgem cartofii şi, când se răcesc suficient pentru a putea fi manevraţi, îi curăţăm de coajă şi îi tăiem felii. Zdrobim cartofii cu un mixer vertical până se formează o cremă, apoi adăugăm untul, sarea, piperul, rozmarinul şi gălbenuşurile şi mixăm până se încorporează toate.




Adăugăm usturoiul zdrobit şi la sfârşit smântâna sau frişca lichidă. Dacă avem smântână groasă, o frecăm cu 2-3 linguri de apă rece în prealabil.


Punem această pastă în vasul pentru cuptor şi nivelăm cu o spatulă sau dosul unei linguri.

Presărăm deasupra brânza rasă dar mai păstrăm din ea 2 linguri.



Punem 80 ml din sucul de roşii deasupra şi întindem uşor să devină uniform, putem presăra foarte puţin zahăr peste el, puţină sare şi piper şi la sfârşit presărăm restul de brânză rămasă.



Peste acestea toate, presărăm parmezan pe toată suprafaţa.



Vasul se introduce în cuptorul încălzit în prealabil (cam cu 20 de minute înainte) şi lăsăm să se coacă aproximativ 30 de minute, până vedem că se rumeneşte la suprafaţă şi compoziţia devine tare, în special pe margine.


Încălzim restul de 170 ml suc de roşii şi îl turnăm într-un bol ca să fie servit la masă.

Se poate servi simplă, cu sucul de roşii, sau împreună cu o salată de crudităţi (caz în care putem renunţa la bolul cu suc de roşii).






Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

miercuri, 13 septembrie 2017

FRIGĂRUI CU MOZARELLA ŞI ROŞII (CAPRESE)


Ingrediente:


350 g roşii cherry
1 legătură busuioc verde
200 g biluţe mozarella
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
zeama de la 1/4 lămâie sau 1 linguriţă oţet balsamic
sare
piper
2 căţei de usturoi
1-2 tulpini de usturoi verde (opţional).

Mod de preparare:

Roşiile cherry se spală şi se şterg. Busuiocul şi usturoiul se spală şi se scurg de apă.

Mozarella se lasă la scurs într-o sită.



Cei doi căţei de usturoi se curăţă, se clătesc cu apă şi se zdrobesc într-un bol.

Peste usturoi se pune uleiul de măsline şi se amestecă, apoi se adaugă zeama de lămâie sau oţetul balsamic, puţin apă, sare, piper şi câteva frunze de busuioc şi usturoi verde tăiate mărunt.





   


Începem montarea pe beţele de frigărui: alternativ, câte o bilă de mozarella, apoi o jumătate de roşie cherry şi o frunză de busuioc şi repetăm până ajungem la capăt.




Când suntem gata cu frigăruile, turnăm sosul peste ele şi le punem pentru cel puţin 30 de minute la frigider. Între timp, avem grijă să mai întoarcem frigăruile ca să se îmbibe peste tot cu acest sos tip vinegretă.


Le scoatem pe farfurioare plate sau tăviţe de dimensiune potrivită.

Se servesc cu pâine tip ciabata, ca aperitiv sau gustare.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT