duminică, 17 septembrie 2017

CARTOFI CREMOŞI CU ROZMARIN


Ingrediente:

(pentru 4 porţii)

3 - 4 cartofi mari ( 875 g cu totul),
2 linguri de unt,
200 ml smântână pentru gătit
sau frişcă neîndulcită şi nebătută,
2 linguriţe rozmarin uscat,
3 gălbenuşuri de ou,
100 g brânză rasă (Gruyere sau mozarella),
1 linguriţă de sare (7 g),
1/2 linguriţă piper alb măcinat,
2-3 linguriţe pastă de roşii diluată cu 250 ml apă rece,
sau 250 ml suc de roşii,
3 - 4 căţei de usturoi (opţional),
parmezan.

Mod de preparare:

Ungem cu unt un vas pentru cuptor şi îl punem deoparte.

Aşezăm cartofii spălaţi într-o cratiţă mare şi punem apă astfel încât să-i acopere.

Aducem cartofii la fierbere la foc mare, apoi reducem flacăra la mediu şi acoperim vasul. Lăsăm să fiarbă molcom până când se simt moi atunci când sunt înţepaţi cu un cuţit (cam 25 - 30 de minute). Scurgem cartofii şi, când se răcesc suficient pentru a putea fi manevraţi, îi curăţăm de coajă şi îi tăiem felii. Zdrobim cartofii cu un mixer vertical până se formează o cremă, apoi adăugăm untul, sarea, piperul, rozmarinul şi gălbenuşurile şi mixăm până se încorporează toate.




Adăugăm usturoiul zdrobit şi la sfârşit smântâna sau frişca lichidă. Dacă avem smântână groasă, o frecăm cu 2-3 linguri de apă rece în prealabil.


Punem această pastă în vasul pentru cuptor şi nivelăm cu o spatulă sau dosul unei linguri.

Presărăm deasupra brânza rasă dar mai păstrăm din ea 2 linguri.



Punem 80 ml din sucul de roşii deasupra şi întindem uşor să devină uniform, putem presăra foarte puţin zahăr peste el, puţină sare şi piper şi la sfârşit presărăm restul de brânză rămasă.



Peste acestea toate, presărăm parmezan pe toată suprafaţa.



Vasul se introduce în cuptorul încălzit în prealabil (cam cu 20 de minute înainte) şi lăsăm să se coacă aproximativ 30 de minute, până vedem că se rumeneşte la suprafaţă şi compoziţia devine tare, în special pe margine.


Încălzim restul de 170 ml suc de roşii şi îl turnăm într-un bol ca să fie servit la masă.

Se poate servi simplă, cu sucul de roşii, sau împreună cu o salată de crudităţi (caz în care putem renunţa la bolul cu suc de roşii).






Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

miercuri, 13 septembrie 2017

FRIGĂRUI CU MOZARELLA ŞI ROŞII (CAPRESE)


Ingrediente:


350 g roşii cherry
1 legătură busuioc verde
200 g biluţe mozarella
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
zeama de la 1/4 lămâie sau 1 linguriţă oţet balsamic
sare
piper
2 căţei de usturoi
1-2 tulpini de usturoi verde (opţional).

Mod de preparare:

Roşiile cherry se spală şi se şterg. Busuiocul şi usturoiul se spală şi se scurg de apă.

Mozarella se lasă la scurs într-o sită.



Cei doi căţei de usturoi se curăţă, se clătesc cu apă şi se zdrobesc într-un bol.

Peste usturoi se pune uleiul de măsline şi se amestecă, apoi se adaugă zeama de lămâie sau oţetul balsamic, puţin apă, sare, piper şi câteva frunze de busuioc şi usturoi verde tăiate mărunt.





   


Începem montarea pe beţele de frigărui: alternativ, câte o bilă de mozarella, apoi o jumătate de roşie cherry şi o frunză de busuioc şi repetăm până ajungem la capăt.




Când suntem gata cu frigăruile, turnăm sosul peste ele şi le punem pentru cel puţin 30 de minute la frigider. Între timp, avem grijă să mai întoarcem frigăruile ca să se îmbibe peste tot cu acest sos tip vinegretă.


Le scoatem pe farfurioare plate sau tăviţe de dimensiune potrivită.

Se servesc cu pâine tip ciabata, ca aperitiv sau gustare.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

duminică, 10 septembrie 2017

MÂNCARE DE FASOLE PĂSTĂI CU SOS ACRIŞOR (SCĂZUTĂ)



Ingrediente:

500 g fasole păstăi (poate fi şi congelată),
1 ceapă albă (medie),
3 linguri ulei de floarea soarelui,
2 lame de unt (aproximativ 20 g),
3-4 căţei de usturoi,
2 foi de dafin,
1 cub concentrat de legume,
1 lingură vegeta,
1 linguriţă cimbru uscat,
Mărar verde sau uscat,
Pătrunjel verde sau uscat,
Sare după gust (potrivim la sfârşit),
1 lingură făină albă cernută,
200 ml lapte dulce,
2 linguri smântână dulce frecate cu 2 linguri de apă rece,
1 vârf de linguriţă piper măcinat,
zeama de la o lămâie mică sau 1/2 de lămâie medie (la final).


Mod de preparare:

Se curăţă legumele şi se spală bine. Cu fasolea procedăm astfel: rupem codiţele de la capete şi apoi luăm fiecare păstaie şi o rupem în 2-3 bucăţi, în funcţie de mărime.

Tăiem ceapa mărunt, la fel şi căţeii de usturoi. În vasul în care preparăm mâncarea, punem uleiul la încins şi adăugăm ceapa şi usturoiul ca să se rumenească puţin, până devin moi şi lucioase, având grijă să amestecăm cu o lingură de lemn ca să nu se ardă.



Separat, încălzim cele 500 ml apă în care dizolvăm cubul de legume şi vegeta.

Punem fasolea păstăi peste ceapa cu usturoiul călit, adăugăm cimbrul şi mărarul şi, după 1-2 minute de rumenit împreună, stingem mâncarea cu apa încălzită. Adăugăm foile de dafin şi lamelele de unt, punem capacul şi lăsăm să fiarbă aproximativ 20 de minute (depinde de vas şi mărimea focului).






Între timp, cernem o lingură de făină într-un bol şi amestecăm cu laptele rece.

Când vedem că fasolea e aproape gata, turnăm laptele amestecat cu făină peste ea, omogenizăm şi lăsăm să mai fiarbă la foc mic încă 10 - 15 minute.




Frecăm smântâna dulce cu tot atâta apă rece şi separat stoarcem lămâia să o avem pregătită.



Verificăm mâncarea şi, dacă e gata, punem smântâna frecată cu apă, adăugăm piperul, pătrunjelul verde, apoi după 1-2 minute stingem focul şi lăsăm mâncarea să se odihnească, cu capacul pus. Se poate şi fără smântână dacă nu vă place sau o evitaţi.



Când mâncarea s-a liniştit, potrivim gustul de sare, apoi punem zeama de lămâie şi amestecăm. Nu exagerăm cu zeama de lămâie, punem doar câteva picături şi gustăm, până vedem că e potrivit, pentru că îi stricăm gustul dacă o acrim prea tare.


O putem distribui în farfurii şi servi imediat. Dacă mai rămâne, punem restul mâncării într-un vas curat, de preferinţă de yena, cu capac, pentru a o păstra la frigider până a doua zi (cel mult).


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT