duminică, 10 septembrie 2017

MÂNCARE DE FASOLE PĂSTĂI CU SOS ACRIŞOR (SCĂZUTĂ)



Ingrediente:

500 g fasole păstăi (poate fi şi congelată),
1 ceapă albă (medie),
3 linguri ulei de floarea soarelui,
2 lame de unt (aproximativ 20 g),
3-4 căţei de usturoi,
2 foi de dafin,
1 cub concentrat de legume,
1 lingură vegeta,
1 linguriţă cimbru uscat,
Mărar verde sau uscat,
Pătrunjel verde sau uscat,
Sare după gust (potrivim la sfârşit),
1 lingură făină albă cernută,
200 ml lapte dulce,
2 linguri smântână dulce frecate cu 2 linguri de apă rece,
1 vârf de linguriţă piper măcinat,
zeama de la o lămâie mică sau 1/2 de lămâie medie (la final).


Mod de preparare:

Se curăţă legumele şi se spală bine. Cu fasolea procedăm astfel: rupem codiţele de la capete şi apoi luăm fiecare păstaie şi o rupem în 2-3 bucăţi, în funcţie de mărime.

Tăiem ceapa mărunt, la fel şi căţeii de usturoi. În vasul în care preparăm mâncarea, punem uleiul la încins şi adăugăm ceapa şi usturoiul ca să se rumenească puţin, până devin moi şi lucioase, având grijă să amestecăm cu o lingură de lemn ca să nu se ardă.



Separat, încălzim cele 500 ml apă în care dizolvăm cubul de legume şi vegeta.

Punem fasolea păstăi peste ceapa cu usturoiul călit, adăugăm cimbrul şi mărarul şi, după 1-2 minute de rumenit împreună, stingem mâncarea cu apa încălzită. Adăugăm foile de dafin şi lamelele de unt, punem capacul şi lăsăm să fiarbă aproximativ 20 de minute (depinde de vas şi mărimea focului).






Între timp, cernem o lingură de făină într-un bol şi amestecăm cu laptele rece.

Când vedem că fasolea e aproape gata, turnăm laptele amestecat cu făină peste ea, omogenizăm şi lăsăm să mai fiarbă la foc mic încă 10 - 15 minute.




Frecăm smântâna dulce cu tot atâta apă rece şi separat stoarcem lămâia să o avem pregătită.



Verificăm mâncarea şi, dacă e gata, punem smântâna frecată cu apă, adăugăm piperul, pătrunjelul verde, apoi după 1-2 minute stingem focul şi lăsăm mâncarea să se odihnească, cu capacul pus. Se poate şi fără smântână dacă nu vă place sau o evitaţi.



Când mâncarea s-a liniştit, potrivim gustul de sare, apoi punem zeama de lămâie şi amestecăm. Nu exagerăm cu zeama de lămâie, punem doar câteva picături şi gustăm, până vedem că e potrivit, pentru că îi stricăm gustul dacă o acrim prea tare.


O putem distribui în farfurii şi servi imediat. Dacă mai rămâne, punem restul mâncării într-un vas curat, de preferinţă de yena, cu capac, pentru a o păstra la frigider până a doua zi (cel mult).


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: