duminică, 10 septembrie 2017

MÂNCARE DE FASOLE PĂSTĂI CU SOS ACRIŞOR (SCĂZUTĂ)



Ingrediente:

500 g fasole păstăi (poate fi şi congelată),
1 ceapă albă (medie),
3 linguri ulei de floarea soarelui,
2 lame de unt (aproximativ 20 g),
3-4 căţei de usturoi,
2 foi de dafin,
1 cub concentrat de legume,
1 lingură vegeta,
1 linguriţă cimbru uscat,
Mărar verde sau uscat,
Pătrunjel verde sau uscat,
Sare după gust (potrivim la sfârşit),
1 lingură făină albă cernută,
200 ml lapte dulce,
2 linguri smântână dulce frecate cu 2 linguri de apă rece,
1 vârf de linguriţă piper măcinat,
zeama de la o lămâie mică sau 1/2 de lămâie medie (la final).


Mod de preparare:

Se curăţă legumele şi se spală bine. Cu fasolea procedăm astfel: rupem codiţele de la capete şi apoi luăm fiecare păstaie şi o rupem în 2-3 bucăţi, în funcţie de mărime.

Tăiem ceapa mărunt, la fel şi căţeii de usturoi. În vasul în care preparăm mâncarea, punem uleiul la încins şi adăugăm ceapa şi usturoiul ca să se rumenească puţin, până devin moi şi lucioase, având grijă să amestecăm cu o lingură de lemn ca să nu se ardă.



Separat, încălzim cele 500 ml apă în care dizolvăm cubul de legume şi vegeta.

Punem fasolea păstăi peste ceapa cu usturoiul călit, adăugăm cimbrul şi mărarul şi, după 1-2 minute de rumenit împreună, stingem mâncarea cu apa încălzită. Adăugăm foile de dafin şi lamelele de unt, punem capacul şi lăsăm să fiarbă aproximativ 20 de minute (depinde de vas şi mărimea focului).






Între timp, cernem o lingură de făină într-un bol şi amestecăm cu laptele rece.

Când vedem că fasolea e aproape gata, turnăm laptele amestecat cu făină peste ea, omogenizăm şi lăsăm să mai fiarbă la foc mic încă 10 - 15 minute.




Frecăm smântâna dulce cu tot atâta apă rece şi separat stoarcem lămâia să o avem pregătită.



Verificăm mâncarea şi, dacă e gata, punem smântâna frecată cu apă, adăugăm piperul, pătrunjelul verde, apoi după 1-2 minute stingem focul şi lăsăm mâncarea să se odihnească, cu capacul pus. Se poate şi fără smântână dacă nu vă place sau o evitaţi.



Când mâncarea s-a liniştit, potrivim gustul de sare, apoi punem zeama de lămâie şi amestecăm. Nu exagerăm cu zeama de lămâie, punem doar câteva picături şi gustăm, până vedem că e potrivit, pentru că îi stricăm gustul dacă o acrim prea tare.


O putem distribui în farfurii şi servi imediat. Dacă mai rămâne, punem restul mâncării într-un vas curat, de preferinţă de yena, cu capac, pentru a o păstra la frigider până a doua zi (cel mult).


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

vineri, 1 septembrie 2017

CREMĂ DE AVOCADO


Ingrediente:


1 avocado bine copt,
2 linguri cu ulei de măsline extravirgin,
1 linguriţă zeamă de la lămâie, 
1/2 linguriţă pudră de usturoi,
sare după gust.


Mod de preparare:

Tăiem avocado în două şi îndepărtăm sâmburele. Cu ajutorul unei linguriţe, scoatem miezul până la coajă şi îl punem într-un bol. Dacă sunt părţi negre sau care nu au structura şi mirosul corespunzător, le îndepărtăm.

Zdrobim miezul de avocado cu un zdrobitor manual (textura obţinută nu trebuie să fie foarte fină ca la pastă sau maioneza de avocado).









Punem sarea, zeama de lămâie şi pudra de usturoi şi începem să amestecăm cu o lingură de lemn. Turnăm treptat câte puţin ulei de măsline şi frecăm bine, ca la maioneză. Nu trebuie să exagerăm cu uleiul pentru că avocado este suficient de gras.

Putem servi crema rezultată pe felii de pâine, alături de felii de roşii, galbene sau roşii.

Se mănâncă imediat (sau cel puţin în aceeaşi zi).




Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

VINETE BULGĂREŞTI


Ingrediente:

3 vinete medii
2 kg ardei graşi şi capia (12 bucăţi din fiecare)
2 cepe mari
1 căpăţână de usturoi
10 bucăţi roşii
100 ml ulei
3 foi de dafin
cimbru
sare
piper alb.

Mod de preparare:

După ce se spală toate legumele, inclusiv ceapa şi usturoiul curăţate de foi, se coc vinetele şi ardeii. Se curăţă coaja vinetelor şi se lasă să se scurgă de zeama amară. Ardeii se pot pune într-un vas cu capac, presăraţi cu sare, iar după ce se mai răcesc puţin se decojesc. Le tăiem codiţele şi le curăţăm sâmburii din interior, rupându-i în fâşii. Vinetele vor fi rupte în fâşii, la fel ca şi ardeii.









Tăiem ceapa mărunt şi o călim în 50 ml ulei până se înmoaie şi devine lucioasă. Tăiem roşiile în felii de aproximativ 0.5 cm şi căţeii de usturoi în felii subţiri.



Într-un vas pentru cuptor suficient de încăpător, de preferinţă din yena sau ceramică, uns cu puţin ulei, punem alternativ straturile de legume, astfel:
  • ceapa călită, 
  • vinetele fâşii,
  • ardeii fâşii, 
  • roşiile felii,
  • usturoiul, 
presărăm câte puţină sare şi cimbru, apoi continuăm până terminăm, având grijă ca ultimul strat să fie de roşii şi usturoi, condimentat cu cimbru şi puţină sare, dar putem pune şi foarte puţin zahăr pentru echilibrul gustului.


Trebuie să avem grijă la cantitatea de sare presărată peste straturi, mai ales dacă am pus şi peste ardeii copţi pentru a-i curăţa mai uşor.

Punem foile de dafin, turnăm restul de ulei şi dăm vasul la cuptor, la foc mediu, până vedem că scade zeama roşiilor. Închidem focul şi lăsăm să se liniştească mâncarea.

Când scoatem vasul din cuptor, putem presăra şi puţin piper alb sau chilli, după preferinţă.

Se poate servi călduţă, dar e mai bună după ce s-a răcit.
Ceea ce rămâne, se poate păstra la frigider, într-un alt vas de yena curat.



Poftă mare !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT