duminică, 9 iulie 2017

CREMĂ DE LĂMÂIE


Ingrediente:

500 ml lapte dulce,
100 - 150 g zahăr tos,
1 lămâie mare,
1 plic zahăr vanilat,
4 ouă,
1 vârf de linguriţă de sare,
stafide, alte fructe confiate, frişcă, etc., 
 pentru decor (opţional).



Mod de preparare:

Spălăm lămâia, o zvântăm de apă şi îi radem coaja galbenă. 

Într-un bol, spargem ouăle întregi, adăugăm sarea şi mixăm 2 minute. Adăugăm 100 g zahăr tos şi zahărul vanilat şi mixăm până devine o masă spumoasă, apoi adăugăm laptele rece şi coaja de lămâie rasă şi omogenizăm.



Pregătim oala cu apă în care vom pune vasul cu compoziţia formată pentru a fierbe la bain-marie, în aşa fel ca apa să nu ajungă până la nivelul vasului de sus. Lăsăm să fiarbă până se încheagă puţin, având grijă să adăugăm câte puţină apă rece la fiecare 12-15 minute, pentru a nu o lăsa să clocotească, pentru că atunci crema s-ar brânzi. 

După ce s-a închegat puţin, putem pune ambele vase la cuptor, la foc mediu, şi lăsăm până când crema se întăreşte la suprafaţă. Sunt necesare cam 50-60 de minute în total.




Scoatem vasul cu cremă şi verificăm: dacă la aplecarea uşoară crema se desprinde de peretele vasului, atunci e gata. Punem oala pe masă să se răcească. Putem presăra puţin zahăr tos deasupra. Când s-a răcit suficient, punem oala la frigider pentru câteva ore sau chiar până a doua zi.



Răsturnăm crema pe un platou de servit, o ornăm după dorinţă cu: fulgi de ciocolată, stafide, alte fructe confiate, boabe din dulceaţă, frişcă. Crema îşi formează oricum propriul sirop, ca şi la crema de zahăr ars.




Se poate servi în porţii mici, pe farfurioare de desert, sau în porţii mai mari, în boluri pentru creme sau îngheţate.

Notă: pentru că feliile de lămâi îi pot da o tentă contrastantă, prea acrişoară şi puţin amăruie datorită pieliţelor albe care rămân, putem renunţa la ele şi să le dăm o altă întrebuinţare.





Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 1 iulie 2017

OREZ CU LAPTE ŞI SCORŢIŞOARĂ


Ingrediente:

500 ml lapte dulce,
50 g orez,
coaja rasă de la o lămâie,
25 g unt,
1 vârf de cuţit sare,
1 plic zahăr vanilat,
1 lingură rasă scorţişoară pudră,
30 g zahăr,
1 lingură de griş (opţional),
câteva picături de esenţă de rom.





Mod de preparare:

Se verifică orezul să nu aibă împurităţi, se spală în 2-3 ape, apoi se pune la fiert în 100 ml apă curată şi un praf de sare. Se lasă să fiarbă 10-15 minute, apoi se scurge de apă. Dacă se foloseşte orez prefiert, atunci nu mai e necesară fierberea în apă.





Se adaugă untul, se lasă orezul să se rumenească puţin, apoi se toarnă laptele călduţ şi coaja rasă de lămâie şi se lasă să fiarbă în continuare, aproximativ 10-15 minute, până când boabele de orez devin suficient de moi, dar fără a-l fierbe prea mult, ca să nu se terciuiască. Luăm vasul de pe foc şi adăugăm zahărul vanilat şi esenţa de rom. Lăsăm vasul acoperit cu capac pentru a se răci şi pentru ca orezul să absoarbă tot lichidul.



Notă: Dacă cumva vi se pare că a rămas prea mult lichid (depinde mult şi de orezul folosit), atunci spre finalul fierberii (înainte cu 5 minute) putem adăuga şi o lingură de griş. Grişul ajută şi la legarea lui iar combinaţia e bună.

Udăm vasul (în care vom pune orezul) cu puţină apă rece, apoi aşezăm cu o lingură mare orezul, îl netezim puţin şi îl presărăm cu scorţişoara pudră pe toată suprafaţa, apoi cu zahărul tos şi eventual puţin zahăr vanilat.




Zahărul împreună cu scorţişoara se vor topi şi vor forma un sirop dulce cu gust de scorţişoară. 
Punem vasul la frigider să se răcească.

Putem servi pe farfurioare de desert, adăugând puţin din siropul format.


Dacă nu vă place gustul de scorţişoară, atunci puteţi lăsa orezul la rece fără a pune nimic pe el şi, după ce s-a răcit, punem un strat din gemul sau jeleul preferat sau din dulceaţa preferată (nu le punem cât orezul este cald, pentru că se vor topi şi vor colora în mod neplăcut preparatul).

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

vineri, 30 iunie 2017

MÂNCARE DE CIUPERCI CU OREZ DE POST




Ingrediente: 

1 ceapă; 
500 g ciuperci champignons; 
4-5 căţei de usturoi; 
50 ml ulei; 
1 cub de concentrat de legume (bio); 
100 g orez; 
400 ml apă; 

Condimente:
1 foaie de dafin; 
busuioc uscat; 
oregano; 
măghiran; 
leuştean uscat; 
1 vârf de cuţit de chilli; 
1/2 linguriţă de sare; 
busuioc verde (la sfârşit). 

Mod de preparare: 

Se spală zarzavatul, se curăţă şi se taie conform specificului fiecărei legume:
  • curăţăm ceapa, o spălăm şi o tocăm mărunt, la fel şi usturoiul. 
  • de la ciuperci îndepărtăm codiţele (de data asta folosim numai pălăriile) şi le tăiem în 2-3 bucăţi mai mari.















Punem uleiul şi ceapa tocată în oală, apoi punem oala pe flacără mică, cu capacul pus, pentru 5 minute. În oala ceramică, ceapa se va înăbuşi, nu se va prăji sau arde.





Separat, încălzim apa la care adăugăm cubul de concentrat de legume. 

Când ceapa din oală s-a înmuiat şi a devenit lucioasă, adăugăm ciupercile, usturoiul, condimentele şi 200 ml de apă, apoi punem capacul şi lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 30 de minute.




Spălăm orezul şi îl lăsăm la înmuiat în apa care a rămas.




Când ciupercile s-au înmuiat suficient, adăugăm orezul şi busuiocul verde tăiat mărunt, apoi lăsăm să fiarbă pentru încă 15-20 de minute, cu capacul acoperit. Dacă vrem ca orezul să rămână alb, îl fierbem separat, dar eu am preferat aşa ca să se îmbibe cu aceeaşi aromă şi condimente.





Notă: Închidem focul şi lăsăm mâncarea să stea aproximativ 1-2 ore. În mod normal, mâncarea de ciuperci ar trebui să stea 5 ore după ce a fost gătită şi abia după aceea servită şi niciodată nu trebuie reîncălzită, dar oala ceramică are efect mai rapid şi a fost suficient şi atât.



Între timp, pregătim şi o salată. Eu am făcut salată din 2 ardei capia copţi şi 2 roşii coapte pe grătar. 

Roşiile coapte se decojesc după ce se răcesc şi se taie în 4-5 bucăţi (mai groase). 

Ardeii copţi, curăţaţi de coajă, seminţe şi cotoare, se taie în fâşii mai lungi. Punem ambele în boluri separate şi pregătim un sos din: 1/2 linguriţă sare, 1 linguriţă zahăr, sucul de la 1/2 lămâie, 1-2 linguri de apă, 1 lingură de ulei, mărar tocat şi 1 linguriţă rasă de pudră de usturoi. După ce omogenizăm bine sosul, îl distribuim uniform peste roşii şi ardei. Punem ambele boluri la rece, în frigider, pentru că salata e bună rece.







Distribuim în farfurii şi servim cu salată alături. Se poate mânca simplă sau cu pâine.


Chiar dacă aspectul nu e unul festiv, vă asigur că gustul preparatului a fost deosebit, şi asta poate şi datorită faptului că am gătit mâncarea într-o oală ceramică.



Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT