luni, 3 aprilie 2017

COLŢUNAŞI CU MAGIUN DE PRUNE


Ingrediente: 

250 g făină albă (trei nule); 
1 ou întreg; 
100 g magiun de prune; 
1 linguriţă rasă de sare; 
3-4 linguri de pesmet fin; 
3 linguri de ulei; 
100 ml apă călduţă (aproximativ). 

Mod de preparare: 

Se cerne făina într-un bol, adăugăm la mijloc oul şi începem să frământăm un aluat de tăiţei, adăugând din când în când câte puţină apă călduţă. Aluatul trebuie frământat până devine elastic şi nu se rupe la întindere. El nu trebuie să fie nici prea tare, nici foarte moale. Când e gata, se poate lăsa acoperit, pentru aproximativ 30 de minute, la odihnă.


Aluatul se împarte în două părţi. Din prima parte întindem o foaie în formă dreptunghiulară sau patrată, după cât vrem să fie de subţire. O punem la odihnă şi întindem a doua parte de aluat la fel. Nu trebuie înfăinat prea mult pentru că se întăreşte prea tare.


Estimăm pătratele care vor rezulta la final şi punem în mijlocul fiecăruia câte o linguriţă cu vârf de magiun de prune. Printre rânduri, pe marginile patratelor ce vor rezulta la final, umezim cu degetul folosind foarte puţină apă.





Peste această foaie punem ce-a de a doua foaie şi presăm cu degetele pe coloane şi rânduri, în locurile unde a fost umectat, ca să se lipească bine, apoi tăiem patratele.

Putem folosi o formă de tăiat cu model sau un cuţit obişnuit. Presăm pe margini fiecare colţunaş rezultat, ca să fie lipit bine.



De asemenea, pentru formarea colţunaşilor putem folosi o formă specială, cu care procedăm astfel:
presărăm puţină făină pe ea, tăiem aluatul de colţunaş cu un pahar de mărime potrivită, îl punem peste forma desfăcută, adăugăm la mijloc magiunul, umezim marginile roată şi închidem forma, apoi extragem colţunaşul gata format.



Punem toţi colţunaşii pregătiţi pentru fiert unul lângă altul.

Într-o cratiţă sau tigaie mai largă punem uleiul şi, când e fierbinte, adăugăm pesmetul. Dăm focul mic şi amestecăm cu o lingură să nu se ardă - se rumeneşte fără să se carbonizeze şi să devină maro închis la culoare. Când e gata, închidem focul şi lăsăm cratiţa alături pe aragaz.



Punem oala cu apă pentru fiert în care adăugăm şi sarea. Putem adăuga şi o linguriţă de ulei. Când apa începe să fiarbă, punem colţunaşii, atâţi cât să încapă unul lângă altul. Avem grijă să verificăm să nu se lipească între ei sau de pereţii vasului.



Se fierb aproximativ 10-15 minute, apoi când vedem că s-au înmuiat, îi scoatem cu o spumieră, aşteptând să se scurgă cât mai multă apă, se trec prin pesmet pe ambele părţi şi se pun în vasul final. Se presară cu zahăr pudră.





Când am terminat toţi colţunaşii de fiert, aşteptăm să se răcească şi îi putem servi.



La servire se mai poate presăra şi puţină nucă rasă.
Sunt foarte gustoşi chiar şi a doua zi.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

PASTĂ DE VINETE CU ARDEI COPŢI


Ingrediente:

500 g vinete coapte şi scurse
(eventual decongelate dacă au fost puse pentru iarnă);
100 ml ulei de floarea soarelui;
1 linguriţă granule de usturoi ;
zeama de la 1 lămâie;
1 linguriţă rasă de sare;
ardei copţi curăţaţi şi tăiaţi în cuburi mici 
(pot fi şi de la congelator).

Mod de preparare:

Toate ingredientele, mai puţin ardeii copţi, se pun în blender. Se mixează la început la viteză mică, apoi spre final la viteză mare. Dacă au fost decongelate în prealabil, se mai poate adăuga din zeama scursă ca să nu rămână prea uscate. Când e gata, se scoate pasta într-un bol.



Tăiem ardeii copţi în bucăţi mici şi îi adăugăm în bol, apoi amestecăm uşor.





Lăsăm pasta la frigider pentru cel puţin 15 minute. O servim simplă, pe felii de pâine.





O altă variantă este, cu adăugarea la cele de mai sus, a 2 linguri de susan și miezul de la 2 avocado. În acest caz pasta iese mai consistentă și mai sațioasă. Ambele variante sunt la fel de bune.

Ardeii copți, tocați, puși deasupra ca o glazură, apoi am adăugat și câteva roșii cherry.




Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT
                                 

SUPĂ DE ROŞII CU OREZ


Ingrediente:
(Pentru 3 litri de supă)

150 g orez basmati sau potrivit pentru orice mâncare;
400 g conservă de roşii depelate în suc propriu 
sau 1/2 kg roşii proaspete (eu am avut puse la congelator);
1/2 căpăţână de usturoi;
coaja rasă şi zeama de la 1/2 lămâie sau lime;
3 linguri ulei de floarea soarelui;
3 linguriţe rase de sare;
1 lingură rasă de zahăr;
1 vârf de cuţit piper sau/şi curry;
pătrunjel verde;
alte ierburi aromate dorite (busuioc, cimbru ,etc).
1 ceapă.



  


Mod de preparare:

Curăţăm şi spălăm zarzavatul; spălăm orezul şi îl lăsăm la înmuiat în apă curată. Tocăm ceapa şi usturoiul.

Punem la fiert roşiile şi bulionul diluat cu apă, pentru ca după fierbere să îl putem strecura şi elimina cojile.


Roşii puse la fiert separat

Bulionul rezultat după strecurare

Punem orezul la fiert separat, într-un litru de apă curată.

Ambele se fierb aproximativ 15 minute. Orezul se strecoară şi se lasă acoperit.

Roşiile fierte se strecoară în vas separat.

În oala în care preparăm supa punem uleiul împreună cu ceapa şi usturoiul şi le lăsăm la călit. După ce au devenit moi şi lucioase, stingem cu bulion şi apă adăugată până la cantitatea dorită (eu am adăugat încă 2 litri de apă caldă).




Adăugăm sarea, praful de piper şi/sau curry, zahărul, verdeaţa tocată (poate fi şi de la congelator), coaja rasă de lămâie, alte ierburi aromate dorite (busuioc, cimbru, etc.). Lăsăm să fiarbă totul 15 minute, apoi adăugăm orezul şi mai lăsăm să fiarbă împreună încă 5-10 minute.


Notă:
Dacă punem orezul să fiarbă direct în oala, fără să-l fierbem separat, atunci va trebui să adăugăm mai puţin (50g - 75 g), pentru că amidonul din orez va îngroşa mult supa. În varianta mea ea a ieşit subţire.

Când este gata, adăugăm zeama de lămâie şi o lăsăm acoperită, să se aşeze şi să se întrepătrundă aromele.


La servire mai putem adăuga în bol crutoane. 
O servim simplă.


 Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT