luni, 3 aprilie 2017

PASTĂ DE VINETE CU ARDEI COPŢI


Ingrediente:

500 g vinete coapte şi scurse
(eventual decongelate dacă au fost puse pentru iarnă);
100 ml ulei de floarea soarelui;
1 linguriţă granule de usturoi ;
zeama de la 1 lămâie;
1 linguriţă rasă de sare;
ardei copţi curăţaţi şi tăiaţi în cuburi mici 
(pot fi şi de la congelator).

Mod de preparare:

Toate ingredientele, mai puţin ardeii copţi, se pun în blender. Se mixează la început la viteză mică, apoi spre final la viteză mare. Dacă au fost decongelate în prealabil, se mai poate adăuga din zeama scursă ca să nu rămână prea uscate. Când e gata, se scoate pasta într-un bol.



Tăiem ardeii copţi în bucăţi mici şi îi adăugăm în bol, apoi amestecăm uşor.





Lăsăm pasta la frigider pentru cel puţin 15 minute. O servim simplă, pe felii de pâine.





O altă variantă este, cu adăugarea la cele de mai sus, a 2 linguri de susan și miezul de la 2 avocado. În acest caz pasta iese mai consistentă și mai sațioasă. Ambele variante sunt la fel de bune.

Ardeii copți, tocați, puși deasupra ca o glazură, apoi am adăugat și câteva roșii cherry.




Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT
                                 

SUPĂ DE ROŞII CU OREZ


Ingrediente:
(Pentru 3 litri de supă)

150 g orez basmati sau potrivit pentru orice mâncare;
400 g conservă de roşii depelate în suc propriu 
sau 1/2 kg roşii proaspete (eu am avut puse la congelator);
1/2 căpăţână de usturoi;
coaja rasă şi zeama de la 1/2 lămâie sau lime;
3 linguri ulei de floarea soarelui;
3 linguriţe rase de sare;
1 lingură rasă de zahăr;
1 vârf de cuţit piper sau/şi curry;
pătrunjel verde;
alte ierburi aromate dorite (busuioc, cimbru ,etc).
1 ceapă.



  


Mod de preparare:

Curăţăm şi spălăm zarzavatul; spălăm orezul şi îl lăsăm la înmuiat în apă curată. Tocăm ceapa şi usturoiul.

Punem la fiert roşiile şi bulionul diluat cu apă, pentru ca după fierbere să îl putem strecura şi elimina cojile.


Roşii puse la fiert separat

Bulionul rezultat după strecurare

Punem orezul la fiert separat, într-un litru de apă curată.

Ambele se fierb aproximativ 15 minute. Orezul se strecoară şi se lasă acoperit.

Roşiile fierte se strecoară în vas separat.

În oala în care preparăm supa punem uleiul împreună cu ceapa şi usturoiul şi le lăsăm la călit. După ce au devenit moi şi lucioase, stingem cu bulion şi apă adăugată până la cantitatea dorită (eu am adăugat încă 2 litri de apă caldă).




Adăugăm sarea, praful de piper şi/sau curry, zahărul, verdeaţa tocată (poate fi şi de la congelator), coaja rasă de lămâie, alte ierburi aromate dorite (busuioc, cimbru, etc.). Lăsăm să fiarbă totul 15 minute, apoi adăugăm orezul şi mai lăsăm să fiarbă împreună încă 5-10 minute.


Notă:
Dacă punem orezul să fiarbă direct în oala, fără să-l fierbem separat, atunci va trebui să adăugăm mai puţin (50g - 75 g), pentru că amidonul din orez va îngroşa mult supa. În varianta mea ea a ieşit subţire.

Când este gata, adăugăm zeama de lămâie şi o lăsăm acoperită, să se aşeze şi să se întrepătrundă aromele.


La servire mai putem adăuga în bol crutoane. 
O servim simplă.


 Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT
                                  

sâmbătă, 11 martie 2017

MÂNCARE DE LINTE CU LEGUME ŞI OREZ


Ingrediente:


500 g linte uscată,

200 g orez,
4-5 morcovi,
4-5 rădăcini de pătrunjel,
4-5 căţei de usturoi,
100 g pastă de roşii,
1 linguriţă de zahăr,
2 linguriţe vegeta,
2 linguriţe chimen măcinat,
2 foi de dafin,
2 linguriţe sare,
1 - 2 linguri ulei de floarea soarelui,
50 g unt (se poate înlocui cu o lingura de ulei dacă e post),
1 linguriţă rasă praf de curry,
(sau dacă nu vă place gustul putem pune boia în loc),
1/4 linguriţă piper alb,
o mână de frunze de pătrunjel verde,
1 ceapă.


Mod de preparare:

Într-o oală potrivit de mare, se pun la fiert în apă legumele curăţate şi spălate anterior: morcovii, pătrunjelul rădăcină - tăiaţi în jumătăţi sau sferturi pe lungime şi ceapa - tăiată în jumătate. După aproximativ 15-20 de minute verificăm dacă sunt suficient de moi (înţepăm cu furculiţa), apoi strecurăm şi păstrăm apa de gătit.

În apa de gătit punem la fiert lintea, peste care adăugăm chimenul măcinat. Separat, într-o oală cu apă curată în care am adăugat o lingură de ulei şi un praf de sare punem la fiert orezul, spălat şi el în 2-3 ape. Dacă nu e orez prefiert, atunci în prealabil el va trebui să stea cel puţin 30 de minute în apă pentru a se înmuia, apoi aruncăm apa. De obicei, la fiert se pune de 3 ori apă faţă de cât orez am pus. Când orezul e fiert, îl tragem deoparte şi îl lăsăm acoperit să înflorească puţin şi să mai absoarbă din lichid.

Între timp tăiem rădăcinile de pătrunjel şi morcovii în cuburi potrivite sau felii potrivite, nici prea mari nici prea mici. Ceapa nu o vom folosi la mâcare.



Peste lintea care a fiert, adăugăm căţeii de usturoi tăiaţi fin, foile de dafin, praful de curry, pasta de roşii diluată cu apă în care am adăugat zahărul ca să se dizolve, vegeta, sarea, piperul. Apoi adăugăm legumele tăiate cuburi şi peste toate turnăm 2 linguriţe de făină diluate într-o ceşcă cu apă rece (ca să se formeze un sos), apoi lăsăm să fiarbă împreună 5-10 minute. Când e gata, adăugăm peste mâncare orezul fiert şi strecurat, cubul de unt şi pătrunjelul verde tocat. Mai lăsăm câteva minute să fiarbă şi oprim focul.

Se distribuie în farfurii şi se poate servi, simplă sau cu murături şi salate diverse alături.



Gogonele şi varză de Bruxelles murate în saramură (producţie proprie)



                                    Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT