duminică, 14 ianuarie 2018

HUMUS - REŢETA VEGANĂ SIMPLĂ


Ingrediente:
(pentru 6 porţii)

1 conservă (de 240 g) de năut prefiert,
zeama de la 1 lămâie,
1/2 cană (125 g) tahini (pastă de susan),
3 linguri de ulei de măsline extravirgin, 
1 lingură de ulei de măsline pentru stropit,
6 căţei de usturoi tocaţi 
sau 2 - 3 lingurițe granule de usturoi,
1 linguriţă de chimen măcinat,
boia de ardei,
pătrunjel proaspăt cu frunza lată, tocat,
piper negru măcinat,
sare,
măsline negre pentru garnitură.

Mod de preparare:

Spălăm năutul scos din conservă și strecurat, înlăturăm cojile și îl clătim rapid sub un jet de apă rece. Îl dăm într-un clocot în foarte puțină apă (cât să-l acopere), apoi îl lăsăm să se răcească în zeamă. Apa de la fiert nu trebuie aruncată pentru că o vom folosi mai departe. Putem păstra şi câteva boabe întregi pentru decor. 

Într-un robot sau blender (cu lamă metalică), amestecăm năutul fiert, zeama de lămâie, tahini, 3 linguri din apa în care a fiert, 3 linguri de ulei de măsline, usturoiul, chimenul, piperul şi o  linguriţă de sare. Procesăm până când obţinem o pastă moale, cremoasă, continuând să adăugăm treptat din lichidul în care a fiert, în caz că este prea gros şi merge greu mixarea. Potrivim în continuare gustul de sare şi acreală, dacă e cazul.

















Pentru servire, întindem humusul pe un platou sau îl punem într-un bol adecvat. 



Garnisim cu boia de ardei, pătrunjel tocat (numai la servire), măsline și eventual felii de lămâie şi boabe de năut întregi, păstrate după fierbere. Stropim totul cu ulei de măsline și dăm la frigider pentru minim 30 de minute.

Îl servim alături de o pâine (pită) rumenită.

O altă variantă de preparare o puteţi găsi aici:
HUMUS (PIURE DE NĂUT)



Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


vineri, 12 ianuarie 2018

CARTOFI PAI PRĂJIŢI


Ingrediente:

800 g cartofi ( noi sau vechi ),
250 ml ulei (aproximativ),
sare,
condimente (piper măcinat, boia, granule de usturoi).

Mod de preparare:

Curăţăm cartofii de coajă, îi spălăm bine în mai multe ape, apoi îi tăiem manual sau cu ajutorul unui tăietor mecanic de cartofi.


În mod normal, cartofii se taie sub formă de beţigaşe de 1 cm grosime, dar se poate şi mai subţiri sau puţin mai groşi, după preferinţă.



Cartofii tăiaţi se ţin 10 minute în apă rece ca să se spele bine amidonul, apoi se scurg de apă şi se vântură bine ca să se scurgă toată apa.

Între timp, lăsăm să se înfierbânte uleiul. Uleiul trebuie să fie suficient ca să acopere cartofii de tot, ca ei să fiarbă în baia de grăsime. Încercăm cu un beţigaş şi, dacă uleiul sfârâie, putem pune toţi cartofii. Dacă uleiul este bine încins (nu ars!!!), cartofii nu vor absorbi mult ulei.



Se lasă să se rumenească fără să se amestece, doar se mai scutură cratiţa din când în când, iar o dată sau de două ori putem să-i întoarcem cu o paletă, ca să se rumenească bine pe toate părţile.

Îi lăsăm atât cât dorim ca să devină crocanţi, fără să fie arşi, pentru că atunci devin toxici. De aceea, lângă cartofi trebuie să stai până se fac, nu să-i laşi şi să pleci cu alte treburi.

Se scot cu o paletă (spumieră), direct în farfurie sau pe un platou. Dacă facem o cantitate mai mare, îi punem la prăjit în tranşe, şi atunci trebuie să ne asigurăm că prima tranşă scoasă îşi păstrează temperatura fierbinte (sau cel puţin caldă) până la servire.



Se sărează atunci când se servesc, altfel sarea îi va înmuia şi nu vor mai fi crocanţi.

Putem adăuga, pe lângă sarea obişnuită, piper proaspăt  măcinat şi sare din granule de usturoi.

Ca să fie mai consistent meniul, putem pune imediat caşcaval ras peste cartofi pentru ca să se topească la căldura degajată, dar numai dacă-i servim imediat. 




Pentru un gust uşor afumat şi mai apetisant, putem presăra şi puţină boia cu gust de fum.



Se servesc alături de murături sau salate diverse, cum ar fi,  de exemplu, gogonele murate sau sparanghel murat.


Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT