vineri, 22 decembrie 2017

SUPĂ DE LINTE VERDE


Ingrediente:
(pentru 6 porţii)

2 - 3 linguri de ulei,
1 ceapă galbenă mare, tăiată cubuleţe,
1 lingură de chimen măcinat,
2 morcovi potriviţi, curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe,
1 rădăcină de pătrunjel, curăţată şi tăiată cubuleţe,
250 g de linte verde,
2 litri de supă de legume
sau apă caldă în care am dizolvat un cub de concentrat de legume,
sare,
piper proaspăt măcinat,
iaurt simplu sau smântână proaspătă pentru decor,
vedeaţă după gust.


Mod de preparare:

Mai întâi am obţinut o supă din legume pentru că tocmai îmi planificasem să fac şi o salată a la russe, dar am păstrat separat legumele pentru supa de linte.



Într-o cratiţă, la foc mediu, încălzim uleiul. Punem ceapa şi o gătim până când devine moale şi translucidă (cam 10 minute). După primele 5 minute, adăugăm morcovii şi pătrunjelul rădăcină şi lăsăm să se călească împreună. 



Stingem totul cu supa de legume şi adăugăm chimenul.



Adăugăm restul cantităţii de apă (caldă) şi lintea.

Notă: Cantitatea de lichid poate varia în fucţie de cât de uscată este lintea; boabele vechi uscate vor avea nevoie de o cantitate mai mare de lichid. 

Reducem focul la minim, acoperim şi fierbem până când lintea se înmoaie. Începem să verificăm dacă s-a fiert după 20 de minute.

Cu 5 minute înainte, adăugăm verdeaţa: busuioc verde, pătrunjel verde, mărar verde sau chiar frunze de spanac verde (acestea din urmă opărite separat în apă clocotită şi apoi scurse). La sfârşit, asezonăm cu sare şi piper, după gust.



Servim imediat în boluri calde. Punem deasupra fiecărei porţii 1 - 2 linguri de iaurt sau smântână, după preferinţă. 

Notă: Această supă poate fi preparată în ajun şi reîncălzită ulterior. Se poate şi fără verdeaţă, dar combinaţia linte-pătrunjel verde, precum şi cu alte verdeţuri ce conţin vitamina C, combate foarte eficient anemia.

Iaurtul sau smântână se pun ca să subţieze puţin consistenţa lintei. Dacă avem smântână pentru gătit, o putem pune, diluată cu apă rece, direct în oală, cu 5 minute înainte de final, odată cu verdeaţa.




Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT


PÂINICI DULCI CU SCORŢIŞOARĂ SAU SUSAN PENTRU MICUL DEJUN SAU DIFERITE GUSTĂRI


Ingrediente:

800 g făină albă,
160 g zahăr,
340 ml lapte,
1 linguriţă rom (de preferinţă alb),
25 g drojdie,
2 linguriţe susan,
sau două linguriţe scorţişoară măcinată fin,
100 g unt,
sau 100 g margarină Rama,
 3 ouă,
un praf de sare.

Mod de preparare:

Se face o maia din puţină făină şi drojdia înmuiată în lapte călduţ. Se presară cu făină, se acoperă cu un şervet curat şi se lasă să dospească la loc cald.

După ce a dospit, se adaugă restul de făină, romul, două ouă bătute ca pentru omletă, zahărul şi sarea dizolvate în restul de lapte călduţ, împreună cu acesta. Se frământă bine, în timp ce adăugăm treptat untul sau margarina moale, până când aluatul nu se mai prinde de mâini. 


Când aluatul este aproape frământat, se adaugă scorţişoara sau susanul, după caz, sau împărţim aluatul în două părţi şi facem o parte cu susan şi cealaltă cu scorţişoară (caz în care adăugăm doar câte o linguriţă la jumătate cantitatea de aluat).

Se modelează aluatul sub formă lungă şi se pune în două forme de chec, unse cu ulei. 

Pâinile se lasă să dospească în forme circa 30 de minute, se ung cu ou bătut ca pentru omletă şi se introduc în cuptor. Se pot da şi alte forme: de chifle, cornuri, melcişori, etc.

Timpul de coacere este de circa 40 de minute.

După ce s-au copt, se ung pe deasupra cu o pensulă înmuiată în apă îndulcită.


Se lasă în tavă până se răcesc puţin şi apoi se răstoarnă pe planşetă, lăsându-se să se răcească bine.

Sunt deosebit de bune cu unt şi miere, de exemplu,  sau alte gustări simple, alături de un pahar cu lapte simplu sau cu cacao.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT