sâmbătă, 9 decembrie 2017

SALATĂ DE ARDEI COPŢI CU USTUROI


Ingrediente:

1 kg ardei capia sau ardei graşi,
3 căţei de usturoi tocaţi,
1 linguriţă chimen măcinat,
1 - 2 linguri ulei de măsline extravirgin,
1/2 linguriţă de sare,
1/4 linguriţă praf de chilli,
2 linguri de busuioc verde tocat,
sau/şi 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat,
1/2 lămâie (zeama),
1 roşie (opţional).

Mod de preparare:

După ce am spălat ardeii, îi coacem în mod obişnuit pe o tablă încinsă, învârtindu-i pe toate părţile, şi îi scoatem 
într-un vas cu capac, presărându-i cu puţină sare şi acoperindu-i imediat, pentru a se curăţa ulterior mai uşor de coajă.

Când am terminat, curăţăm cojile la toţi ardeii şi îi punem într-un bol. Luăm pe rând fiecare ardei şi îl despicăm, îl curăţăm de sâmburi şi cotoare şi îi tăiem fâşii, apoi punem fâşiile în alt bol. 



Adăugăm căţeii de usturoi tocaţi, chimenul, chilli, uleiul de măsline, sarea şi zeama de lămâie şi amestecăm. La sfârşit adăugăm busuiocul sau/şi pătrunjelul tocat şi lăsăm să stea la frigider cel puţin 30 de minute pentru a se îmbina aromele.




Opţional, putem adăuga la salată şi o roşie curăţată de pieliţe şi seminţe, apoi tocată mărunt. 



Această salată se poate servi alături de alte preparate, ca orice altă salată sau murături. Este foarte bună lângă salata de vinete, dar pot fi încercate și alte combinații.

 Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

vineri, 8 decembrie 2017

FENICUL ÎNĂBUŞIT


Ingrediente:
(pentru 4 porţii)

2 bulbi de fenicul,
60 g unt,
2 linguri de ulei de măsline,
zeama de la 1/2 de lămâie,
250 ml supă de legume, 
(sau apă cu un cub concentrat de legume),
1 lingură pătrunjel tocat (cu frunza plată),
frunze de ţelină,
sare,
piper alb măcinat.

Mod de preparare:

Curăţăm părţile maronii ale bulbilor de fenicul. Înlăturăm tulpinile tari şi frunzele. Tăiem bulbii pe lungime în sferturi.



Într-o tigaie mare, la foc mic, încălzim uleiul şi punem untul la topit. Punem feniculul într-un singur strat şi sotăm până când devine auriu pe toate părţile (cam 8 - 10 minute). 




Adăugăm zeama de lămâie, apoi 1/2 cană de supă caldă. Cu ajutorul unei linguri, stropim bucăţile de fenicul cu zeama din tigaie pentru a combina aromele. 



Reducem focul la mic, acoperim parţial tigaia cu un capac şi fierbem până când bucăţile se înmoaie, dar fără să se sfărâme, cam 25 - 30 de minute. În timpul gătitului, întoarcem feniculul din când în când şi turnăm restul de supă, câte 2 linguri odată, când e necesar. Adăugăm frunzele de pătrunjel şi ţelină tocate. La sfârşit, sosul ar trebui să aibă o textură vâscoasă.



Se serveşte cât mai fierbinte.

Notă: Feniculul are o aromă dulce, asemănătoare anasonului, şi poate fi gătit în mai multe feluri. Acest preparat constituie un aperitiv uşor pentru prânz, servit alături de pâine crocantă. O altă variantă ar fi să-l folosim pe post de garnitură la cină. De exemplu eu l-am servit alături de spanac prăjit rapid cu parmezan, a cărui reţetă o puteţi găsi dând click aici:
SPANAC PRĂJIT RAPID CU PARMEZAN

Feniculul poate fi preparat şi sub formă de pane. Această variantă o puteţi găsi pe blog aici:
FENICUL PANE

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT