vineri, 1 decembrie 2017

PĂTRUNJELUL ÎN BUCĂTĂRIE



PĂTRUNJELUL - O PLANTĂ CU MULTE VITAMINE

Pătrunjelul este cea mai cunoscută plantă aromatică din România. Pe bună dreptate, deoarece are efect revigorant, tonic, diuretic, antioxidant, fiind şi un bun protector al inimii. 

Există două feluri de pătrunjel: plat şi creţ.


Pătrunjelul plat este mai savuros decât pătrunjelul creţ, care se foloseşte în special la decorarea mâncărurilor şi a unor băuturi. Pătrunjelul trebuie ales astfel încât să aibă o culoare verde intensă şi aromă plăcută, acestea fiind semne de prospeţime. 
Se poate păstra foarte bine uscat sau congelat, fără să-şi piardă savoarea şi calităţile nutriţionale.

PĂTRUNJELUL ESTE O PLANTĂ A TINEREŢII !

Fiind un concetrat de antioxidanţi, pătrunjelul combate îmbătrânirea. Consumul regulat de pătrunjel protejează ţesuturile şi organele (mai ales pielea) de degradare. 
Carotenoizii pe care îi conţine protejează pielea de acţiunea soarelui.
Vitamina C din pătrunjel facilitează eliminarea deşeurilor şi a metalelor toxice din organism, activând o substanţă antipoluantă care se formează în organism numită glutation.

PĂTRUNJELUL ESTE UN BUN CARDIOPROTECTOR!


Originar din Europa de sud, pătrunjelul este unul din ingredientele regimului mediteranean, benefic pentru sistemul cardiovascular.
Conţinând cumarine, substanţe care inhibă coagularea sângelui, el contribuie la prevenirea apariţiei maladiilor cardiace, împiedicând formarea cheagurilor, cu condiţia să fie consumat regulat.

PĂTRUNJELUL ESTE UN DRENANT FOARTE DIGEST!

Conţinutul său mare în apă (84g/100g) şi în potasiu (800g/100g) face din pătrunjel un diuretic de primă mână, care previne balonările şi retenţia de apă.
Puţin caloric, drenant, el conţine între altele, un principiu activ - apiol - foarte des folosit, care alină durerile stomacale şi ajută digestia.
Este ultra-uşor şi poate fi consumat fără moderaţie, el având doar 55 cal./100g.

PĂTRUNJELUL ESTE O PLANTĂ TONICĂ!

Este o plantă aromatică tonică care are următorul conţinut:
  • apă 84 g/100g,
  • glucide 7.6 g/100g,
  • proteine 3.5 g/100g,
  • lipide 1 g/100g,
  • vitamina C 200 mg/100g,
  • betacaroten 4 mg/100g.

COMBINAŢII VINDECĂTOARE CU PĂTRUNJEL




Pătrunjel şi usturoi pentru o inimă uşoară

Consumat crud, usturoiul optimizează acţiunea cardioprotectoare a pătrunjelului. Fluidifică sângele, împiedicând formarea cheagurilor. Reduce tensiunea arterială şi scade colesterolul.


Pătrunjel şi mentă

Această combinaţie evită balonările şi aciditatea gastrică, asigurând o digestie fără probleme. În plus, împrospătează mirosul gurii.



Linte şi pătrunjel
Lintea este una din sursele importante de fier de origine vegetală,iar bogăţia în vitamina C a pătrunjelului permite o bună asimilare a fierului. Acest amestec se poate consuma cât de mult. Această combinaţie are avantajul conservării vitaminelor şi a mineralelor.


Vin contra anginei pectorale
Pentru preparare avem nevoie de:

- 10 tulpini proaspete de pătrunjel cu frunze cu tot,
- 2 linguri de oţet de mere,
- 300 g miere de mentă,
- 1 litru de vin (de preferinţă natural).

Se pun toate ingredientele, mai puţin mierea, într-o oală şi se dau în fiert 10 minute, la foc molcom. Turnăm mierea, amestecăm şi lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit, se pune vasul din nou pe foc, la foc şi mai mic. După 10 minute de fierbere, se toarnă vinul fierbinte în sticle (pe care le putem clăti înainte cu alcool, pentru dezinfectare) şi le închidem imediat cu dop de plută (care a fost sterilizat înainte cu apă fierbinte). Ca să nu se spargă sticlele, punem sub ele ceva de metal înainte să turnăm vinul fierbinte.

Din acest vin, care "vă va merge la inimă", se bea câte un păhărel înainte de masa de prânz.


Mari amatori de pătrunjel sunt şi italienii, iar acum putem găsi pe piaţă pătrunjel italian. Vechii romani mâncau pătrunjelul pentru a face să dispară efectele beţiei. 

Plantat în grădină, printre trandafiri, alungă puricii care-i atacă.

Să vă fie de  folos!
S î a 💚

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT




miercuri, 29 noiembrie 2017

OUĂ UMPLUTE CU MAIONEZĂ


Ingrediente:

6 ouă,
50 g unt,
100 - 150 ml ulei de măsline,
2 linguri de maioneză,
1 lingură muştar,
2 linguri smântână groasă (opţional),
tarhon,
sare,
sucul de la 1/4 lămâie.


Mod de preparare:

Fierbem 5 ouă timp de 7-8 minute şi unul îl păstrăm crud.
Ca să le decojim mai uşor, punem în apa de fiert o lingură de oţet. Când sunt fierte, le scurgem de apă şi turnăm peste ele apă rece. După ce s-au răcit, le decojim.



Tăiem ouăle în jumătăţi pe lungime.



Într-un bol, frecăm spumă untul moale, apoi adăugăm gălbenuşurile de la 4 ouă mărunţite separat şi 1 linguriţă rasă de sare. Adăugăm 1 lingură de muştar şi smântâna şi continuăm să le frecăm până devin omogene şi uşor spumoase. 

Punem gălbenuşul fiert de la un ou împreună cu gălbenuşul crud în bolul mixerului. Adăugăm zeama de lămâie şi 2 linguri de ulei şi începem să mixăm. Pe parcurs adăugăm şi restul de ulei. Când maioneza a devenit ca o alifie consistentă, e gata. Lămâia din maioneză poate fi înlocuită cu o linguriţă de muştar.



O distribuim astfel: 2-3 linguri în pompa pentru decorare şi 2-3 linguri în crema de bază cu gălbenuşuri. 



Tăiem tarhonul mărunt şi îl adăugăm peste cremă.



Aşezăm albuşurile pe platouri şi, cu o linguriţă, punem în fiecare cremă de gălbenuşuri. La sfârşit, punem câte un moţ de maioneză la fiecare.



Le decorăm cu măsline şi gogoşari tăiaţi fideluţă. Putem aşeza fiecare jumătate de ou pe o frunză de andivă sau salată verde şi să punem printre ele câte puţin maioneză, măsline sau murături. Totul depinde de fantezia gospodinei.





Punem platourile cu ouă umplute la figider pentru minim o oră. Se servesc simple.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT