1 căpățână de varză de circa 1 1/2 kg,
250 g orez,
200 ml untdelemn,
250 ml suc de roșii,
cimbru,
foaie de dafin,
50 g muguri de pin,
250 g ciuperci
(de preferat pleurotus, curățate și tocate mărunt),
4 fire de ceapă verde,
2 fire de usturoi verde
sau 3 căței de usturoi curățați și zdrobiți,
2 linguri mărar verde tocat (sau uscat),
2 lingurițe mentă proaspătă tocată (sau uscată),
sare și piper măcinat,
300 ml supă de legume limpede
(poate fi înlocuită cu 1 cub concentrat),
(poate fi înlocuită cu 1 cub concentrat),
smântână pentru servit,
cimbru,
1 ardei roșu pentru culoare,
1 ou (opțional),
cimbru,
1 ardei roșu pentru culoare,
1 ou (opțional),
Mod de preparare:
1. Opărirea verzei pentru a avea frunze moi se face astfel:
se taie cotorul verzei de jur-împrejur și se scoate în întregime. Căpățâna (sau căpățânile) se pun într-o oală cu apă clocotită, la care am adăugat 1 lingură de sare. Se întorc în apă, câte 1 - 2 minute pe fiecare parte. Pe măsură ce se desprind frunzele, acestea se scot, având grijă să nu se rupă, și se pun într-un vas cu strecurător (una peste alta). Se lasă la răcit până terminați toată operația. La sfârșit, se taie nervura groasă de pe spatele fiecărei frunze, fără să se facă găuri în frunză. Dacă sunt prea mari, le puteți tăia în două.
2. Încingeți 1 lingură de ulei într-o tigaie și prăjiți mugurii de pin timp de 2-3 minute, amestecând frecvent, apoi scoateți-i din tigaie și lăsați-i deoparte. Puneți orezul să se călească puțin, pentru a se întări și a nu se zdrobi la fierbere, apoi adăugați apă în amestec cu sucul de roșii în proporții egale - câte 150 ml fiecare (cât să-l acopere de 2 degete) și lăsați-l să fiarbă.
3. Adăugați compoziția de ciuperci la orezul fiert (separat), ierburile aromate, mugurii de pin (dar oprim o parte din ei pentru decor, la servire), sare și piper după gust și (opțional) un ou întreg.
4. Așezați câte o lingură din amestec la mijlocul fiecărei frunze de varză. Împăturiți spre interior marginea dinspre codiță, apoi rulați sarmalele și, la capătul celălalt, îndesați înspre interior, cu degetul, frunza de varză.
5. Aranjați sarmalele într-o cratiță, cu marginea foii în jos. Deasupra puneți suficientă supă de legume (cât să le cuprindă), la care adăugați foaia de dafin și cimbrul, 100 ml suc de roșii, 4 - 5 linguri de ulei și completați cu apă până la nivelul sarmalelor. De asemenea, putem adăuga ardeiul roși tăiat cuburi mici pentru culoare. La baza cratiței, poate fi pusă varza, rezultată din frunzele care au fost prea mici pentru a fi folosite la împăturit, tăiate ca fideaua. Putem păstra o parte din frunze pentru a pune varză tăiată și deasupra sarmalelor.
6. Acoperiți cratița și puneți sarmalele la fiert. Când supa începe să clocotească, micșorați flacăra și lăsați sarmalele să fiarbă la foc mic până când lichidul scade și varza e bine înmuiată. Varza acră fierbe în circa 1 1/2 ore, iar varza dulce în circa 1 oră. Lăsați-le să se răcească în vasul în care au fiert. De preferat ar fi să le fierbeți într-o oală de ceramică cu capac.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu